‬ architectural lighting

An overview of projects, products and exclusive articles about ‬ architectural lighting

Project • By BDPOffices

LDN:W

Located in the historic heart of the City of London, our transformation of this 11,000sqm office building carefully repositions its offering to prospective tenants, by meeting the new and dynamic requirements of contemporary workplace environments. Philip Vile The scheme comprises a new external façade at street level, new entrance and expanded reception area with café and lounge spaces. The refurbishment included 12 floors of Cat A office facilities, a rooftop extension and a new roof terrace which capitalises on the impressive views across the city and beyond.  Philip Vile Designed to appeal to a variety of tenant types the design includes a range of forward-thinking features including an innovative structur... More

Project • By BDPUniversities

UCL Student Centre

The Student Centre is built on what was the last piece of undeveloped land on Gordon Street, adjacent to the Bloomsbury Theatre. The sensitive site sits within the Bloomsbury Conservation Area and is adjacent to Grade I and II listed buildings. A collaborative approach was adopted for the project and the design team worked with planners and stakeholders. Consultations were carried out with a range of external stakeholders and neighbours, with plans strongly supported by the Design Council CABE and Historic England. The project has created a new civic realm in the Bloomsbury Campus, resolving circulation routes and refreshing the existing Japanese Garden as a tranquil urban courtyard. It has ten storeys offering 1,000 study spaces, a studen... More

Project • By Jump & FlyHotels

Dolce Sitges

The brief comprised converting three contiguous rooms into a single room so that it could be used for large office meeting events or weddings while maintaining the option of using them separately. The fixed partitions that separated the central room from the adjacent rooms needed to be replaced by mobile phones that could allow their movement, while maintaining the current capacity if the Hotel required it.  Jump & Fly The appearance of the rooms is simple as the design do not want to distract the users of the event that going to take place. The aim was to design a naked box that the companies or wedding couples could dress up according to their needs, spicing the room up with their branding and display.  Jump & F... More

Project • By Clear LightingCar Parks

Parking House

The inspiration for this project design evokes from the hem of the skirt of Marilyn, whose ancestors come from Haugesund-Norway, making it become an iconic building in the local. Irregular alignment and on-off of the whole lengths of LED neon, programmed by DMX controller, present vivid and flowing effect, and display a fascinating night scene randomly to adapt to the festival atmosphere in RGBW or mixed color. Caption   More

Project • By BIEN STUDIOPrivate Houses

HOUSE IN WIELKOPOLSKA

This design posed a considerable challenge since the space contained some elements that already gave it a certain character. Eventually, the new arrangement took on a slightly different feel, which was achieved by using high-quality materials and accessories that filled the large high spaces of the house. This design utilizes and is defined by a palette of neutral subdued colours, earth tones, delicate shades of grey, natural wood and sandy colours, which contrast with amber glass and old gold brass. The monochromatic decor was infused with black details and surfaces. A painting by Grzegorz Worpus compliments the staircase perfectly.   Localization: Wielkopolska , POLANDArchitects: BIEN STUDIOArea: 250 m²Year: 2021Photographs: To... More

Project • By ArtystryOffices

Sapling Creations

What was the brief?A sanctuary for productivity, Cyber Park Calicut is an IT hub with parted by small difference conceptualized spaces.  Sapling Creations was small space at their; the 2,300sqft workspace takes advantage of the openness by revealing the lush vegetation for views with a feel-good atmosphere that explore the space. justin_sebastian_photography Sapling is renowned for a delicate use of tactility and color, the interior features a warm, pastel color palette enhanced by precious natural material. Other than pastel colors a bright yellow and orange has been used in particular places for a vibrant feel.   The office design also factors in position of the sun, designed in such a way that sunlight can be maximum... More

Product • By FlosParentesi 50

Parentesi 50

Adjustable lamp providing direct light. Lamp moves vertically via sliding of a painted shaped steel tube on a ceiling-to-floor steel cable (4000 mm long). Fixture head made of injection-molded black elastomer housing a switch. Counterweight in cast iron covered with a silicone sheath made in the same color as the lamp body. On the cable there is the electronic  dimmer which allows the regulation of light brightness. More

Project • By LZFRestaurants

Kohakinho

Koi, the impressive lighting tour de force designed by Inocuo The Sign and Mariví Calvo, cuts a striking figure at the new Kohakinho sushi restaurant in Lugano, Switzerland. Kohakinho sushi restaurant is the brainchild of Rogerio Matsumoto Figueiredo. A chef from São Paulo, Brazil, Figueiredo has been cooking up a storm with his sushi and fusion flavours. Figueiredo’s cuisine is influenced by his heritage: with a Japanese mother and a Brazilian father, his cooking blends Japan’s penchant for precision with Brazil’s colourful culture. With it ethereal-like beauty, Koi has a magnetic presence, one that captures the eye. An enchanting sculpture, Koi is part of LZF’s Life Size collection of lamps that enc... More

Project • By LZFHotels

GF Gran Costa Adeje

Located in Costa Adeje, a privileged area in the south of Tenerife.   PROJECT / GF Gran Costa Adeje Hotel ***** LOCATION / Tenerife, Spain ARCHITECT & INTERIOR DESIGNER / Mayte Calzadilla (GRUPO FEDOLA) & KAUDEX PHOTOGRAPHY / Richard Goncalves More

Product • By MP LightingL182, L183 | Wine Rack Lighting

L182, L183 | Wine Rack Lighting

Winerack for single or double bottles with 1W LED per arm More

Project • By JLC-Tech | Linear LED LightingLaboratories

Halda Therapeutics

We were looking for something that was comparable in price to a standard 2x2 recessed fixture but with a modern linear light proportion to compliment the open office area where we couldn’t hang the traditional pendant lighting due to low ceiling heights. For a recessed linear, we did not want the look of the light being offset from the grid giving it an unbalanced look.   I loved the idea of the light replacing the grid and the seamless look of the GEMINI with no frame or profile edging. This fixture definitely met our expectations in cost, light output and efficiency. We opted for the center ceiling grid look that cuts thru the center of the fixture in this project, however for future projects I would go with the grid-less len... More

Project • By QPROOffices

OFFICE LETA CAPITAL

The office of an investment company in the field of IT is located on the top floor of the reconstructed building "Golutvinskaya Sloboda" on Yakimanskaya embankment. The main advantages of this space are large panoramic windows with an impressive view on the center of Moscow and a breathtaking view of the Cathedral of Christ the Savior, as well as ceilings 4.5 m height. Photo: SERGEY KRASYUK Architects paid a great deal of attention to ergonomics while designing this office space. They believe that the comfort of employees is first of all important thing in the office. A modern and comfortable space for a "representative office for work" was created due to the fact that a large area of the premises was given to "non-working" places, su... More

Project • By Yamamori Architect & AssociatesBars

Kamimachi - Japanese noodle & restaurant -

This restaurant is located in the centre of Shanghai. The owner's vision is to spread Japanese noodle and food culture to China and the world, and as this is his first restaurant, he wanted the design to be Japanese. We thought about the Japanese style and the elements of the restaurant, and because it is located on the 2nd floor, we thought about the theme of "eating on a pier with a big roof". Caption Caption Caption To eat under the roof, under the eaves, is to be comfortable, By wrapping the layer of white wood as a louver, it gently wraps people, it gently wraps the space and it gently wraps the food. By creating a space under the eaves in the form of a roof, we have been able to create an atmosphere similar to that... More

Project • By Articolo LightingHousing

Glenferrie Residence

This beautiful period home has been lovingly renovated to take in the natural light of its surrounds. The open plan and subtle tones make for warm and inviting living spaces and offer a comfortable retreat from its inner-city location. Caption Caption Working closely with the owners, we were able to ensure the finished product stayed true to their vision, whilst complimenting the character and style of the time. Caption Caption More

Project • By Lab4 architectsOffices

Moustakas Accounting Offices

The project deals with the redesign of a rectangular floor plan of 150 square meters, in the center of Alexandria city in Greece, in order to house an accounting company’s new offices. The design and construction were undertaken by Lab4 architects and PMG Engineers. Nikos Vavdinoudis - Christos Dimitriou / studiovd.gr Nikos Vavdinoudis - Christos Dimitriou / studiovd.gr The total area is divided into subspaces which include a reception room, two director offices, an employee’s room as well as a meeting room. The floor plan is completed with the auxiliary spaces which include a kitchen, a WC as well as a storage room. The basic design parameter is the open plan, with the aim of the unimpeded flow of natural light with... More