Inspiring green architecture

An overview of projects, products and exclusive articles about inspiring green architecture

Project • By CO ArchitectsUniversities

The Student Services Building at Cal Poly Pomona

CO Architects designed the 140,000-square-foot Student Services Building (SSB) as a new gateway to the California State Polytechnic University (Cal Poly) campus in Pomona, roughly 30 miles east of Los Angeles.  As the gateway building, SSB welcomes matriculating students who register for classes and apply for financial aid, prospective students and their families who meet at the site for campus tours, and alumni actively involved in the campus community.  CO Architects topped the SSB with an undulating, standing-seam aluminum roof that spans over two separate structures.  The shape and orientation of this distinguishing feature is driven purely by performance and function with the aims to optimize energy management, maximize... More

Project • By ZeroEnergy DesignPrivate Houses

Wellfleet Modern Home

The owners of the Wellfleet Modern Home lived on the West Coast and wanted a comfortable, energy-efficient green vacation home near their family on the Cape with the ability to rent it out when they were away.    Nesting in a ¾ acre lot in the pines, the home pays homage to the modern architectural legacy on the outer Cape and has a simple rectinilear design that offers living space on both the entry and lower/basement levels, preserves privacy, optimizes natural light, and provides outdoor living spaces. With a super insulated building envelope, carefully designed mechanical systems, high-efficiency appliances, and a rooftop solar electric system, the home exhibits exceptional performance and consumes 89% less energy tha... More

Project • By ZeroEnergy DesignPrivate Houses

Brookline Modern

The Brookline Modern residence in Massachusetts embodies sophisticated architecture that provides comfortable, multi-generational living through efficient usage of space, form, and reserved finishes, all while minimizing energy consumption.   Paired living spaces on the first and second levels find expression in the asymmetrical windows that wrap the corners of the house. The first floor contains a living and dining space, kitchen, pantry, master suite, and a home office. An open concept living, dining, and kitchen space, a full bath, bedroom, and reading nook make up the second floor while you can find a second master suite and access to the private roof deck and green roof on the third floor. A feature stair with glass rails and ac... More

Project • By VA'astu Architecture StudioOffices

Design Proposal for the Independent Research Offic

This interior design planning proposal was carried out for 2 months. Before starting the design process, we conducted a survey to the location to find out circulation patterns and understand the support space needed.The first discussion is the receptionist. The interior of this room was chosen using marble, wood and batik stamp which was arranged to give ethnic emphasis in a limited-sized room. at the reception desk a section is allocated for displaying published research books.Continue to the research room. The highest number of staff is junior researchers. In the research room, bookshelves were prepared for books used as reference materials for their research. The facilities that distinguish it from senior research spaces are the presence... More

Project • By Chiangmai Life ArchitectsAuditoriums

Bamboo Sports Hall

Chiangmai Life Architect’s Bamboo Sports Hall for Panyaden International School combines modern organic design, 21st century engineering and complete environmental sustainability through the use of bamboo.  The design was based on the lotus flower which embodies the Buddhist teachings that are at the heart of the School’s vision. The brief was to build a hall that should be big enough to hold the projected capacity of 300 students, but still smoothly integrates with the previous earthen and bamboo buildings of the school as well as the natural hilly landscape of the area. It should provide modern sports facilities and use only bamboo to maintain the low carbon footprint and the “Green School” mission of Panyaden. The hall covers an are... More

Project • By AWPParks

Norwegian wood/ The lantern pavilion

When Sandnes and Stavanger were chosen as cultural capitals of Europe 2008, the Norwegian Wood competitions were launched to promote innovative, sustainable timber architecture contributing to make the region an international display window for innovative and environmentally friendly architecture. Sandnes asked for the design a new square and a sculptural object in wood in pedestrian Langgata aiming at revitalizing the area, and creating a place where many different activities could take place: a meeting point, markets, informal music concerts and other happenings. A place able to shelter, invite and invent more social events. Since the site is visible from afar, it was essential to create an object that could be experienced from distance a... More

Project • By 24H ArchitectureHotels

Ecological Children Activity and Education Center

The 6 star hotel resort Soneva Kiri is located on Koh Kood, an island in the Gulf of Thailand. At this unique site, 24H-architecture designed a series of ecological icons to contribute to Six Senses' high ambitions in design and ecology. Most prominent is The Children Activity and Learning Centre, which will provide visiting children a wide range of entertaining activities as well as raise the level of ecological awareness with them. This Den provides an Auditorium/Cinema for films, lectures and plays, a library with books on permaculture and local traditions, an Art room, a Music room and Fashion room, thus giving children both creative and ecological education while playing. The Den is located at a rocky slope close to the sea. With its M... More

Project • By Matali CrassetHousing

The feral houses of matali crasset

Les Maisons Sylvestres by Vent des Forêts A public commission produced by the french designer matali crasset At the heart of the department of Meuse (55), in Lorraine, in 5000 hectares of forests belonging to the villages of Dompcevrin, Fresnes-au-Mont, Lahaymaix, Nicey-sur-Aire, Pierrefitte-sur-Aire and Ville-devant-Belrain. With the benefit of 17 years’ experience of creating artworks along 45 km of footpaths, Vent des Forêts has initiated a project for adventurers, lovers of art and of nature. The four 'Maisons Sylvestres' offer a port of call, an art of living, to hikers and walkers in search of the fundamentals. Conducted under the management of Vent des Forêts, this project has been sponsored by the Ministry of Cultur... More

Project • By SPACEMATTERS architecture & urbanismNurseries

Lesedi Nhahle Training Creche

The project Lesedi Nhahle Training Crèche consists of a kindergarten, a kitchen and the accommodation for the trainer. Both kindergarten rooms, preschool and nursery area open up towards each other and forming a covered intermediate space. In front of the kitchen with its huge counter window is a sheltered common area for the children. The coloured translucent roof areas let the light seep through to the generous open space, but still protect from the weather. The sanitary units, a closing-off on the back of the building, serve as static stability and protection from the weather. The central idea of the entire building is one big self-supporting roof construction with the buildings freely put underneath, clearly separated from the frame s... More

Project • By University of Arts LinzPrimary Schools

DESI (Dipshikha Electrical Skill Improvement)

DESI (Dipshikha Electrical Skill Improvement) is a vocational school for electrical training located in the midst of the rural setting, which is part of the extension project of hand-made Meti-school (Aga Khan Award 2007), Rudropur, Bangladesh. This was hand-built, including other Home made house. All these three houses and the training school were the result of a hands-on workshop for students and young architects conducted in a rural area of Bangladesh. The team included local laborers, students from BRAC University and University of LINZ, Austria and Architect Anna Heringer as the Project leader. “The intention was to create an inter-cultural exchange with the expectation that the young architects will be able to carry their knowledge an... More

Project • By Polidura + Talhouk ArquitectosHousing

Parque Nacional Conguillio

A 700 km south of Santiago and 110 kilometers from the city of Temuco to the mountains, lies the National Park Conguillio.A Llaima Volcano feet, inside the park, is located "La Baita" a small meeting place for guests of eco-tourism center with the same name. For the distance from Santiago, the first thing we did when developing the task, fuebuscar a simple construction system that would run for teachers in the area and easy to monitor from a distance. Melipeuco in the shack, about 20 km away, the raw material was produced gross coigue were sawn planks of 3.60 meters long. Based on these boards, boards and a 2 "x10", created rooms and a new facade for the former construccion.Estos planks overlapped vertically, with plates of isolation... More

Project • By Patkau ArchitectsHousing

Cottages at Fallingwater

The retained meadowland above Frank Lloyd Wright’s Fallingwater is the site of six new cottages. The meadow, which is a fragment of a ‘recent’ cultural landscape, provides a complimentary experience to the surrounding native forest from which to appreciate and understand both native ecology and cultural history. It opens a clearing in the forest; a clearing that establishes the possibility of a sustainable relationship between human occupancy, site and sun. Each cottage forms a small ridge. In series, cottages form swells and falls of landform. Each cottage looks over the low point of the swell in front of it toward the line of White Pine and deciduous forest at the meadow’s edge. Cottage-form is an intensification of landscape-form. Ju... More

Project • By YAJ arkitekterPrivate Houses

Villa Kapla

Villa Kapla is a three story, split-level house, based on the logic of Kapla planks. It’s an organic, yet rectangular, wooden building, sitting on one of the hillsides of the island of Lidingö in Stockholm. According to the logic of Kapla, we started out spatializing the programme by stacking wooden blocks - where the interior rooms because of their number, square footage or potential views demanded it, blocks would cantilever, resulting in a number of randomly protruding volumes. A combination of sustainable design, heavy insulation and clean-tech also make Villa Kapla a low energy house. the kapla concept Villa Kapla replaces a small house at Lidingö in Stockholm to accommodate a large family, where the parents are also working from h... More

Project • By Shun HirayamaPrivate Houses

Les Aventuriers

The site is located in Kanagawa Prefecture on a mountainside that overviews a sea and a city. The client couple, who are friends of mine, and I visited there, when the project was initiated. Walking around in the pre-project site, where too many tall trees stand on, views changed variously, because of the slanted land’s height differences. The experience was comparable to a pleasure of wandering in a forest. Taking a walk on a hillside or feel like so even inside the house had become a concept and we went on to continue the project, taking the slope positively. Firstly, we started to define what kind of places should be there on the hill and then images of four living places were formed: a kitchen and a dining space near a road that beco... More

Project • By Ryntovt designHotels

Ecohotel "Friend House"

Ecohotel "Friend House" is located on 3 hectares plot in the forest resort zone aside of Orel river bank, 30 km far from Dnepropertrovsk. It is a single-floor group of buildings with open yards, parking, terraces, garden and park zones (covered area 1750 square meters). During process of siting, an ineologycal analysis of the region was used, taking into account Earth energy -information field conception. It is space, reflected in details, surrounded by wildlife. In this project were used exclusively ecological harmless materials: clay, reed and wood. Construction's carcasses designed from wood and shell stone. Cobwork cocoons of room are united by the roof plate. All furniture and lighting are designed by project -manufacturin... More