Zona Santiago
Milena Villalba

Santiago Area. A Playground For All by Bernat Ivars and Javier Molinero

Bernat Ivars as Architects

If you were asked what the ideal classroom should look like, what would you answer? We have it clear: that it is outdoor, versatile, inclusive, respectful with the environment and above all, amusing! With these premises we designed the new temporary school yard, which the students of the school called Zona Santiago, and in which they even collaborated in its conception and design. A place designed for movement!

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

A plot for all.
Nexttothe Santiago Apóstol del Cabanyal School there is a site formerly occupied by a parking lot. The school did not have its own schoolyard in which to carry out outdoor activities except for the small roof terrace of its own building. The Valencia City Council has temporarily handed over the site to the school, how should be transformed this place so that it becomes a true outdoor learning site?

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

After a listening process led by Fent Estudi and Nautae, several interesting conclusions are obtained on how the new recovered space has to be designed so that it becomes a playground for the students of the Santiago Apóstol school: It must be an inclusive playground open to everyone, even the neighborhood! It must contain the appropriate elements so it can be inhabited throughout the year and that also activates the desire to carry out activities of all kinds. It should be an open design and build process and, where possible, collaborative. The work of people with a mental health diagnosis was included to the constructive process, which enriched the experience of all the participants.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

On the other hand, the premises of the design team and their approach to production and construction were perfectly aligned with the wishes of the community to complement them. These are: Radical reuse, maximum vegetation, materialization with materials that reduce our footprint on the planet and above all, fun in the process and in the result!

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

With budget conditions and limited deadlines, it was decided to divide the available space into four areas, an outdoor classroom, a small “marine” forest, some orchards and the sports court. The arrangement of the elements has been designed to offer the maximum variety of spaces given the limited surface area.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

The wooden classroom articulates the space and is also an artifact for the game when it is not used as a classroom. The design of the exterior classroom structure in the Santiago Zone has been made to optimize the possibilities of the material to the maximum, the circular shape of the set helped us to brace it in all directions. The skin of the "UFO" (as they call it in school) is made of poplar and fir tree that reduce solar radiation and in the future it will be filled with climbing plants. In the short months that it has been in operation, it has already been used as a classroom, assembly, theater, rest, games, concerts...

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

The “Marine” forest converts disused buoys donated by the València Marina into giant flowerpots where they contain enough land to plant trees on the site (no permission was granted to excavate the soil in the transfer). We made the most of the action so that the students of the school participated in the design process from the realization of small models to the final painting workshop.

Gardens to grow vegetables and recovered benches complete the installation so that this site has been transformed into a new welcoming and active space in the Cabanyal neighborhood of València.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba
photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba
photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba
Caption
Caption
Caption

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More