VM Apartment

VM Apartment

Architect
Nildo José + arquitetos associados
Location
Perdizes, São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2018
Category
Apartments
Fran Parente
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersCaesarstone
ManufacturersBasile Marcenaria
ManufacturersDpot
ManufacturersOscar Ono
ManufacturersPérola Marmores e Granitos
ManufacturersPortobello S.A.

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Dpot
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

VM Apartment

Nildo José + arquitetos associados as Architects

Located in Perdizes, a busy neighborhood in São Paulo, this apartment was designed to be the haven of residents in the midst of the bustle of São Paulo. Lovers of the minimalist style, the couple of owners wanted an apartment with as much integration as possible, light colors and natural textures. The central element and starting point of the project was a central column between the kitchen and the living room, which could not be removed.

Thus, the solution found was to peel and leave the original exposed concrete structure, as well as the set of beams that design the lining of the social area. Almost all the walls were demolished and very few were rebuilt, allowing for a new distribution of the rooms.

The apartment, which previously had only one bathroom, gained a master suite, an extension to the closet and a new toilet. The kitchen and the living room were fully integrated, but with solutions that are out of the ordinary. The concept of island or American cuisine gave way to the carrara marble dining table, which is born aligned with the exposed concrete column.

Ahead, a long bench in Ceaserstone serves as support for this entire region. The owners are from the interior of São Paulo and, therefore, wanted the new address to refer to the roots of their hometown. To bring the comfort and warmth from which they came, Nildo bet on a clear palette, wooden panels and natural textures, creating an atmosphere of comfort and refuge.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More