Addition

An overview of projects, products and exclusive articles about addition

Project • By DREAMERPrivate Houses

Terrace House 1

Terrace House 1 is a two-story rear addition to an existing terrace house driven by the desire for connectedness to family, the outdoors, and the creation of a retreat for a frontline medical worker. Context & Brief The project began when the client – a nurse – expressed a desire to upgrade her single-family detached residence to better meet her needs. Located in Ascot Vale, an inner-suburban locale approximately 6kms north-west of Melbourne, the existing home had been previously upgraded in the 90s but offered poor thermal comfort, little connection to the backyard, and a series of dark, under-utilised interior spaces.  As a frontline medical worker, often required to work nights, the client hoped for a nature-fille... More

Project • By HEDHospitals

Bed Tower Addition: Henry Ford Allegiance Health

As part of Henry Ford Allegiance’s master plan, they wanted to provide more high-quality, single-occupancy inpatient rooms to deliver additional privacy to patients. To make strides toward this goal, HED first evaluated post-occupancy reviews from existing patient floors and determined best practices for the new rooms. Despite having to work within a set structural grid, the Henry Ford Allegiance addition would be all single bed rooms, and each would allow any level of care. The HED team built full-size mock-ups of the patient rooms and conducted review sessions with both the caregivers and patient advocates to test the space and provide feedback, generating real-time design adjustments to the model.  The result is a univers... More

Project • By pentArchiPrivate Houses

Wight Mountain Addition

The client wish was to add a simple carport next to the main dwelling purely for practical reasons. With the idea of the new car abode next to the acreage residence the dilemma of where to enter the house needed to be re-addressed. This gave the opportunity to create different outdoor rooms and courtyards which were subsequently added to the perimeter. Between the new garage and an awning roof a new courtyard creates a gathering arrival area, with juxtaposing roof pitches. Thus a pseudo language was set up for the other stages of the intervention along the northern and southern elevations. The new outdoor dining room roof mimics the slope of the main dwelling roof with plenty of natural ventilation and low edge walls creating a cosy Al f... More

Project • By HEDHospitals

Beaumont West Emergency Department Expansion

One of the top five largest—and busiest—emergency departments in the county and the only Level I Trauma Center in Oakland Country, Beaumont Emergency Center is a critical provider of emergency medical care for the entire state of Michigan.    Facing an influx of patients that strained space, staff and resources, Beaumont’s redesign goals were clear: accommodate the largest possible number of exam and patient observation rooms; expedite intake and improve organization; and create space both within the existing footprint, and through a substantial new addition.    Immense by emergency center standards, the completed project nearly doubles the size of the previous facility increasing efficiency and org... More

Project • By HEDHospitals

Max and Debra Ernst Heart Center

HED led the architecture, engineering, and interior design for the 14,000 SF Max and Debra Ernst Heart Center at Beaumont Hospital in Royal Oak, Michigan. This new addition is dedicated to consolidating cardiac care, particularly for patients with heart failure, into a convenient and comprehensive facility. The unit includes 12 patient care rooms an echocardiogram room a vascular room a stress testing room and two treatment rooms designed for outpatient medication infusion services. It is designed to treat 100 patient visitors per day.   The $9 million project combines outpatient services for heart patients into one specialized clinic at the facility making prompt cardiac care easier to access and more efficient for patients returnin... More

Project • By HEDHospitals

Cognitive Neurology and Alzheimer's Disease Center

The Cognitive Neurology and Alzheimer’s Disease Center (CNADC) at Northwestern University Feinberg School of Medicine is one of 30 prestigious Alzheimer’s Disease research institutions. Addressing Alzheimer’s requires multidisciplinary integration, therefore the primary components of the CNADC - education, research and patient care – need to be consolidated into one, integrated facility.The renovation and expansion of the Tarry Building’s eight floor creates a close-knit environment where researchers, clinicians, and social service staff can work collaboratively as they move into the next phase of leading-edge research and patient care. In addition to the research facilities, HED’s design advances the patient and family experience from arri... More

Project • By HEDLaboratories

Wayne State University Chemistry Building

To improve laboratory safety on campus, Wayne State University — a nationally recognized metropolitan research institution located in Midtown Detroit — required a renovation and expansion of its A. Paul Schaap Chemistry Building.  During the first phase of the renovation, modern laboratories and dedicated student spaces were incorporated into the north side of the building to encourage students to leave laboratories during breaks.  To create an open environment, windows between the labs and student spaces where also added to the space.  All of the existing fume hoods on the first and second floors were removed and replaced with new fume hoods, exhaust connections for glove box work and snorkel locations, which represents a fo... More

Project • By HEDUniversities

University of Cincinnati Medical Sciences Building

HED leads the rehabilitation of the existing Medical Sciences Building, (MSB) in collaboration with STUDIOS Architecture and GPR Planners Collaborative, Inc.  The multi-phased project replaces the older building components and creates a new state-of-the-art learning and research center for the Colleges of Medicine and Pharmacy. After the University’s comprehensive analysis was completed, it was determined that the most cost effective way to rehabilitate the 800,000 GSF of the MSB would be to first design and construct a building addition with about 200,000 GSF.  This multi-phase approach would reduce total project costs by allowing existing labs with major design flaws to be redesigned to accommodate new functions with less s... More

Project • By HEDUniversities

Lansing CC Center for Manufacturing Excellence

Established in 1957 to fulfill growing demand for specialized and technical education opportunities for the Greater Lansing’s industrial workforce Lansing Community College (LCC) has continued its careers emphasis and, in support of this mission, maintains a technology-rich environment, fostering “user-” vs. classroom-level information technology skills.To continue this vision, LCC leveraged the 100+ year manufacturing and industrial portfolio of Harley Ellis Devereaux (HED) to renovate and expand its Center for Manufacturing Excellence (CME) located at the West Campus Technical Center (CTL). The existing laboratory configuration had become outdated, and the limited space did not allow LCC to adequately teach students the equipment related... More

Project • By Prentiss Balance Wickline ArchitectsWorkshops

Weaving Studio

Located on a steep rocky waterfront parcel on the West Shore of San Juan Island in Washington, this small craft studio occupies a rocky shelf above and behind an existing main residence. The clients, a professional weaver and her husband, nearing a full-time move to San Juan, requested a studio space which would house all her weaving tools: looms, dying facilities, a sewing/assembly area, and an office.In addition to using the space for her craft, it would also act as a gallery for her work as well as a meeting space for her weaving guild meetings. In addition to the weaving studio requirements, the clients also requested an overflow bedroom for guests. The solution is a generous main studio space flowing with natural light that p... More