Wedge House

Wedge House

Architect
schema architecture & engineering
Location
Drafi, Athens, Greece | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Nikos Alexopoulos

The Wedge House– Single family house in Drafi

schema architecture & engineering as Architects

The Wedge house is a custom-built single family home located in the northern suburbs of Athens, in the mountainous and full of pine trees area of Penteli, named Drafi. The site is quite distinctive and has many challenging features. The main complexity is the steep terrain with an almost 20-meter-height-difference from one side of the site to the other. The virtually vertical cliffs on both edges made access very difficult, so when a mild inclined surface appeared in the middle of the site it was quite inevitable that the house would be situated there.

 

Our design concentrated in creating a house that utterly blends with its natural environment sustaining most of the existing pine trees. This supposition unavoidably led to a split-level house, accommodating the steepness and the fluctuations of the topology.Two distinct blocks, facing north and west, sit on different levels, and come together in the middle with a wedge-shaped volume that forms the entrance and the vertical circulation leading to the main spaces of the house.The entrance emerges in a tight exterior passagethat opens up to the whole interior enclosure, immediately as someone enters, surprising the visitor to the house’s unpredictable nine-meter-height interior.

 

Bothblock facades completely open upthrough large glazing surfacesto the view of the pines trees and the hills beyond, concealing the boundary between the interior of the house and its surrounding environment.

 

The composite structure allows all finishes to appear in their natural state. The basic four walls are covered in stone, to seem as they are coming through the earth, connected to the exposed wooden roof only through a series of triangular aluminum windows. A butterfly roof, which reverses the conventional icon of the pitched roof house, lets natural light to enter through those high windows on the back side of the building.

 

The wedge permeates the roof as well, creating a skylight right above the metal stairway that leads down to the living room, kitchen and dining room, all based on the ground floor of the block facing north. The three bedrooms only accessed through the wedge are situated on the block facing west.

 

Again, due to the site’s steepness, the car garage stands next to the main entrance, right above the living spaces.

 

At the lower edge of the site, beyond the road, there is a small canyon and a narrow stream coming through. Due to the height difference the stream is not visible, but the water sound isnoticeable.  A longitudinal swimming pool parallel to the direction of the stream, but at a higher level, reenacted that natural condition.

 

Material Used :
1. Lights: IFI Group
2. Glazing: Alumil S.A.
3. Shading: VANE Architectural Shading

Project Credits
Product Spec Sheet

Espace culturel Beaumont Hague
next project

Espace culturel Beaumont Hague

Cultural Centres
Beaumont-Hague, La Hague, France - Build completed in 2015
View Project