Woerwag Headquarters

Woerwag Headquarters

Location
Stuttgart, Germany | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Eric Laignel
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Lounge ChairArper SPA
Side tableDe Vorm
Chairs Lapalma
Tiles 41zero42
Lounge ChairHAY
Coffee TableNorthern

Product Spec Sheet
Lounge Chair
Chairs
Lounge Chair
Coffee Table

Wörwag Headquarters

Ippolito Fleitz Group - Identity Architects as Interior Architects

One of the biggest aficionados of colour can be found in Zuffenhausen: Wörwag, a Swabian paint manufacturer that supplies global players worldwide. Companies such as Porsche are amongst its customer base; Wörwag branches can be found throughout the world from China to Mexico. This kind of success story has a lot to do with gumption on managerial level, but also with an excellent instinct for when the famous Swabian accuracy and  cosmopolitan outlook are bound to succeed. This instinct really comes into its own in the company’s newly built headquarters: An office that meets all the demands of modern work environments, while paying a colourful tribute to the company’s unique identity wherever the eye falls. The design response provided by the IFG team was therefore not only smart but also: colourful!

photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel

The atrium greets you with a backdrop of illuminated shelving that would pass as a collection of ‘objets trouvés’ from German industry: paint samples, a washing machine door, a driver’s cab. The intention here is to reveal the ‘we’ at Wörwag. Which includes the product in its end use, something that should not remain abstract for the controller. But equally the emphasis on partnership with all the producers with whom this expert company from Zuffenhausen has pulled together in all matters of quality and excellence for over a century. And if you want to see the people behind the products, just take a left turn into the cafeteria: Here the workforce meets – live and in colour. The space is a coworking space, lunch location and chat corner in one. Moreover, the open façades allow passers-by to be a part of what is happening inside. Last but not least, the employees report that the food now tastes even better: “The chefs say they just enjoy their work a whole lot more!”

photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel
photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel

They are probably not the only ones either – because everything has been done to ensure that employees feel perfectly at home on the three office floors, too. In fact, this was one of the client’s primary concerns. At the same time, the brief was to create a space that moves with the times and promotes highly efficient working practices. And thirdly, the company’s identity should be rendered tangible.
The spatial response is a sophisticated open-office concept and a gigantic colour chart that spans the entire ceiling. This not only highlights the specific competence of Wörwag, it also zones the space for the individual teams. A total of 40 fabrics in 70 colours has been integrated here. While transparent conference rooms in the hallways ensure that every employee remains part of a whole, even when they are in a meeting.

photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel
photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel
photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel

In close dialogue with the workforce, various tasks were identified and solved in a targeted manner. For example, we dispelled the general assumption that an open-office layout leads to less ability to concentrate and less privacy: The office levels are now a mix of open and closed areas that offer employees a diversity of retreat options – from cosy alcoves to the conference room, the use of which can be digitally timed on the door. Moreover, sound-absorbing materials ensure that team meetings and phone conversations stay where they belong. And if you look closely, you will see that the pastel-coloured absorbers are modelled on Wörwag’s paint samples.

photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel
photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel
photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel

In this way, we have created an office in which communication and diversity are experienced in a completely novel way. An office that literally reveals the company’s true colours when evening falls: with its generous glass façades, the building is transformed into a true lighthouse of work worlds – visible to one and all.

Caption
Caption
Caption

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More