Valby Machinery Halls: Assembly Hall

Valby Machinery Halls: Assembly Hall

Architect
C.F. Møller Architects

SCHØNHERR
Location
Valby, Copenhagen, Denmark
Project Year
2018
Category
City Halls
Photographer - Mark Syke, © C.F. Møller Danmark A/S

Valby Machinery Halls: Assembly Hall

C.F. Møller Architects as Architect and Landscape

The Assembly Hall is a former industrial hall, located on an old industrial site in Valby, which has now been transformed into the lively district of ValbyMaskinfabrik. C.F. Møller handled the transformation of Montagehallen (the Assembly Hall), where the original industrial expression has been preserved, while filling the interior with modern commercial premises and homes, and also an event and community building.

 

The Assembly Hall is a listed building, and in connection with the conversion, C.F. Møller also contributed an analysis of the conservation value of the hall. This value relates, among other things, to the hall's 200-metre long building volume, the façade’s red-lead steel grating structure, infilled with panels of red brick, and the characteristic gable motif, denoted by the hall's curved roof and prism-shaped skylights.

 

In order to preserve the hall’s unique patina, the new commercial premises and the event and community building, located at opposite ends of the building, are insulated from the inside by a climate screen of glass. Behind the glass, you can still see traces of the hall's previous use. At each end of the hall a new interior volume has been inserted, supported by an industrial steel structure in line with the building's original expression.

 

In the middle section of the hall, where the residential units are located, a new set-back façade has been built, ensuring good daylight conditions all the way through the apartments. With the help of a steel structure mounted on the new façade, the cadence and the long, rhythmic flow of the original façade are continued. The steel structure is also used to mount the balconies. Each residential unit has a balcony or ground-floor terrace, and a living room with a large west-facing glass section that spans the width of the entire room.

Ronald McDonald Centre
next project

Ronald McDonald Centre

Sports Centres
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2010
View Project