Yamanote

Yamanote

Architect
Katsutoshi Sasaki + Associates
Location
Toyota Aichin, Japan | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Katsutoshi Sasaki+Associates

House in Yamanote

Katsutoshi Sasaki + Associates as Architects

When I came for the first time on this project site, the whole site was covered in the shade. Because there is a 6-story apartment complex is built in the site south side. I propose this project about a relation with the natural light in the shadow place. The north side of the site is hard to be affected by the shade with the apartment. So I planed the space for light receiving in the north side of the building. As for this section plan, natural light comes to be taken in the house This light receiving volume is two levels. It catches the strong sunlight from the south in stairs space, and it is with a plan to send soft light to rooms through there.


A natural light that is adopted by one window cross the spaces with phenomena such as reflection, diffusion and diffraction. The light that was adopted by many windows on the outer wall and the partitioning wall creates a variety of internal scenery with synergy. I proposed a long dirt floor and located a bedroom and a kitchen and a bathroom in the south side parallel to the dirt floor as I receive a demand to easily perform the act such as eating, bathing and sleeping This dirt floor is located in the lower floor of the light receiving space, and it is free-space to use in accord with the lifestyle.


Private rooms secures expanse of the view, transmission of the light and movement of the heat to use louvers at the walls and the floors. The private rooms always influences the whole in house. Because the private rooms permeate to send natural light and air for the whole in house. The louver is suitable as interfamily partitioning wall because it blocks the view moderately.


Featured Projects
Latest Products
News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More

HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More