Villa JM

Villa JM

Architect
Powerhouse Company
Location
North Brabant, Netherlands | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Sebastian van Damme

Villa JM

Powerhouse Company as Architects

Long and Lovely
Based on an elongated U-shaped floorplan, our Villa JM presents a secretive stone face to the world, revealing only a tantalizing glimpse of its inner world in the shape of its central courtyard. Inspired by the location, an extensive wooded site in the south of the Netherlands, we discreetly positioned expanses of glass to offer our clients the best of the natural views, while closed volumes safeguard their privacy. Natural stone and wood add depth to our elementary one-story design, which pairs sober straight lines and monumental volumes with seductive curves and sinuous glass walls. 

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

Woodland Retreat
From the road, Villa JM is a closed stone rectangle, pierced only by one large opening. This monumental opening reveals its inner courtyard garden, giving a hint of the warm interior. By raising the entire building, including all terraces, some 40cm above ground level, we add to its monumentality and presence in the landscape, while providing the villa with several integrated terraces. The glass-walled courtyard garden translates the surrounding landscape into a domestic context. A small annex houses the bike garage, dog’s quarters and covered parking.

‘We extended the lines of our design to fit all of our clients’ spatial needs into a single story.’ – Stijn KemperPartner at Powerhouse Company 

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

The Lightness of Being
While the heavy stone volumes and austere straight lines recall a serene retreat, the curved lines and glass walls evoke the lightness of being. The latter emerges especially in the living room, which is bounded entirely by glass. Only one small section, detailed in the facade in richly veined marble, is closed. Simple white plaster surfaces and carefully crafted built-in furniture elements enhance the uncluttered esthetic.

‘We chose Portuguese Azul limestone for its massive dimensions and ash wood for its deep rich color.’ – Stijn KemperPartner at Powerhouse Company 

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme
photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

Read story in Nederlands

Project Credits
Cost consultant / Quantity surveyor
Landscape architect
Structural / Geotechnical engineer
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersFocus
ManufacturersRTEK
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More