Villa van Lipzig

Villa van Lipzig

Loxodrome design & innovation as Architects

The property of the Villa van Lipzig in Venlo/Netherlands is a small, narrow stripe on the border of the new development area ´Stalberg´. It is not the usual plot of a villa- and therefore it became very fast, very clear that an extraordinary solution for the stacking of all desired rooms was necessary. On a small footprint a lot of spaces had to be combined. The introduction of the split-level floors solves this problem. With an extra horizontal shift of each floor, the visual connection between the split-levels becomes visible - in- and outside of the Villa.


The lowest two floors consist of the garage and basement facilities. The ground floor includes the large, customized kitchen, a wardrobe and a small guest toilet. The façade of the kitchen is equipped with full-height sliding doors which connect the room to the garden terrace. Up the stairs the living room follows with an open fire place and full oak timber flooring. Full-height sliding doors give a stunning view over the sun terrace into the little forest on the other side of the street. Three bedrooms follow on the higher levels as well as a TV room and another kitchen facility. The roof terrace is equipped with a Jacuzzi and a large freestanding BBQ. The pine tree next to the villa adds another unique feeling to the roof terrace as it gives shadow and a certain ‘grounding’ to the open view above the landscape. The mixture of closed, narrow spaces and wide, fully glazed rooms make every view on every floor unique. The gaps in between the surrounding buildings are used in their most efficient way. From inside the building you almost don’t recognize the neighbours’ buildings. The view opens into the beautiful wide landscape of the ‘venloër heath’.


The cladding of the façade is made out of two materials: The larger surfaces are filled with rough natural grey slate stone in combination with maranti timber. These areas are framed by flat grey slate stone stripes.

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More