Vilnius railway station
Frontop

Vilnius railway station

Zaha Hadid Architects as Architects

The evaluation commission of the international architectural competition to select the best concepts for the redevelopment of the Vilnius railway station complex and surrounding area awarded the highest ranking to the proposal by Zaha Hadid Architects. Zaha Hadid Architects’ ‘Green Connect’ proposal creates an integrated transportation hub for the 21st century with new civic spaces enveloped by nature.

photo_credit Frontop
Frontop

Gianluca Racana, Zaha Hadid Architects’ Director said, “It is an honour to be awarded highest ranking in this competition for such a strategically important site for Vilnius. ‘Green Connect’ will be a future-proof transport hub designed with the passenger experience in mind. Providing a wealth of new public space, our proposals transform the site into a destination not only for those using the transportation hub but also for the city of Vilnius and the local community.”

photo_credit Frontop
Frontop

Integral to the city’s ongoing sustainability agenda that prioritizes pedestrians and cyclists, Zaha Hadid Architects’ proposal to upgrade Vilnius railway station incorporates a new public bridge over the railway tracks that connects the Naujininkai district to the south with the city centre and Vilnius old town; transforming the existing rail infrastructure from being a barrier that divides the city into a connector that unites Vilnius and serves as a transport hub for national and local rail services in addition to the new Rail Baltic line that links with Europe’s high-speed network.

photo_credit Frontop
Frontop

The renovation and reuse of the original station creates a new 9,500m2 concourse bridge that is a contemporary reinterpretation informed by the existing heritage building. The composition of the station’s new bridge gradually transforms along its length; from the pitched roof defined by the existing neoclassical station’s triangular pediment into softer geometries and volumes that reduce in scale to land at Pelosos Street in the Naujininkai district. A linear skylight along the length of the bridge and glazed facades over the railway tracks provide natural light and intuitive navigation through the concourse.

photo_credit Negativ
Negativ

Removing the temporary kiosks and offices installed over recent decades, the clarity of the existing 9,000m2 station is restored and linked with a new public transport terminal for the city’s bus networks. Designed as an inhabited landscape within the upgraded Stoties Square park in front of the station, the terminal’s outdoor amphitheatre and ramp lead to a public terrace on its roof. Relocating the existing car parking in Stoties Square to a new underground facility, the square and its adjacent park will become a vibrant civic space for the city with over 300 new trees and 4,000m2 of landscaping including the creation of tree-lined avenues along its main axes and water gardens for the natural collection, filtration and purification of rainwater.

photo_credit Negativ
Negativ

The new concourse bridge is 46 metres wide and spans 150 meters across the railway platforms. Supported 10 metres above the tracks, the fluid forms of the bridge’s roof structure and the terraced landscape of the bus terminal are constructed in locallysourced laminated timber that is lightweight, fire resistant and incorporates low embodied carbon.

photo_credit Negativ
Negativ

Nature-based solutions are integral to the design. Green roofs, landscaping and planting will lower temperatures in summer and provide heat insulation in the winter. Creating an interconnected series of natural habitats within the city, these urban green spaces are easily accessible and can be enjoyed by communities throughout the year to enhance wellbeing and interaction.

photo_credit Negativ
Negativ

Zaha Hadid Architects’ design to renovate Vilnius Railway Station and surrounding areas also incorporates energy production technologies and depolluting strategies to improve air quality within its adjacent neighbourhoods. Annual solar radiation analysis has defined the facades to maximise sunlight within its interiors in winter and reduce glare in the summer. This analysis also determined the positioning of photovoltaic panels for optimum efficiency.

photo_credit Negativ
Negativ
photo_credit Negativ
Negativ
photo_credit Negativ
Negativ
Project Spotlight
Product Spotlight
News
ZAV Architects leverages the “grandmother’s” circular economy approach in design of Dr. Beski Science Foundation
19 Jun 2024 News
ZAV Architects leverages the “grandmother’s” circular economy approach in design of Dr. Beski Science Foundation

Iranian architectural office ZAV Architects features in Archello’s 25 best architecture firms... More

Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex
19 Jun 2024 News
Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex

Meise Botanic Garden, one of the world's largest botanical gardens, recently inaugurated the Green A... More

Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen
18 Jun 2024 News
Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen

ARCity Office embarked on a project that would establish a new typology of “bricolage architec... More

BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed
17 Jun 2024 News
BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed

Prague-based BYRÓ architekti has completed a small and contemporary charred wood-clad garden... More

25 best outdoor furniture manufacturers
17 Jun 2024 Specification
25 best outdoor furniture manufacturers

Outdoor furniture, crafted for patios, decks, balconies, gardens, and other open-air spaces, is typi... More

Landscape Forms & Urbidermis: Partners in Modern Urban Transformation
17 Jun 2024 Sponsored Articles
Landscape Forms & Urbidermis: Partners in Modern Urban Transformation

Landscape Forms, the official and long-time partner of Urbidermis in the USA and Canada, works close... More

31/44 Architects designs London house filled with architectural character
14 Jun 2024 News
31/44 Architects designs London house filled with architectural character

31/44 Architects designed “Six Columns” as a home for studio co-founder Will Burges. Sit... More

Benthem Crouwel Architects transforms Amsterdam office tower with an innovative wooden extension
13 Jun 2024 News
Benthem Crouwel Architects transforms Amsterdam office tower with an innovative wooden extension

District West in Sloterdijk, Amsterdam is currently undergoing a transformative redevelopment, conve... More