Veneno Restaurant

Veneno Restaurant

Architect
Pragma Estudio

Monteon Arquitectos Asociados
Location
Guadalajara, Jalisco, Mexico | View Map
Project Year
2019
Category
Restaurants
Cesar Béjar Studio

Veneno Restaurant

Pragma Estudio as Architects

The concept was born from a fusion of elements: from the traditional Mexican cuisine and mixology -specifically from the Northern part of the country- to the different varieties of hues found in the desert and on the distinctive character of the haciendas.

 

For this project, desert hues were mixed in the earthen plaster. Performance tests were made with different ratios of aggregates to achieve a balance of color, texture, hardness and resistance to cracking. Once the desired tone was achieved, continuity with the monochromatic palette was sought, replicating it in the wooden surfaces with smooth edges that, while adding texture on decks and furniture pieces, still kept the clean lines and carvings characteristic of the Mexican northwestern craftsmanship. This main hue continues on the floors, where a unique pattern pairs up with the textured wall surface.

 

The low walls, in various different heights, work as partitions, generating distinct atmospheres in the table clusters. These textured walls with their smooth edges give the impression of having arisen from the very ground and eroded away.

 

In the Kitchen, the cooking area makes for the heart of the whole project, paying homage to the traditional firewood cooking methods -whether in a stone or pit oven. This area is open for all guests to see and provides an out-of-the-ordinary setting: a unique opportunity to spend time together, as the first cave settlers did.

 

As a contrast, a relief ceiling grid combines 9 unique modules designed and developed with lines traces based on Paquimé site plans (Chihuahua, 1130 AD), which are connected on their four sides on three contact points, making a 1,200 pieces random array. Supporting that concept, mechanical forms were added to conceal any necessary installations, resembling some textures from Star Wars’ Death Star. All pieces were thermoformed on recycled polystyrene and painted with water-based enamel, echoing tones of the surrounding elements. Within all these planes, a contemplative parenthesis is formed.

 

Veneno becomes a place where the smells, the colors and textures, the fires and drinks make all involved -both patrons and personnel- become part of a scene in a play that takes place twice a day.

 

A unique space carved from the ground, which honors the flavors that emanate from it.

 

Material Used:

1. Custom earther plaster walls (made on site)

2. Santa Julia – Klinker 30 x 15 x 1.2 cm / natural wheat color

3. Sherwin Williams – Veneno custom color / matte

4. Illux – TH-3004.B wallwasher - The Collection

5. Illux – TL-4008.G lamp – The Collection

6. Custom rose wood wood works

7. Custom stamped concrete floor 8. Custom rose wood tables and chairs (with woven leather)

This story is available in multiple languages
Share or Add Veneno Restaurant to your Collections
Project Credits
Ceiling Design & Development
furniture
Kitchen equipment
Architect / Cosntructor
Lighting Design
Product Spec Sheet

ElementBrand
TH-3004.B wallwasher - The Collection,TL-4008.G lamp – The CollectionILLUX
Veneno custom color / matteSherwin Williams
Product Spec Sheet
TH-3004.B wallwasher - The Collection,TL-4008.G lamp – The Collection
by ILLUX
Veneno custom color / matte
La Caseta
next project

La Caseta

Private Houses
Ribarroja del Turia, Valencia, Spain - Build completed in 2020
View Project