Tree View House
Edmund Sumner
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Clay PammentsLubelska
reclaimed brick tiles
JoineryAll in Wood
SwitchesCasambi
PaintFarrow & Ball
IronmongeryG Johns & Sons
TilesGrestec Tiles

Product Spec Sheet
Clay Pamments
reclaimed brick tiles by Lubelska
Joinery
Switches
by Casambi
Paint
Ironmongery
Tiles

Tree View House

Neil Dusheiko Architects as Architects

Tree View House was formerly a fairly plain bungalow at the end of a cul-de-sac, however, following a series of thoughtful interventions Neil Dusheiko Architects have imbued the home with references to Delhi and California where the family have previously lived. The additional space helps the home to flexibly respond to the family’s changing needs – while also allowing the most social spaces to merge seamlessly with the rich landscape.

photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner
photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner

The home is conceived as a yoga mat, a grounding space that provides a sense of relief from the unpredictability of the outside world. The design moves are intended to focus the occupants’ attention on the natural world: the rhythms of the sun, the change of seasons and the textures of natural materials. The home is surrounded by greenery and extended views toward parkland that links into King George’s Fields nearby. A path meanders through a landscaped front garden and from the front door there is a clear view through to the verdant rear garden.

photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner
photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner

The home is subdivided into three-bays to help organize the spaces and create a balance between spaces for rest and activity. On the ground floor the plan has also been manipulated to smooth the transition in levels from the street to the garden. The entry is at the highest point, flanked by an office and formal sitting room, a short flight of stairs leads to a living area and garden rooms.

The hallway is key to the transition between levels, but it is also conceived as a ”ma” space, a threshold separating the kitchen from the more relaxed spaces of the dining room and the snug. The terracotta floor differentiates the space from the black, poured concrete floors in the kitchen and other areas and the walls are clad in Lebanese cedar, chosen for its golden hue.

photo_credit Neil Dusheiko
Neil Dusheiko
photo_credit Neil Dusheiko
Neil Dusheiko

Other materials on the ground floor also have strong materiality, with black coloured poured concrete floor, polished lava stone worktops and brick pamment cladding. The ground floor has been designed to welcome in as much light as possible. The façade facing the garden is completely glazed at ground level allowing a sweeping vista out to the garden and for the garden to flow into the living spaces. An original curved bay window in the formal sitting room on the north side of the house has been retained and smaller spaces have been given new openings with a square bay window above a study space and the snug is capped by a large opening skylight. There is a similar opening externally allowing dappled light from the park side trees to enter the house.

photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner
photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner

The wild quality of the field of Hawthorn trees beyond the rear garden inspired the collaboration between Neil Dusheiko Architects and landscape designer, Jane Brockbank. The garden is a natural valley that collects runoff from adjacent fields – this wetland condition has been realised as an opportunity to incorporate a planted swale and lush damp loving shrubs and perennials. Timber boardwalks traverse the ground making the entire garden accessible.

To create a harmony between indoor and outdoor spaces a large planter bridges between the two, containing certain plants suited to both scenarios. Additionally, materials are also threaded between the two zones, such as polished concrete flooring and hardwood cladding.

photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner
photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner

On the first floor, the master bedroom is lined with Brazilian Walnut and includes a secret bathroom entered through a cupboard. There are also two other bedrooms and study spaces for the children. There is also a bathroom with glazing just above shoulder height to allow light in from both sides of the house. A fully glazed oriel window projects out the side of the house, in the middle of the tree canopy forming a peaceful seat to read outside among the branches.

The uppermost floor has a relaxing atmosphere that caters to mind and body with a meditation shrine, gym and library carved into the roof and making full use of all the available spaces. The floor is made of bamboo and tatami mats, continuing the theme of natural materials and heightening the sense of informality.

photo_credit Neil Dusheiko
Neil Dusheiko
photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner

Team:

Architects: Neil Dusheiko Architects

Structural Engineers: Momentum
Quantity Surveyors: Bonfield
Landscape Designer: Jane Brockbank
Lighting Designer: Jatinder Marwaha
Photographer: Edmund Sumner

Caption
Caption

Materials Used:
All in Wood Joinery
Brooks Bros Timber
Casambi Switches
Farrow and Ball Paint
Gjohns & Sons Ironmongery
Grestec Tiles Tiles
Grove Windows Glass
Havwoods Flooring
Lubelska Clay Pamments
Ocean Bathrooms Sanitaryware
Pentagon Tiles Tiles
RDO Kitchen Appliances
Steysons Concrete Floor
Trapex Ironmongery
Wood & Beyond Flooring

Caption
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry
21 Jun 2024 News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry

Italian architectural studio tissellistudioarchitetti has designed the Sidera building as a new head... More

Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village
21 Jun 2024 News
Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village

Located in Seyedbar-Jadgal village in Southern Iran, the Jadgal School by Daaz was commissioned afte... More

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury
21 Jun 2024 Archello Awards
Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango have been announced as Archello... More

UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system
20 Jun 2024 News
UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system

International architecture and design practice UNStudio has recently completed the “Van B&rdqu... More

ZAV Architects leverages the “grandmother’s” circular economy approach in design of Dr. Beski Science Foundation
19 Jun 2024 News
ZAV Architects leverages the “grandmother’s” circular economy approach in design of Dr. Beski Science Foundation

Iranian architectural office ZAV Architects features in Archello’s 25 best architecture firms... More

Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex
19 Jun 2024 News
Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex

Meise Botanic Garden, one of the world's largest botanical gardens, recently inaugurated the Green A... More

Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen
18 Jun 2024 News
Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen

ARCity Office embarked on a project that would establish a new typology of “bricolage architec... More

BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed
17 Jun 2024 News
BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed

Prague-based BYRÓ architekti has completed a small and contemporary charred wood-clad garden... More