Flexibility

An overview of projects, products and exclusive articles about flexibility

Project • By AshariArchitectsHousing

Dena Villa

Dena villa project, actually built 20 years ago. It had a complicated and closed plan, the owner of which wanted to make fundamental changes and general reconstruction, due to the age of himself and his wife. We have followed two main goals for the improvement and reconstruction of this villa: 1-     Using the maximum natural light For using the maximum light, in order to create visual transparency and connecting the interior spaces to the yard, we increased the number and area of the windows. Also by using some skylights, where there was the possibility of construction, we illuminated the dark spaces.  2-     Integrating the separate spaces in order to create spatial flexibility while maintaining the character... More

Product • By A-Class Marble1st Tile : Deep Ebony

1st Tile : Deep Ebony

· Rugged and edgy, Deep ebony porcelain stoneware creates an urban contemporary design. It is perfect for any residential, commercial wall or floor application that requires durability and low maintenance. 1 st tile Collection stands for comfort and modern design. · Ideally used for façade cladding, available in honed finish and eye soothing colours. · These tiles have a fixed format but can be segmented on the site easily into any size depending upon the usage.  · Ideal for use in interiors and exteriors of hotels, residences, hospitals, airports and more.  · Extremely light weighted which makes them more flexible, anti-bending and crack free as compared to conventional tiles.   More

NewsNews • 29 Jul 2020

New digital platform informs the design of the Roatán Próspera Residences by Zaha Hadid Architects

For the Roatán Próspera residences, Zaha Hadid Architects with AKT II and Hilson Moran Partnership have developed a new digital architectural platform. Located on the island of Roatán, one of the largest of the Bay Islands of Honduras, the platform was key in developing housing with a specific ecological and social response to the climate, terrain, and culture of the region. Courtesy: Zaha Hadid Architects The team’s design approach starts with a comprehensive understanding of local supply chain, logistics, and construction techniques. This involved in particular sourcing sustainable timber from certified forests on the Honduran mainland for structural elements and further treating this timber locally. Digit... More

NewsMaterialization • 24 Jul 2020

Federico Delrosso places Glass House inspired home on top of Italian ruins

Inspired by Philip Johnson’s Glass House as well as a minimal-naturalist approach, Teca House is a contemporary building born from the ruins of a rustic house on the Biellese hills of Italy. Designed by Federico Delrosso Architects, the existing rural wall systems become the base, connecting the house with the surrounding territory. Above is a new intervention, light and transparent: a structure in concrete that opens towards the landscape with two large horizontal wings and a completely openable glass layer that contains the volume. Credit: Matteo Piazza The building has an area of approximately 80 square meters which extends by another 50 square meters by opening the sliding glass walls that surround the volume. The flexibilit... More

Project • By Architecten-en-enUniversities

Fontys Nexus

Fontys Nexus: a complement to Brainport. The former TNO research building felt like an exploration into the world of CSI: long corridors with labs and offices full of secrecy and mystery. The design challenge for The architects of architecten|en|en, EGM architecten and the interior architects of Studio Groen+Schild, was to transform a building built for 500 researchers into an inspiring, inviting and future-proof learning environment for 2,500 students. Through five targeted interventions, the austere and functional research building has been transformed into a sustainable and high-quality education building with a distinctive and entirely original identity. Basement as hubInitially, the 30,000m2 building was deemed too small to accommodat... More
View A
View B
View C
View D
View E

Project • By Drawing Hands StudioOffices

The KC Workplace

Area : 600 SFT. Typology : Interiors, Workspace Status : Completed  Year : 2019 Design Team : Shruti Omprakash, Dinesh Kumar Execution : Studio Context Architects Location : Chennai, India Photography : Phosart Studio The workplace as we know it today is the result of explosive creativity stretching the traditional rules of the workplace in the past, where hierarchies, social politics, and a general sense of rigidity prevailed. In today’s world, an office has the possibility of looking so many different ways.  This design for Kabadiwalla Connect, a young promising waste-management company in the city began with a need for achieving high levels of productivity in the workplace and had to accommodate the client’... More

Project • By PMMTHospitals

Manta Hospital

Criteria such as universal accessibility and parametric design consolidate the Manta Hospital, the third healthcare center designed by PMMT Architecture in Ecuador. This new building is one of the most advanced buildings in the healthcare sector.   The Manta Hospital was built accordingly to the parameters settled for the “Fluid Hospital”, a typology created by PMMT Architecture whose conceptualization and design are the result of a standardized method that starts with an in-depth analysis of the metric that defines the building, enabling an important time reduction fort the design, construction, equipment and commissioning processes.   The new Manta Hospital, located in the coast of Ecuador, is the third healthcar... More

Project • By AMA | MATTEO ASCANIExhibition Centres

TBNY-TUBULAR CLOUD NY

Tubular Cloud is a new landmark in NYC panorama, the formal result of all the interactions that happen around the Cooper Square; a passive-active instrument that modifies its out-skin listening the city around and the people that play music with inside the cloud. An Interactive space breathing the city, a motion cloud, a movement sensor, a sound sensor, a transition area with multi-hybrid technology form. It is a living mechanism, for people and their senses being explored as a part of the construction, allowing a person or just sounds to make the space, to change it and be the environment.  We play, listen, visualize and talk to the cloud, modulate its form, where the organism reacts and responds with 3d forms, sounds, lights and... More

Project • By Green Furniture ConceptAirports

Nice Airport

2016 - 'La Promenad' in Terminal 12018 - 'La Plage' champagne barNice Airport wanted to create a graceful “after beach” atmosphere to let the sense of the French Riviera linger in the open space of the terminals and make their travellers keep the spirit of sun-drenched terraces. This resulted in two new spaces. 'La Promenad' in Terminal 1, with our Nova C Bench in the middle serpentining its way through large parasols, reminding of the Rivieras shoreline. And the 'La Plage' champagne bar surrounded by Nova C Double, creating an impression of a garden made of seating with Nova C back shaping flowery islands in the backdrops. Altogether, the installations has increased the seating capacity while enhancing both the passenger flow and sati... More

Product • By Multiline LichtTwinline

Twinline

With the Twinline, Multiline raises the bar once again for the development of fully customizable luminaires. This custom-made system is part of the Rekta 30 product family and offers the customer the option to freely choose all the modules of the luminaire. Twinline owes its name to its symmetrical build and is suited for both surface-mounted and pendant installation. The luminaire consists essentially of a base profile (60x30mm) and (continuous) side profiles (30x30mm). The base profile harbours the electronic components and can also be used for the integration of linear LED modules for indirect lighting by pendant installation. Accent lighting is made possible by downlight modules and adjustable surface-mounted or recessed spot lights. Cu... More

Product • By KonceptZ-Bar

Z-Bar

The Z-Bar collection broke the mold for desk and floor lamp design and introduced the world to Koncept’s contemporary stylings. Industrial Designer Peter Ng tossed away the bulb-and-shade for a flexible, streamlined design that featured LEDs and three simple bars. Add an intuitive on/off functionality with a dimming option and the rest is history. With several sizes to choose from, there’s a Z-Bar for every need. More

Project • By INNOCAD architectureOffices

C&P Corporate Headquarters

A real estate company’s corporate headquarters, which is located at the most high traffic entrance to Graz, Austria, brings clarity and openness to a flat transition area as a new landmark in this industrial district. Additionally, the main goal was to create an authentic example of “Build Identity” for a young company in context within an emerging quarter by transforming their brand icon, contextually and formally, consistently throughout the building elevation. The concept, CUBEND, translates holistically the firm’s values by unifying the terms “cube” – relating to wholeness and persistence – plus “bend,” standing for movement and individuality. Thus, creating a hybrid of an iden... More

Project • By TSM Asociados SRLShowrooms

Jaguar Land Rover Lima

The Project required the renovation of an existing facility into the new Jaguar Land Rover Dealership in Lima – Peru, according to the new brand identity. It is the first facility in Latin America, proposed under these guidelines. It includes a Showroom and Customer Area, Sales and Merchandising, Handover, Drop-off and Collection, Service Workshop and a Parking Area. In accordance to the displayed product, both brands demand a dramatic architecture based on the client’s perception, which must be able to stand out from their competitors. The design bases then on three essential principles, transparency, flexibility and modularity. The challenge consisted in being able to adapt these pillars into an existing structure, transmitting confidenc... More

Project • By Mei architects and plannersOffices

Schiecentrale Phase 4B

mixed-use buildingSchiecentrale 4B is the final block in the redevelopment of the former Schiehaven power plant and surroundings. The combination of office space, residential units and live-work units brings even more life to an area that in recent years has blossomed to become the hub of the creative industry in Rotterdam. Schiecentrale 4B consists of a spectacular new building that wraps around the north-western sides of the old Schiecentrale plant. Like a small city, the new complex offers a variety of housing types that cater for self-confidant people active in the creative industry and who are attracted to the harbour atmosphere that the area still breathes. The scale and size are in keeping with the metropolitan docklands context. Th... More