Apartment renovation

An overview of projects, products and exclusive articles about apartment renovation

Project • By Antonio Alberto TomaoApartments

casa C

Located in a green area in the outskirts of Rome Casa C is a cosy one bedroom flat enclosed in a old two-storey building. Alessia Iacovoni The entrance door opens on a large double-height living room directly connected with the only bedroom of the house. The open plan kitchen acts as a screen from the technical and bathroom areas, which are located at the back of the house. Alessia Iacovoni A narrow removable staircase leads to a comfortable raised storage area located under the roof. The scheme develops around a central open plan space allowing plenty of light to penetrate through large windows facing spectacular views. Alessia Iacovoni Alessia Iacovoni On the other hand, the simplicity of the layout makes it extreme... More

NewsNews • 18 Nov 2022

Negre Interior Design Studio complete a classic interior refurbishment of B32 Apartment

On a well-known Blanquerna street in Palma de Mallorca, B32 Apartment is an classic interior refurbishment project undertaken by Negre Interior Design Studio. Tomeu Canyellas Modern and spacious, the designers explain that every detail has been considered in the development of a modern and spacious place for living.   Tomeu Canyellas The combination of earthy and natural material lend a feeling of warmth to the otherwise sober home design.  Tomeu Canyellas More

NewsNews • 20 Sep 2022

From part to whole – the E07 apartment by Malfinio is a metamorphosis of overarching elements

Malfinio styled the renovation of a 19th-century apartment in the Bubeneč district of Prague for a young family. The family, their daily needs, lifestyle and the feelings that they evoked became the driving source of inspiration for the design.  BoysPlayNice Although the design brief was comprehensive, the challenge for the designers was to incorporate all the elements in a compact space. The concept evolved around achieving seamless interconnection of spaces and catering to the client's functional needs despite the compactness.  BoysPlayNice The apartment gives an eclectic feel through its cement floor tiling with a distinct four-pointed star pattern, amorphous light fixtures, gold door handles, and light past... More

Project • By AtelierzeroApartments

S41

This charming apartment, located in the heart of Milan’s chinatown, has undergone a process of radical transformation, while maintaining the original layout of the walls.Each room features an alternation of cold and warm tones, creating a vibrant yet welcoming and relaxed sequence. Matteo Losurdo The interior was in fact conceived as a concatenation of spaces, linked together by a precise choice of colors and materials.Despite the relatively small size, the use of color has made it possible to create different situations and moments that are interconnected with each other. In the dining area, for instance, wall painted shapes define a reading corner, and the same tone is used for the bookcase in the niche in front. Matteo Lo... More

Project • By RoovicePrivate Houses

House on the way

House on the way is a renovation of a 4 storeys building in Setagaya, Tokyo. As the name might suggest, this project is unique on his own and has gone through a rather unconventional path. Akira Nakamura In fact, the construction has been designed in order to be built entirely by the owners and not by professional workers, following the DIY philosophy as much as possible. This was the starting point of the design, since the clients (a married couple in their early twenties) explained already in the first meeting: for them, what matters the most is to build their dream house with their own hands and not just receive the final product. This gives to the atmosphere a sense of satisfaction and memories that are hardly achievable otherwise... More

Project • By Alexander Gorlin ArchitectsApartments

Chelsea Loft

This renovation to a classic Chelsea loft space upends the typical distinction between a home’s public and private realms to create a continuous space designed for pleasure.  Eric Petschek The space flows freely from the entrance, through the living, dining and kitchen areas at the front of the apartment to the master bedroom and en suite shower at the rear. Only the toilet and two guest bathrooms are enclosed.  Eric Petschek We contrasted the space’s raw unfinished elements —exposed brick, piping, and ceiling beams—with sleek finishes for the built features: marble in the bathrooms; a zinc- clad kitchen countertop; and a large rotating mirrored wall at the entrance to the bedroom.  Eric... More

NewsNews • 26 Jul 2022

Allaround Lab renovate a Barcelona apartment for a space conscious young couple

In Barcelona, this apartment renovation by Allaround Lab was developed around the sole premise that the young couple who inhabit it wanted a living space that was as open as possible, but at the same time could be compartmentalized into two distinctly different areas. José Hevia The concept is intended to allow the pair to work at home and simultaneously undertake different tasks.  José Hevia In response to this challenge, the architects removed all existing partitions, resulting in an open space traversed by a single volume that contains the entirety of the functional and storage program, thus freeing up the space.  José Hevia The large void that results is only interrupted by a tr... More

Project • By JansenPrivate Houses

Privatehouse Çanakkale

The exposed location of the guesthouse with its connected, technical functional buildings meant that use of the narrow Janisol Arte 2.0 steel window systems was a perfect fit. Consisting of strip galvanised steel, stainless steel and Corten steel, Jansen AG’s aesthetically sophisticated system with profile face widths of 25 and 40 millimetres in the fixed glazing and a construction depth of 60 millimetres is an impressive solution for robust designs with a high proportion of glass and the thermal insulation properties required in various climate zones. Wind loads naturally had to be taken into account. and, in this design, they encounter profiles that can withstand wind pressures of up to 2000 pascals.  © Proje Çek... More

Project • By MOIZApartments

ENSANCHE RENOVATION

Renovation project of an apartment in an early 20th century residential building in Valencia’s Eixample area, to adapt it to the contemporary needs of its current residents. German Cabo   A spectacular house where the key player is the floor; made with amazing original Nolla hydraulic tiles. The space is completed with other elements of great value such us high ceilings with mouldings and woodwork doors with engraved glass. German Cabo The clients, passionate about these historical decorative elements, encouraged us to make everything possible to preserve and enhance these traditional modernist ornaments. German Cabo The project entails the challenge of renovating the apartment with delicate care to the past, t... More

Project • By Serge Schoemaker ArchitectsApartments

Amsterdam Maisonnette

Since the 1990s the former warehouses along the Entrepothaven in Amsterdam have been repurposed for living space. Serge Schoemaker Architects converted an existing maisonette inside ‘Dinsdag’, a nineteenth-century warehouse, into a comfortable and stylish urban apartment. The result is an oasis of calm in a vibrant residential neighbourhood. MWA Hart Nibbrig Built in 1899 on Cruquiuseiland in the Eastern Port Area, Dinsdag warehouse is part of two huge storage buildings, 30 metres deep and 100 and 200 metres long. In response to the growing demand for homes in Amsterdam, these distinctive industrial structures have all been transformed. MWA Hart Nibbrig Featuring brickwork facades, sturdy timber floors and cast iron... More

Project • By Antonio Vázquez | Architectural PhotographyApartments

High Fidelity

We’ve tried to preserve as much as possible the character and history of “HiFi House”, respecting its original layout and materials, while adapting its distribution and programming to the needs of the owners, a family who won’t give up on accumulating books and vinyl records in the digital era. Antonio Vázquez The building is one of the great examples of the so-called “racionalismo madrileño”, known for its simplicity and honest design. This condition made the project challenging for us, since we felt obliged to bring back the atmosphere of the space, despite the apartment having been heavily renovated in the past, erasing much of the original design. Antonio Vázquez There was n... More

Project • By TYRANT Inc.Housing

M House

This renovation plan for a condominium located in central Hachioji, Tokyo, aims to create a neutral space for contemporary art and furniture that has been collected over many years. Caption With a future conversion into a rental property in mind, the layout remains mostly unchanged to retain the existing 2LDK floorplan for high versatility. On the other hand, the use of finishing materials, residential equipment, and lighting fixtures that are of a higher grade than most condominiums creates a high-end living space. Caption The inclusion of black as an accent color amid the primary colors of gray and wood tones creates a quiet and calm space. While elements such as the flooring and TV stand, which will remain unchanged over the... More

Project • By RoovicePrivate Houses

Megurohoncho House

This renovation project takes place in the Heiwa Dori, a famous shopping street of Meguro, in the heart of Tokyo. The semi-detached two-story house is a part of a block of 4 row houses, typical of the Showa era (1926-1989) , in which it was built and it resembles a lot of that vintage atmosphere together with the dense surroundings. Akira Nakamura The oldest record of the original construction is dated December 1953, and since then the house came with no bathtub due to the nearby public bath that provided the necessary facility. Now that the public bath is no longer in use, the client made some requests starting from these aspects: the need to modernise the building adding a private bath and at the same time reinforcing the dated stru... More

Project • By AtelierzeroApartments

CDS

The project involves the renovation of an apartment located in a typical Milanese casa di ringhiera. Sara Magni Reorganizing the functions in a more organic way, the lower floor becomes mainly a service area (bathroom, laundry / guest room) while the main functions are moved to the attic floor. Sara Magni The creation of a small terrace overlooking the beautiful internal courtyard is also part of the design process, a moment of openness and contact with the outside that floods the new kitchen with natural light. Sara Magni The project becomes an opportunity to restore order in the physical space but also in the mental one: the space's design was accompanied by a long process of decluttering and selection of the many object... More

NewsNews • 19 Jan 2022

Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting in an elongated and narrow plan that resembles a corridor. Atzur Arquitectura set out to adapt the unusual space to meet contemporary ways of living and the needs of the inhabitants.  Judith Casas The new apartment concept is structured around two wooden boxes that delineate rooms while providing maximum amounts of natural light and ventilation along with large and flexible common areas.  Judith Casas One of the two boxes serves as storage while the other includes a high bed that frees the ground floor space for other uses.  Judith Casas Before the renovation, the apartment had been renovated numerous times.... More