Cottages at Fallingwater

Cottages at Fallingwater

Housing
Mill Run, United States

Cottages at Fallingwater

Patkau Architects as Architects

The retained meadowland above Frank Lloyd Wright’s Fallingwater is the site of six new cottages. The meadow, which is a fragment of a ‘recent’ cultural landscape, provides a complimentary experience to the surrounding native forest from which to appreciate and understand both native ecology and cultural history. It opens a clearing in the forest; a clearing that establishes the possibility of a sustainable relationship between human occupancy, site and sun.


Each cottage forms a small ridge. In series, cottages form swells and falls of landform. Each cottage looks over the low point of the swell in front of it toward the line of White Pine and deciduous forest at the meadow’s edge. Cottage-form is an intensification of landscape-form. Just as Fallingwater is an intensification of the rock outcroppings that characterize Bear Run, the meadow cottages are an intensification of the swelling ground-plane of the meadow, made from the very soil and grasses of the meadow itself.


The cluster of cottages forms a sheltering micro-climate of sunny prospect. Openings, cut through the landforms by weathering steel portal frames, connect cottage interiors to the meadowland beyond, silently and passively gathering the sun’s energy in the shoulder and winter seasons, shading openings and providing ventilation during the summer’s heat.


The cottages are open in plan, generous with a sense of luminous space. Interiors are surfaced in light toned wood, grounded by concrete floors and sculpted by daylight. A large opening to the southern meadow focuses the living space, allowing easy access to an outdoor terrace. Bedrooms are more enclosed with double or two single beds as required; extra guests – children - can sleep on the long couch in the living space.


Durability and longevity characterize both exterior and interior. The grasses of the site are a naturally renewable exterior cladding material, weathering steel ages to a permanent natural finish, while wood and concrete create a warm low maintenance interior.

Project team
Mons International Congress Xperience (MICX)
next project

Mons International Congress Xperience (MICX)

Auditoriums
Mons, Belgium - Build completed in 2015
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter