Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Wifaq club

Wifaq club

Architect
Groupe3 Architectes
Location
Souissi district, Rabat, Morocco | View Map
Project Year
2015
Category
Sports Centres
Fernando Guerra / FG+SG
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Contemporary design furniture for public spacesPEDRALI
Swimming Pool TilesFlorim Ceramiche
Perla – Acoustic Mineral CeilingArmstrong Ceiling Solutions
Taraflex® Sport M Comfort – Sport FlooringGerflor
AQUAPANEL® Outdoor Cement Boards Knauf
Alphalia Silent Aw Serge Ferrari

Product Spec Sheet
Contemporary design furniture for public spaces
Swimming Pool Tiles
Perla – Acoustic Mineral Ceiling
Taraflex® Sport M Comfort – Sport Flooring
by Gerflor
AQUAPANEL® Outdoor Cement Boards
by Knauf
Alphalia Silent Aw

Wifaq Sport Center

Groupe3 Architectes as Architects

Located in the heart of the Souissi district in Rabat, the Wifaq club benefits from a rich landscape heritage. Upon entering, the visitor finds himself in a particular site, open and wooded, that offers depths of field that provide a sense of well-being, favorable for the practice of outdoor sports. Surrounded by dense and tall windbreak hedges, the site is introverted, protected from its immediate environment.


The landscape framework of the plot, reflecting the agricultural past of the suburbs of Rabat whose traces are still present in the area, is indeed characterized by its tall trees which are typically the orchards’ windbreak hedges. Fruit trees and jacarandas embellish the different playgrounds dedicated to various sports and fit naturally into this composition.

 

The urban piece hence constituted creates an original universe, protected in its green setting. This coherent set, accompanied by modest in size buildings scattered across the site, was converted and densified to accommodate new features to strengthen and diversify the commercial offer of the club.


To accommodate these new activities without degrading the original values of the site, we suggested a targeted and measured response, respectful of both the memory of the club and the predominantly residential surroundings.


The main issue at stake concerning our intervention was how to sanctuarize this place and protect the landscape’s relics while organizing the conditions of its development.


By densifying the northern half of the site to preserve the landscape quality of the southern half and its rehabilitated tennis courts, digging into the ground to build high-rise volumes and insert the stands of the center court and by imagining a vegetated parking area right in front of the street, the architectural and landscape project helped promote club Wifaq’s heritage while giving it new ambitions in terms of programming, visual identity and spatial experience.


In this garden of sports and well being, the memory of the club and the district are honored and respected. Even the most structuring sports equipments are integrated in the most gentle and natural way possible, to avoid disturbing the magic and serenity of the site.


The particular care given to natural light and the obsession of horizontality expressed by white flat roofs and cantilevers of different materials (facades made of hammered stone from Khenifra and wooden blades) contribute in the creation of a new living space both contemporary and rooted in its history.


This story is available in multiple languages
Share or Add Wifaq club to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Sloth's House
next project

Sloth's House

Private Houses
Iporanga, Guarujá, State of São Paulo, Brazil - Build completed in 2018
View Project