YMT House

YMT House

Architect
Geneto
Location
Osaka, Japan | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Yasutake Kondo
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersLIXIL
Piloti / Exterior Wall / Screen Wall / Roof Galvalume
ManufacturersIOC
Furniturepivoto
ManufacturersYKK AP

Product Spec Sheet
Manufacturers
by LIXIL
Piloti / Exterior Wall / Screen Wall / Roof
Manufacturers
by IOC
Furniture
by pivoto
Manufacturers
by YKK AP

Detached house in Osaka

Geneto as Architects

Walking down a Midosuji main street to the area with mid-to-high-rise residential and commercial buildings, suddenly a residential area filled densely with two storey wooden houses appeared. YMT-house is located in this area and measures just 49.5 square meter with 4m open width and 11m depth. In this limited condition, the client firstly required spacious living room for family of four, and then private rooms, enough storage, and the rooftop. To enrich and enhance life style while meeting all these requirements, the project focuses on the scale difference between each room. 


Bathroom is located on the ground floor and the living room is on the first and above floor. There is about 1.4m height difference between living room and dinging and kitchen space on the first floor which gradually divide one LDK into two separate space. Step-wise floor in the middle of the room create variety of sight view and it can be used as playground or multi-functional activity space for kids bringing excitement in daily life. A bed room above LDK is just three tatami-mat with storage, and kids’ room is about four tatami-mat with furnished desks and beds for two. To minimizing each private room by furnishing vertical storage enable create spacious LDK features open ceiling, where family gathered.
 
Half of the upper part of the bed room is a combination storage and study room, the rest of space provide staircase to rooftop. Instead of having handrail, the extended wall creates enclosed space which promote smooth visual axis to the sky while shutting out from gaze of others. As a second living room, this outdoor space can be used for variety of activities such as BBQ or setting inflatable swimming pool for kids.


Regarding to house structure, there is no corridor but most of the room are connected directly to the staircase. This staircase is not only functioned as a vertical moving line but also provide enclosed space for reading books or having a break. Like a furniture, step-wise floor at the living room and other private rooms including bed room, kids’ room, and study room are made with Japanese cypress where it could get direct contact with the skin. To experience the scale difference between architecture and furniture in the narrow space creates optical illusion, which help transform LDK and rooftop feel more spacious.


To make the most of the space by minimizing space as much as possible while maximizing the space for living room, and this scale difference experience suggests new possibility of small house design.
 

Material Used :

1. Galvalume - piloti / Exterior Wall / Screen Wall / Roof

2. Plywood (Japanese Cypress) - Living room / Stall / Room

3. PB, EP Painting (White) - Ceiling / Wall

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More