California architecture

An overview of projects, products and exclusive articles about california architecture

Project • By AssembledgePrivate Houses

Posetano

Set along the Pacific Coast Highway in Pacific Palisades and within a short walk to the ocean, the Posetano Residence offers 270 degrees of endless ocean views to the southwest of the Pacific Ocean, and north to Santa Monica mountains. Caption The volume of the home is a three-story structure comprised of concrete, wood, steel, and glass; clad in smooth stucco and travertine. The floor plan provides an indoor to outdoor connection, enhanced by the transparent walls that allow for plenty of natural light and maximize views of the coastline. Caption Inside, the main level allows for fluid movement between the kitchen, dining, and living room spaces, visually and physically connected to the outside. The addition to the remodel cons... More

NewsNews • 14 May 2021

Ridge Mountain House arises from the austere beauty of the desert

In Palm Springs, California, the Ridge Mountain House by EYRC Architects arises from the austere beauty of the desert landscape. With colossal views over the Coachella Valley to the east, the tranquil weekend home harmonizes with the colours and rhythms of the land. Joe Fletcher Embedded into a craggy hill, the ground floor of the houses comprises two cast-in-place concrete volumes with 12 ft ceilings. The smaller volume contains a den and service spaces while the larger volume includes a main living area, kitchen and dining room. A pure square in form, the larger volume includes a glass wall that opens up completely to a large deck with an infinity pool. Lance Gerber The two volumes are separated by a double volume light-filled... More

Project • By HEDAuditoriums

El Capitan HS Event Center: Grossmont USD

The Grossmont Union High School District entrusted HED with the development and design of an iconic, multifunctional new event center. Sited on the El Capitan High School campus, the design needed to meet four primary goals: represent the cultural heritage of El Capitan High School; incorporate indoor and outdoor areas; provide students with a unique learning experience; and seamlessly integrate with the existing on-campus architecture.   To achieve these goals, we began by dividing the complex into two buildings, establishing a dramatic, focal entrance and creating connected outdoor spaces. Inspired by the campus and by El Capitan’s alma mater, we designed the structure to reference the lines and angles of the region&r... More

Project • By e2 Design StudioHotels

SW Beach Hotel

Our clients came to us with their dream project to re brand their small boutique hotel, needless to say we were very excited to be a part of this. With the addition of a roof top deck to maximize the ocean views from this amazing location we came up with the idea to also relocate the lobby as the city required us to create on site parking at this location.  The most important aspect of this project for out client was to ensure that the " beach feel" of this commutity translated into the design and flow of the spaces, our new loby has captured this inside out california coastal style  along with many new spaces that capture the light and beaty of this coastal community. More

Project • By CO ArchitectsHospitals

Palomar Medical Center

CO Architects conceptualized a functional and flexible vertical garden hospital set within a campus configuration.  The greenfield site—part of a 186-acre business park currently under development—is bounded by residential property to the west, light industrial development to the north, Citracado Parkway and a Sempra power plant to the east, and future business park development  to the south.  The plan positions the hospital at the north end of the site, where there is the greatest width to accommodate necessary access points and circulation.     The signature patient tower building—with its gently curving form—figuratively opens its arms to welcome patients.  A vertical garden at the... More

Project • By Clayton KorteWineries

Fulldraw Winery

Fulldraw Vineyard is located in the heart of the California Central Coast wine country’s Templeton Gap with its new winery sitting sentry to 100 acres of established vineyards.  Working intimately with the winemaking team, Phase 1 of the new facility includes a Fermentation Building with covered Crush Porch, administrative and employee spaces and a Barrel Aging and Case Goods Storage building. Phase 2 will bring online a new Tasting Room with private administration space. Responding to site topography and climatic influences of sun and prevailing breezes, the steel framed “barn” houses open-air fermentation spaces that foster cross-ventilation, utilize night cooling and provide a well-lit working environment with amp... More

Project • By Clayton KorteWineries

Copia Vineyards

Establishing itself as the bedrock central to Copia Vineyards’ 50-acre estate, this new production winery and tasting room facility is located among the scenic hills of the Willow Creek District on the western side of Paso Robles, California. The combination of calcareous soil and steep slopes make for ideal growing conditions to produce premium, well-balanced Rhone varietals. The building responds directly to hillside terroir, the climatic influences of the sun and prevailing breezes enjoyed by the Central Coast. A simple layout facilitates the production of small-lot, Rhone-style blends of up to 3,000-5,000 cases annually. Positioned in the heart of the vineyard, the new winery includes open-air fermentation space that receives nat... More

Project • By Clayton KorteWineries

Cayucos Ridge Barn

Flanking 30 acres of Syrah vineyard along the Santa Lucia Range this simple wood-skinned barn houses vineyard farming equipment, grape picking bins, tool storage and an open-air workshop area. An off the grid structure, roof mounted crystalline PV modules recharge a battery bank located in the barn. The vineyard manager and occasional guests experience the Coastal Live Oak filled woods to the east and the vineyard on the west.  Materials are selected for their simple elegance and long-term durability. Ebonized cedar siding and weathering steel clad the building skin. Interior spaces are paneled with raw plywood and are contrasted with painted cabinetry. More

Project • By Clayton KorteWineries

Winery Cased Goods and Admin Building

Adjacent to award-winning Winery and Tasting Room structures that maintain the spirit of buildings that are subservient to the landscape, the new Cased Goods and Administrative building expands on the village concept at a historic winery along California’s Central Coast. Situated to the north of the recently completed Tasting and Hospitality Building, the Cased Goods warehouse stores 40,000 cases and nestles itself into the base of the hill, while admin and hospitality storage program flank the length of the building. Via a north-facing sawtooth roof assembly, the warehouse is predominantly daylit with natural light. The south-facing sawtooth roofs provide an armature for roof mounted PV modules. Administrative building takes cues f... More

Project • By Clayton KorteWineries

Wine Library

Located 12 miles from the Pacific Ocean along California’s Central Coast, is the home for a new Wine Library to join the award-winning winery and tasting room structures that maintain the spirit of agrarian structures that are subservient to the landscape. Stealthily positioned to the south of the recently completed Tasting and Hospitality Building, the cut-and-cover storage program buries itself below a vegetated roof of native grasses to seamlessly blend into the bank of the hill. Screened from the road above, the building connects to the Tasting Room terrace via a gentle path where board-formed concrete retaining walls provide an exclusive and revealing entry. The 20,000 bottle library relies predominantly on passive cooling with... More

Project • By HEDHospitals

New Dietary Department and MRI Suite

HED’s master facilities plan at Sutter’s Alta Bates Summit Medical Center in Oakland, CA is set to modernize the campus while upgrading and improving facilities to operate past 2030. The goal of the project is to integrate new program requirements and squeeze new life and revenue-generating spaces from the existing buildings.   The new Dietary Department and MRI project renovated 37,500 SF of the existing South Tower to accommodate these functions. The spaces formerly used as the main building entrance and administration offices have been renovated to provide a new Dietary Department with a kitchen, dining area, and servery and adjacent MRI Suite.   This project presents numerous constraints including CDPH (Califor... More

Project • By HEDLibraries

Palo Alto High School Library

Working closely with Palo Alto High School staff and leadership, HED identified key goals for the library renovation: a classic feel with modern finishes. Together, we envisioned a space that would support a wide variety of work styles and activities that featured updated technology, natural light, and a more functional, open layout with clear sightlines and improved circulation patterns. Built in the 1960s, the former library was disjointed, dark, and inefficient. Faculty offices and storage spaces crowded the building’s perimeter, leaving an echoing, two-story column in the building’s center to house the library.   Still contained within its original footprint, the modernized 37,500 square foot building now houses four... More

Project • By HEDUniversities

Nicholson Dining Commons

Point Loma Nazarene University (PLNU), a faith-based liberal arts college, wanted to revive its existing Nicholson Dining Commons to reflect an updated modern dining experience that would meet the needs of the campus for the next twenty years. They sought to provide a comfortable and attractive place to eat, study, collaborate, and build long lasting relationships. With limited options on and off campus for dining and meeting, the importance of providing this space for their 3,500 students was amplified. Some of the university’s objectives were to increase their seat count, expand outdoor usage, and improve their oversized and underutilized lounge area. Nicholson Commons was designed upon the belief that the best conversations happen... More

Project • By HEDUniversities

Ullman Commons

“The rhythms of campus life are changed because Ullman Commons is giving students an educational experience, not just a dining experience.” - Tom Visyikis, Director of Auxilary Services, California Lutheran University   California Lutheran University’s Ullman Commons embodies sustainable consumption in both craft and cuisine. Positioned at the intersection of two main pedestrian access points, the Commons establishes a new, central gathering place for the CLU community. The open-plan interior offers a variety of dining options, featuring local seasonable selections that support both a healthy environment and a healthy lifestyle. Flexible seating, including booths and high-top tables, accommodates students’ pr... More

Project • By Form4 ArchitectureHousing

Mondrian's Window

Architecture/Interiors: Form4 Architecture John Marx, AIA, Design Principal Year:                              2014 Size:                               1,900-sqft   Design:                          Designed for two artists—one also the architect—this rear addition to a one-bedroom house symbolizes architecture of linearity and sequence, where all of the rooms across the three stories have a sightline, progressively more expansive as one moves higher, overlooking a downward sloping garden and panoramas of th... More