Daylight

An overview of projects, products and exclusive articles about daylight

Product • By RENSONFixscreen Solar

Fixscreen Solar

With the Fixscreen Solar, Renson® has developed a wind-resistant, surface-mounted screen on solar energy. A solar cell mounted on the front of the box ensures autonomous control of the screen and therefore does not require any electrical cabling. Therefore, these wind-resistant screens can be easily mounted to your window without any demolition work being required for electrical work. This makes the Fixscreen 100EVO Solar the perfect renovation solution, whereby a maximum surface area of up to 10.8 m² can be achieved. This dynamic sun protection also ensures that during summer the indoor temperatures are kept under control and therefore remain comfortable, while still being able to enjoy your solar gains to the utmost during winter... More

Project • By derksen|windt architectenHousing

A striking wooden house

Near the South Holland dunes a special house has been realized, which consists of a visible structure of laminated wooden columns, beams and floors. This structure is filled in with an open or closed filling; open with sun and view oriented sliding doors, closed with vertical larch parts. The wooden construction is visible inside and out, so that the rhythm of the structure can be felt throughout the house. All this according to a size ratio that has been worked out in detail, so that special and warm spaces have been created for the clients both inside and outside. rené de wit The clients managed to buy a beautiful plot on a small lane near the dunes in Monster. Everything was still open, from the location of the house on the... More

Project • By EGM architectsApartments

LOYD DIJKZONE

KlokGroep has commissioned 78 spacious new-build apartments on an artificial mound in the green Dike Zone along the River Waal in Nijmegen. The spacious apartments, contained in three buildings, offer space and tranquillity close to the city and panoramic views of the river and the green landscape.    Situated on a mound The complex consists of three volumes that step up in height and increase in size, creating a sense of spaciousness and openness. Similarities in design and materials ensure that the three unite to form a close-knit ensemble. The biggest and tallest building consists of six floors and, in terms of height, appears grandly imposing beside an old orchard. The other two buildings, five and four floors in height, ar... More

Project • By brg3sCommunity Centres

Youth Villages - Bower Activity Center

The Bower Activities Center (BAC) introduces a light-filled hub of activity and care programs to the pastoral campus of Youth Villages in the city of Bartlett, an outlying suburb of Memphis, TN.  Youth Villages, “a nationally recognized leader in the field of childrens' mental and behavioral health,” provides residential, academic, and developmental services for children and teens with “emotional, mental, and behavioral problems.”  Initially designed to house only the Food With Class program –  an educational class where teens learn to develop teamwork and professional skills in a commercial kitchen setting – and a few other support services, the scope of the design quickly grew as Youth Vi... More

Project • By FAKROResidential Landscape

Multi family building

High windows reaching more than 2.5 metres allowed an architect to solve the problem arising from the building regulations. Moreover, extraordinary balcony windows have enriched the building with an abundance of natural light, a home-like atmosphere and the perspective of better contact with the surroundings.    Aesthetic and functional   The newly built multi-family building in downtown Richmond, Virginia presents a modern design. Finishing the walls and roof in one colour forms a coherent whole. Its shape matches perfectly with the surroundings, while a minimalist colouring gives the project a timeless character. The project also stands out with the application of innovative technological solutions. This includes FAKRO... More

Project • By FAKROHousing

Cosy place full of natural light

The attic in private house from the ‘80’s gained modern look and extra space with an abundance of natural light thanks to the FAKRO EDT dormer. Nowadays, the inhabitants can enjoy a beautiful view of the polder of Amsterdam. The house is situated in a row of similar houses in the city of Zaandam (near Amsterdam). Beautiful view of Amsterdam ‘Last year we bought a house erected in the 80’s. We both love to do odd jobs and thought it was a good challenge to make this house more contemporary. When our son was born, we decided to make the attic a real ‘mom and dad’ paradise. The first thing we did, was replacing the old dormer with a modern one so we could finally enjoy the view of the polder of Amsterdam.'... More

Project • By Mirck ArchitecturePrivate Houses

Het Buitenhuis

Text by Anneke Koning-Corveleijn:A country house that is not only situated on top of a dyke, but is an integral part of it; in a polder landscape with panoramic views of trees, straight ditches running through meadows and a nature reserve across the stream that flows alongside the house.The house is sleek and contemporary, yet blending in with the landscape. Concrete lends substance to the house, glass gives it transparency and the red Corten-steel cladding – a particular wish of the client – adds colour and warmth.Inside, panoramic window fronts, windows and sky lights in the open plan living area reveal spectacular views of water, sky, meadows and trees. Which view exactly, depends on where you are. The quality of light is an important fe... More

Product • By FLATGLASSFlatglass - Flat skylight

Flatglass - vlakke lichtkoepel

Minimalistic skylight in steel More

Project • By Mirck ArchitectureAuditoriums

ITC ANNEX

The current trend in The Netherlands is to recycle existing buildings rather than to replace them. In the old city of Leiden Mirck Architecture has designed such a rejuvenation for a 15th century landmark canal house. In the 1960s the building’s interior was effectively destroyed, which sad event opened interesting perspectives for the building’s redevelopment. The building is now used as an Annex by the International Tax Center Leiden, a postgraduate studies that is housed in the neighboring mansion at Rapenburg 65.The Rapenburg 63 Annex houses a fully equipped modern lecture theatre with 74 seats, a student lounge, and student studios along with a joint living room annex kitchen that overlooks the splendid garden at the backside of the bu... More

Project • By Mirck ArchitectureResidential Landscape

daylighthouse 2

The site of Daylighthouse 2 is next to the huge lake IJsselmeer. In between the lake and the house is a beautiful swamp for birds. Almere planned row houses on this location and the town house is the end of a row facing south west. Mirck Architecture translated the wishes of the client into a wooden cube of 9 by 9 by 9 meter. The facade, inner space and climate are influenced by sunlight and daylight. The particular structure of the cube is shown everywhere and continued in the plot wall and the shed.The ground floor living space is fully glazed to the south and west side. The sun protection is created by the cantilevered bedroom volume above. To the north, a split level opens the inner space, creating voids. In the voids special shiny roun... More

Project • By C&W Design + BuildOffices

Schouten zekerheid

Schouten Zekerheid, an independent broker in insurances for consumers and businesses, institutions, and sector and professional organisations, is growing. This growth has made expanding into new office space unavoidable. Since 1997, Schouten Zekerheid has been housed in the Schouten Toren at the foot of the Van Brienenoord Bridge. The building is known for its prominent New York-style skyscraper silhouette on the city skyline. Schouten Zekerheid added some floors to its occupancy of the building, and DZAP designed a modern and minimalist interior with abundant daylight for it, entirely in keeping with the classic profile of the tower. More

Project • By architectenbureau cepezedRestaurants

The Green House

In 2014 cepezed was commissioned to make a modern government office from the former Knoopkazerne on the Croeselaan in Utrecht. The Central Government Real Estate Company also requested a solution for the space between the Knoopkazerne and the adjacent head office of Rabobank. Because a definitive destination for this location will be decided in fifteen years, a temporary interpretation was sought that could make the area that would otherwise remain vacant, more lively. cepezed developed a plan in which both the function and the architecture are based on circularity. The Green House accommodates a ‘circular’ restaurant concept plus meeting facilities. In accordance with the principles of circularity, the building (including the foundati... More

Project • By Coenen Sättele ArchitectenPrivate Houses

Villa N

Villa N, a house for a young family is realized on a plot on the hillside with views of the meadows, pastures and forests of the landscape Bergische Land. The L-shaped building volume shows itsself extrovert to the south, the garden and the views and at the same time shields itself off with a soft elegant movement of white plastered walls to the buildings in the neighborhood. A deep, two storey high cut in the facade marks in a subtle way the entrance and provides in the closed facade the visual relation between interior and exterior. The building lives of the harmonious interaction of open glass-aluminum facades, white plastered, rounded wall surfaces and far cantilevered roofs. This makes the appearance of the building volume dynamic and... More

Project • By traverso-vighy architettiOffices

TVZEB

tvzeb experimental zero energy building tvzeb is an experimental zero energy building brought to fruition by virtue of a cooperative endeavour between the traverso-vighy architecture studio and the University of Padua’s Department of Technical Physics. Nestled in the wooded hills a few kilometers from the historic center of Vicenza, the building was conceived to prominently feature a new environmentally-sound architecture studio.The goal of the project was to develop a low-impact building that blended seamlessly into the surrounding natural setting and exemplified the visual, renewable energy and user well-being resources of its context both in form and function. Similarly to other architectural projects developed by the studio,... More

Project • By Mirck ArchitecturePrivate Houses

DAYLIGHTHOUSE - ALMERE

An extensive ground floor house uses the limits of a large plot in Almere. Outside emphasized by a solid wall. Inside a surprising variety of open spaces created by a structure of columns and a shed roof. The house is designed according to the client`s wishes with related qualities introduced by the architect. The most prominent example is the wish to have only a ground level, combined with the quality of a shed roof for enough daylight. This characteristic is consistent throughout the building creating unique spaces. The programme is optimized underneath the wooden structure. There are three levels of entering the house: passing the solid wall, underneath the roof, and finally through a door. Openings in the wall are strategically p... More