Vibes

Vibes

Location
Thalassery, Kerala, India | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Redz Photography & Sanak surendran

Vibes

Deearth as Urban Planners

Everyone needs that one special place to relax, to let go of the din and bustle and gently sway in serenity. Vibes is one such carefully crafted and curated abode that takes you away from the commotions of the busy realm outside and lets you connect more with the earth around you and be reminiscent of your true roots. 

photo_credit Redz Photography & Sanak surendran
Redz Photography & Sanak surendran

The proposed site for the residence was part of the clients’ parents’ home and was used as a vegetable garden. The site has a south facing entry from a 3m wide road which further narrows down. To the west is an unoccupied land and enveloping the other edges are residential buildings composing the immediate neighbourhood.
On entering the site, beyond the security cabin, the house reveals before you. The exterior façade of the house is primarily composed of walls featuring exposed laterite stone, cement textures and tandoor stone paving, bespoke vernacular and traditional values. There is another bamboo wall along the courtyard offering ample privacy as well as little view to the outside from inside.

photo_credit Redz Photography & Sanak surendran
Redz Photography & Sanak surendran

The entry through the sit out offers a smooth transition from the outside to the interiors. The warm intimate entry opens up into the verandah which becomes an open living space with a waterbody on the south and garden on the east.  The use of leather finish black granite stone for flooring and a ratan swing in a tropical courtyard backdrop creates an essential threshold space.

photo_credit Redz Photography & Sanak surendran
Redz Photography & Sanak surendran

The main door opens into the living room. A sense of expansiveness awaits one in this double height living room with natural light streaming in through the open bookshelf in first floor passage. The room has courtyards with sliding doors on either side, bringing in the outdoors to the living area. The Kottil adds in extra charm as a cozy nook to gather or to just lie down watching the golden dust mites floating in the shafts of sunlight. Exposed polished plastered walls, exposed concrete ceiling, and kadappa stone flooring come together in understated elegance. The sloping roof extensions and the Athangudi tile flooring leading to the zen courtyard on one side of the room forms another threshold space. Louvered wooden windows exposed laterite and cement textured walls together create an effortless vibe, gently underlining the simplicity in beauty. The wooden shutters act as a barrier to heat and let in cool breeze.

photo_credit Redz Photography & Sanak surendran
Redz Photography & Sanak surendran

Transitioning through the thresholds
Poised between openness of wide skies and the nurturing privacy brought in through bamboo wall, the courtyard space is carefully crafted as an invitation to the rhythms of nature. The zen garden extends the house outwards to the open sky and creates an organic threshold space where one can connect with the open sky and experience the tranquillity offered by the innate organicity of the garden, created with the diligent use of pebbles, random rubble pavers and the bamboo wall. There is an open wash area next to the zen courtyard which is carved out of a monolithic stone block adding to the naturalness of the house.

photo_credit Redz Photography & Sanak surendran
Redz Photography & Sanak surendran

The material discourses
The polished exposed plastered walls, exposed concrete ceiling, the Kadapa stone flooring and the distressed blue furnishings in the kitchen and dining, create a dialogue that brings in a rustic, dull yet homey charm.
Striking verdant green Athangudi tiles with floral pattern brings in freshness to the Ground floor bedroom. The loud green is offset by the distressed wood and ratan bed and a console on the opposite side of bed. Ac ducts are detailed with wooden reapers. A corner hanging light with a lush green plant invites the eye to rest on it for a few moments before wandering away through the wide windows.
The mezzanine kids’ bedroom is furnished with a oak wood finish bunk bed, where solid wooden steps leads to upper bed, a study table cum book and a curio shelf. It has a colourful bay window (blue paint, pink cushion) blue wardrobe with a musical theme, wooden flooring, AC duct detailed with wooden reapers and has a connection from to the first-floor passage.

photo_credit Redz Photography & Sanak surendran
Redz Photography & Sanak surendran

Aesthetics in ascendence
RCC cantilevered staircase features a green oxide finish and wooden panelling on thread. The saw cut old wood and steel rods used for handrail and the intricately carved balustrade next to the kids’ bedroom entry gleams in the natural light from the glass tiles above.

photo_credit Redz Photography & Sanak surendran
Redz Photography & Sanak surendran

Passages into newer ways of being. 
Verdant green floral-patterned tiles are laid on the first-floor passage. A bookshelf which opens into the living room lines the wall, and wooden louvered windows which can be opened fully with comfortable wooden storage/seating lines the other wall.
The first-floor bedroom flaunts its blue oxide flooring complemented by the organic textures of the four-post bed, clay ceiling tiles accentuated on both ends with wooden ceiling and led strip light. The room open into another small garden with big potted plants. The next bedroom on the first floor overlooks the outdoors and evinces a yellow bright palette with yellow oxide flooring, yellow curtains with a double height ceiling and plastered wall, complemented by the distressed wood finish on furnishings. 

photo_credit Redz Photography & Sanak surendran
Redz Photography & Sanak surendran

The toilets feature similar palettes. One has random rubble natural cladding in the shower area, grey tile flooring in dry area with aqua blue accent tiles given as a strip in ledge wall. Wet area has old wood ceiling with skylight and a single stone wash basin and wooden framed mirror. The other has beige yellow flooring tiles with yellow patterned tiles in wet area walls and floor, steel grid ceiling, granite wash basin and an antique copper finish steel support.

photo_credit Redz Photography & Sanak surendran
Redz Photography & Sanak surendran

Each element was handpicked through a joyous journey between the client and the architect that acknowledged and cherished the value of art, thus carefully articulating the spaces full of tales. Vibes is one such house where you feel belonged to. The spaces, rather than creating a wow statement, slowly imbibe into your soul where the space itself mutates into various moods during the time of the day and night depending on the light we choose, creating a palette of options on how we perceive the various experiences. 

Vibes is perceived as a place for the much-needed interlude and exhilaration, and a haven where one can enjoy the allures of tradition and be in repose.

photo_credit Redz Photography & Sanak surendran
Redz Photography & Sanak surendran
photo_credit Redz Photography & Sanak surendran
Redz Photography & Sanak surendran
photo_credit Redz Photography & Sanak surendran
Redz Photography & Sanak surendran
Caption
Caption
Caption
Caption
Project Credits
Urban Planners
Product Spec Sheet

ElementBrand
FurnitureCeative Studio Moart
FurnitureChair & company
Lighting ConsultantKiara lighting
FurnitureKosh Studio
Product Spec Sheet
Furniture
Furniture
Lighting Consultant
Furniture
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More