WoodTek Headquarters

WoodTek Headquarters

Architect
Origin Architects
Location
Taichung, Taiwan | View Map
Project Year
2014
Category
Offices
WoodTek
Product Spec Sheet

ElementBrand
FlooringBolefloor
Air ConditioningHitachi
Flooring Parklex
WindowsSankyo Ta Tung Aluminium
Paints and FinishesSikkens

Product Spec Sheet
Flooring
Air Conditioning
by Hitachi
Flooring
by Parklex
Paints and Finishes
by Sikkens

The WoodTek Headquarters in Taiwan

Origin Architects as Architects

By YuCheng Hung, AIA


Overlooking the Farze Crook(筏子溪) by the high speed train rail, WoodTek headquarters building is the first ever CLT building in Taiwan.


We wanted this architecture to be a landmark not just in its physical appearance but also as a symbolic approach of Green Architecture development in Asia.


Should this CLT building proves to be successful, the landscape of Taiwan's concrete dominated urban jungle will change dramatically. Until today, most of the buildings in Taiwan's urban area are built out of concrete which is against global movement toward low carbon and eco-friendly Green Architecture.


CLT construction will provide more opportunities for users in urban area to utilize wood, a renewable green material, for both low rise and high-rise buildings; for the private and the public.


To design a CLT building in Taiwan, we have to face several challenges. The first one is the Durability of CLT building in hot and humid climate condition in Taiwan. Pressure Equalized Rainscreen System is applied in this building's envelope to prevent wind driven water into building assemblies. First floor is raised above ground and sits on top of concrete basement to keep away moisture from soil and to prevent attacks from Formosan Subterranean Termites. Termites attack might be minor issue in most of the European countries but is a major concern in Taiwan. "How to keep the building Dry" becomes one of the major issues throughout design and construction process.


Structure system is another challenge for this project. We made this building step forward instead of back to express the advantage of using panels as walls and floors.
We also tried to break the stereotype of " boxlike " CLT construction image. In its exterior shape, architectural expression is articulated by the combination of solid walls and transparent glass staircase. In side of the buildings, light penetrating through this staircase casts a dramatic space effect.


By making this building from theory to reality, we are writing a new page in Taiwan's history of Architecture.

 

Other participants:
Associate Architect: Y.F. Chen & Associates, Architects + Planners
Structure: EQUILIBRIUM、Giant Home Engineering&Consultants
MEP: Chih-Chan Engineering Consultants Co.,Ltd.
Construction Supervision:Yu Xueqiang ArchitectsStructure supplier:KLH
The external facade:Parklex 
Construction plant:Hsiang-Yang Construction Co., LTD.

Share or Add WoodTek Headquarters to your Collections
Project Credits
Square House
next project

Square House

Private Houses
Genk, Belgium - Build completed in 2016
View Project