Veranda Villa

Veranda Villa

Architect
Blueroom
Location
Istebna, Poland
Project Year
2018
Category
Private Houses
Igor Kozłowski

Veranda Villa

Blueroom as Architects

For a rural location just outside Istebna in the Southern Polish Beskidy mountains, BLUEROOM has designed and delivered a Villa. The Client requested a unique destination for family get togethers, to receive and entertain guests, and to rent out as a holiday home.


The design merges the progressive desires of the Client with traditional vernacular design regulations on a strongly sloping site. This generates a Villa with two faces.


- Seen from the public road, the relatively closed entry level with parking area is covered by an iconic roof, reflecting the archetypical houses that can be found all over this region. This traditional roof shape cantilevers out a minimum of 1.9 meters around the villa, protecting it from rain, snow and overexposure to direct summer sunlight.


- Behind this unfolds a Villa that offers so much more than the modest view from the road gives away. Two levels of predominantly concrete and glass, with perimeter verandas of 1.9 meters, are decidedly contemporary. Generous windows frame the panoramic view to the green valley and dramatize the layered experience of the mountain range


The double height living room benefits from the spatial qualities of the traditional roof to the fullest. Here the glass facade can be opened almost completely (4 meters to the north and 6 meters to the west) uniting the living room and the perimeter veranda in one uninterrupted luxurious terrace. The 6 sliding doors can be opened into different positions to adapt to the wind direction and create a comfortable environment.


The master bedroom on the lower level is equipped with a similar panoramic glass sliding corner. The closed elements of the façade are finished in chocolate dark lacquered wood, the roof is finished with shingles. The concrete floors, chocolate wood surfaces and white plastered modernist concrete surfaces all continue without interruption between inside and outside.


Through the merging of contemporary sharp lines, a vernacular sheltering roof shape and a maximum focus on view and openness, this Villa offers a constantly changing sensory experience of its surroundings, in any weather and in all seasons.


BLUEROOM designed a special book cabinet stairs connecting the living room with the mezzanine above the family kitchen. This staircase exemplifies how the larger minimalistic elements and lines are combined with smaller scale interventions of warm, rural materials and tones that appear in different spaces of the Villa.


The Villa offers 8 to 10 sleeping places distributed over 3 bedrooms and the mezzanine: a 4-person family room with a pantry, a 2-person guestroom, the master bedroom with its own shower and sink, and the mezzanine. With two bathrooms, a sauna, a spacious 10-12-person open kitchen and a generous wooden garden terrace with jacuzzi, all contemporary comforts are provided for.


In close cooperation with interior designer Jolanda Jolanda Warmenhoven van ‘Werk van Warmenhoven’ the bedrooms have been completed with contextual color schemes, based on the rich color palette of local mosses. She also selected vintage industrial lighting fixtures, originally from old Polish factories.


The indoor climate is regulated with underfloor heating and cooling by means of a heat pump. Should it be necessary to heat the space quickly, a warm air system is also provided. All applied wood is locally sourced and FSC certified. In the near future a solar field, a barbeque corner, a swimming pool and perimeter fence will be integrated into the terrain. The rest of the site will be restored into its natural former state with a rich mix of local vegetation.

This story is available in multiple languages
Share or Add Veranda Villa to your Collections
Project Credits
Architects
V&A Exhibition Road
next project

V&A Exhibition Road

Art Galleries and Museums
London, United Kingdom - Build completed in 2017
View Project