TimeScapes

TimeScapes

Architect
AIRLAB
Location
Singapore | View Map
Project Year
2019
Category
Pavilions
Carlos Banon

TimeScapes

AIRLAB as Architects

Timescapes is a 3D printed pavilion that commemorates the 10th Anniversary of the Singapore University of Technology and Design. It preserves and exhibits the university's most significant innovations and milestones over the past decade, with a design that coordinates form and materials to reflect the young university's ambitious and adventurous spirit.

The capsule form represents the cyclical nature of time: a periodic surface peels from the ground in an oscillating motion, holding the collection in a secure yet open space.

The project leverages the precision of 3D Printing. The team was able to test, calculate, optimize and plan before production. The ambition is to reduce the wastage in construction to almost zero by using Additive Manufacturing. No removal of material is needed, reducing the number of try-outs for molds and ultimately reducing cost. Plant-based biopolymer PLA is used as filament with the intention to reduce the time required for bio-degradation from hundreds of years to a few decades. 

To create this unique form, digital tools and advanced manufacturing methods were developed and applied. The capsule's surface consists of 3,582 unique panels, which were computationally designed and 3D printed with biopolymers, producing zero waste. This surface sits over a timber structure, optimized to reduce material consumption and emphasize the feeling of lightness.

The original client brief was to conceal the exhibition underneath a raised floor. However, the design surpasses the initial expectations by working with a three-dimensional concept, creating alternative ways for users to relate to the exhibition and introducing a new centre in a vast space that otherwise lacks structure and directionality. The Time Capsule is designed to keep people's existing flow, allowing them to walk through it. Additionally, the design adds four pockets of spaces that activate the Campus Centre outwardly. Users get surprised and immersed inside this new human-made landscape integrated by more than 3500 individual components.

Material resources are limited, and as designers, we are responsible of their management and wise use. Using 3D Printing to create a 145sqm allows for precise utilization of the material in every square meter of the space, reducing construction wastage to almost zero. SUTD students contributed in the development and execution of the design, allowing the researchers to pass the knowledge and design values to future generations of designers.

3D Printing is often limited to small-scale fabrication. However, employing a well-orchestrated integration of elements using a custom mathematical circle-packing formula, it enables the fabrication of this unique experience by creating a continuous double-curvature fabric. 

This iconic design inspires usersby its bold and elegant geometry. With a simple gesture of bending a continuous surface, many spatial possibilities are generated. It is placed in the centre of the main lobby of SUTD where every visitor and student pass by every day, serving as a beacon of inspiration and bringing a new identity and a focal point for the university and its users.

 

Material Used :
1. Facade cladding: PLA Printed Tiles. SUTD + Makeyverse
2. Flooring: CNC-routed wood. Woodfix
3. Interior lighting: SUTD
4. Interior furniture: SUTD
5. Structure: Super structure

Project Credits
Architects
Flooring: CNC-routed wood
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More