Commercial architecture

An overview of projects, products and exclusive articles about commercial architecture

Project • By Nissen Richards StudioShops

Watford High Street

Designs by Nissen Richards Studio for the redevelopment of a complex, central Watford site, encompassing a new, mixed-use scheme that includes 25 residential units and a commercial ground floor area, have now received planning permission. The project is for client 46 and 48-50 High Street Limited and includes the removal of two locally-listed buildings on Watford High Street.  Caption The new scheme is comprised of two blocks, connected at ground level, where there are retail units and a residential entrance, along with bike and bin stores. The two blocks are separated at the first – podium – level by a courtyard. The proposed massing was split into two to address the different conditions and scales of buildings facin... More

Project • By ALPOLIC® | Metal Composites MaterialsOffices

STIHL USA Headquarters

Few architectural projects can boast of a floating helix of chainsaws. But for STIHL Inc., the design of a new $32 million corporate headquarters was heavily inspired by their signature product. In between the trademark orange and white accents, the new 80,000 square foot administration building has a beautifully understated design that calls to the lush wooded allure of Virginia Beach. The landmark structure is a study in green building techniques, employee and customer comfort and the versatility of metal composite materials. Caption BUILDING A MANUFACTURING REGION IN COASTAL VIRGINIAWhen STIHL first began US operations in Virginia Beach, VA in 1974, it worked out of a rented warehouse with only 50 employees. Today, STIHL Inc., make... More

Project • By studio naShowrooms

VSB Wine Cellar

Located in the town of Arandas, Jalisco, the project is located within an existing commercial area dedicated to the sale of wines and spirits. The project consisted of an extension to an existing residual space, which was used as just a general storage space. We decided to expand the existing area from 30m2 to 70m2, extruding the facade on par with the neighbors. This divided the space in two, a space under the existing slab that functions as an exclusive wine cellar and a double-height space that serves as the showroom and private bar area. Our clients sought to create a space to house their new wine catalog and display exclusive bottles, our solution was to merge the liquor sales program with a private bar area. This will create a synerg... More

Project • By Cavill ArchitectsShopping Centres

Hyperdome North Mall Extension

Inspired by the tropical Queensland climate, the newly transformed Hyperdome North Mall creates a vibrant and memorable environment for shoppers through its playful design. Key dwell spaces are characterised by vibrant colours and textures framed by dappled sunlight which pours in from the lightweight ceiling canopy above, reminiscent of an external pergola; while the surrounding mall areas are kept neutral to highlight the retail offering. Bespoke seating and planters created in close collaboration with Quatro Design further complement the ‘landscape’ and ‘play’ theme which runs throughout. The opening of the North Mall marks the next chapter in the ongoing evolution of Hyperdome by our client QICGRE. The project... More

Project • By Cavill ArchitectsShops

Kookaï Showroom

Balancing the Street’s history with its future, the project involves one of a series of commercial character building’s undergoing dramatic change in use and investment along Brisbane's James Street. Negotiating partial demolition and adaptive re-use of a ‘timber and tin’ character shopfront with the requirements of an international flagship retailer, the architectural design is sensitive to the scale and composition of a predominantly single storey character streetscape while contributing to the contemporary crafted masonry and subtropical landscape character of the precinct. The ground floor's arrangement visually connects the street and rear courtyard landscapes giving a sense of a continuous urban realm through... More

Project • By Sidell Pakravan ArchitectsOffices

801 San Ramon

Varied textures and scales of wood create a new identity for this formerly bland, languishing office building.  This commercial refurbishment in Danville, a small Northern California town, transforms and expands the existing space with a bold volumetric statement that remains sensitive to the materials, history, and scale of the neighborhood. The design is a study in layers, using a language of vertical wood boards and protruding window volumes, evoking the rectangular bay windows and vertical trim of Danville’s “San Francisco Stick” heritage.  Wood in several different types and scales clad the building, linking it materially with the town’s vernacular of cedar slats and shakes. A cedar rain screen finish... More

Project • By MetrostudioCommercial Landscape

Foshan International Commerce Centre

Foshan Country Garden International Commerce Centre is located in Shunde’s Chen Cun Town, in the heart of the Pearl River Delta and within the Guangzhou-Foshan metropolitan area, which is an important node in the urban development pattern. The project takes the TOD+ model as the skeleton, relies on the rail hub, and takes the future cloud city as its theme, positioning it as a landmark city complex, accommodating a variety of businesses, efficiently aggregating urban living spaces, and creating a utopian high-rise luxury life that “rises to the sky and reaches the firmament”.   【Design Concept】 The design takes “clouds” as the main element of the site, extracting elements of cloud curves, cloud stacking... More

Project • By BÜRO KLKRestaurants

Mochi

The story of the two Mochi founders roots in learning how to cook with Pierre Gagnaire and Jean- François Piège in Paris while the other directed BMW World’s restaurant in Munich. Their vision was to create a space where people and ingredients could meet on the highest level of atmosphere and quality. Beyond regular parameters of star cuisine and slick architecture, a space should be created challenging a next level of authentic encounter. The interior takes its atmospheric inspiration from Tokyo’s old town soup kitchens: a place where crowds come together for a lively experience. Authenticity is materialized in three statements: Pure concrete, plain copper and oiled oak - settings for an urban, forward looking re... More

Project • By OB Architecture LtdShowrooms

Lanzante Showroom

The supercar showroom, offices and storage facilities we designed for Lanzante automotive company with overnight accommodation for guests and clients, all combined together in one building. The offices and storage facilities are set behind the showroom and are divided from each other by double height glazed links. Different materials help create definition to the different functions, but the overall palette is calm and muted to tie everything together.   Photography by Martin Gardner More

Project • By Clayton KorteWineries

Winery Cased Goods and Admin Building

Adjacent to award-winning Winery and Tasting Room structures that maintain the spirit of buildings that are subservient to the landscape, the new Cased Goods and Administrative building expands on the village concept at a historic winery along California’s Central Coast. Situated to the north of the recently completed Tasting and Hospitality Building, the Cased Goods warehouse stores 40,000 cases and nestles itself into the base of the hill, while admin and hospitality storage program flank the length of the building. Via a north-facing sawtooth roof assembly, the warehouse is predominantly daylit with natural light. The south-facing sawtooth roofs provide an armature for roof mounted PV modules. Administrative building takes cues f... More

Project • By A.J ArchitectsOffices

mixed use building in bangalore

The building is designed to impart strong timeless characteristic to the building, with the pattern taking inspiration from deep cultural roots. The Fusion of traditional Indian architecture and contemporary office space cum residential space acts as a barrier for harsh west sun and reduces heat gain but also ensuring no artificial light is required during the day. The clients brief of cultural connect, inspired us to translate a traditional Indian façade pattern to create a responsive built form. This traditional Jali screen creates culturally a sense of belonging. The Jali facade is made of Glass Reinforced Concrete panels. In terms of construction tolerances, a system has been adopted whereby through cnc milling, a mould... More

Project • By StudioMB ArchitectsOffices

Pier 4 at The Wharf

Extending 260 feet into Washington, D.C.'s Potomac River, the project—DC's first office building to be built on a pier—transforms an existing 1950s pier on the Washington Channel into a Class A office building and is the main cruise depot for the chartered ships of Entertainment Cruises.  Pier 4 brings new vitality to the waterfront, with a 30,000-square-foot design that sits lightly upon the existing pier and canopy and provides users with spectacular view corridors and natural light. With an emphasis on energy efficiency, the building is designed to LEED Gold Core and Shell standards. More

Project • By Elenberg Fraser ArchitectureOffices

Market Lane

These days we hear a lot about workplaces of the future – but where does the architecture fit into that? This question was our point of departure for Market Lane, a new office project that kicked off a new chapter of experimentation at Elenberg Fraser. With a massive generational shift underway in the workforce – did you know millenials willmake up the majority of Australia’s workforce by 2020? – we wanted to understand exactly what makes people want to work at, and stay working at, a workplace. As you know, our studio is all about art and science, so it makes sense that we conducted an intensive three month researchplatform into office architecture after embarking on this project, collaborating with a workplace pla... More

Project • By mado architectsExhibition Centres

Nur Commercial Building

Nur commercial project is located on a 790-square-meter land near the main road of Noor city between the sea and the Sisangan jungle. Considering the accessibility and landscape The land has special situation. The client request was to establish a recreational/commercial hub on this land. According to the subject of the project, the typology of Iranian BAZAR was studied. In these studies, the design team emphasized on two issues. The first issue was Iranian traditional bazar program and the other one was Iranian bazaar voids/in between spaces. By studying the Iranian traditional bazar, we find that the Iranian bazaar was not merely a trading place but had all the major program of a city such as religious (mosque), social (school, carvansara... More

Project • By HEDOffices

ShopperTrak Headquarters

No matter how well-defined an organization may be, we’ve found that the process of making vision visible always adds a new layer of clarity. Consensus. Color.For retail analytics firm ShopperTrak, partnering with HED to design their new Chicago headquarters in the landmark Willis Tower became the catalyst for a deeper conversation about who they were, and who they wanted to be. Where they’re going as a company. How they differentiate and define themselves.Through our intensive visioning process, close collaboration and clear understanding of needs and goals, we helped ShopperTrak refine their vision for a space that would, in turn, solidify their vision—and reflect their evolution—as a company. International. Inventive. Industry-founders an... More