Japan

An overview of projects, products and exclusive articles about japan

Project • By YYAA Yoshihiro Yamamoto Architects AtelierHousing

House in Kitamachi

This is a project to renovate an old house in Nara City. Various buildings of different ages stand on the site, sharing a corridor and a courtyard. The oldest and largest of them is a barn with a large atrium, built to store long logs. The barn had been little used for many years and had become weathered. The client wanted to renovate it into a comfortable living space. Keishiro Yamada We removed a large amount of mud walls that had detached from the bamboo framework due to continuous leaks, rebuilt the basement, reinforced columns and beams that had been weakened by termite and decay damage, and filled the roof and walls with insulation. Keishiro Yamada The atrium, converted into a large living room, leads to a Japanese-style r... More

Project • By YYAA Yoshihiro Yamamoto Architects AtelierHousing

House of Memories

This project is a renovation of a traditional Japanese house in Nara, Japan for a young couple and their children. The husband spent his childhood here and later his family lived in Tokyo, but in order to improve their work and lifestyle, they decided to renovate the vacant house and move in. Yohei Sasakura The house was built around 1930 and had been extended and remodeled several times, and there were no drawings or other documents available. When we removed the finishes to investigate, the history of the old renovations was revealed one after another in the floors, walls, and ceilings. Yohei Sasakura The earthen floor had been renovated into a kitchen and dining room, "engawa" - a semi-outdoor deck - had been converted into a... More

Product • By NychairXNychairX

NychairX

The NychairX was born in 1970. It has been sold in various countries for over 50 years since it was first created by Japanese designer Takeshi Nii.With a concept rooted in Japanese-style living environments, this chair boasts a simple, beautiful and functional design that makes it suitable for any location. The chair’s minimalist design creates a place to relax without taking up much space. The height of the seat and elbow rests are set based on ergonomics and typical living environments, and the backrest angle and chair fabric combine to create maximum comfort for the user. It can be folded and carried between rooms at just 6.5kg and 15cm of width when folded. Measurements: width 61 × depth 76.5 × height: 86cmseat heigh... More

Project • By MIKAMI ArchitectsApartments

Shiseikan

Shiseikan is a company dormitory of Sekishō Corporation. Sekishō Corporation is a leading company in Ibaraki that embodies dignity and embraces foreigners, single mothers, and people with disabilities, which makes it an appealing company.  MIKAMI Architects The site is on land with depth that faces the high-traffic National Route 125. On the far side of the L-shaped planar building is the men's dormitory and on the other, the women's. The first floor of the building is mainly a common space including a communication hall, While the second floor is a private space for individual dormitories.  MIKAMI Architects At the communication hall, the pendant lights above the dining table and vivid chairs in the chic space create... More

Project • By MIKAMI ArchitectsSecondary Schools

Ibaraki Prefectural Toride Second High School

Toride Second High School opened in 1925 (Taisho 14) as Ibaraki Prefecture Toride High Practical School for Girls. Later, it became coeducational and, in the summer of 1984 (Showa 59), it became known as the school that defeated PL Gakuen, despite possessing players like Kuwata and Kiyohara, to win the championship at Kōshien. It is a relatively small high school with four classes per grade level that consists of general education and home economics courses and in some ways, still holds remnants from its Girls High School days. MIKAMI Architects MIKAMI Architects In order to ensure room for the reorganization of future facilities on the relatively small school grounds and allow all of the students to feel a sense of unity when th... More

Project • By MIKAMI ArchitectsPrimary Schools

Yamatsuri Elementary School

Yamatsuri Town is located at the southern end of Nakadori in Fukushima Prefecture, the Tohoku Region of Japan. Also is on the prefectural border of Ibaraki Prefecture. Yamatsuri Elementary School, which integrates five elementary schools into one, is the culmination of child-rearing support measures promoted by the town.  MIKAMI Architects MIKAMI Architects The center of the town is called Higashitate. The Kuji River runs southward on the flatlands in the mountains and the JR Suigun Line, which connects Mito and Koriyama, and Route 118, which connects Mito and Aizu, run in parallel. Traditional houses with entrances on the gable side line the road.  MIKAMI Architects MIKAMI Architects The site is located at t... More

Project • By Ramses Pech ArchitectHotels

Ryokan

Ryokan-style façade remodeling project located in Australia, in which it was requested to remodel said building applying the styles and traditions of Japan. It was sought to combine the materials of bamboo, wood and stone to generate an atmosphere that reminds us of the traditional Ryokan of Japan that in the same way the gardens serve as spaces for relaxation and meditation for their guests, adding a better experience to their stay. Caption Caption More

Project • By MIKAMI ArchitectsDistribution Centres

Pal System Tochigi Center

The PAL System Tochigi Center Concept Project is high-efficiency material distribution center and commercial clubhouse, and serves as a strategic base for the Ibaraki PAL System Life Cooperative to expand its business to the Tochigi area. It is located in the downtown area of the Oyama City, Tochigi Prefecture, and close to the national highway No.4 having convenient traffic. MIKAMI Architects MIKAMI Architects MIKAMI Architects The building was placed in the center of the slightly irregularly-shaped site and the delivery warehouse was laid out opposite the road. The three sides of the warehouse are used as berths for forty trucks and the road of the compound passes between the berths and the parking lot of the outer perimet... More

Project • By MIKAMI ArchitectsPrimary Schools

Hokota City Hokota-minami Elementary School

It was decided that a new elementary school that integrates seven different elementary schools would be constructed on this hill. As an integrated school, our aim was to implement a high level of suitability with regard to the children’s learning space and to make the best use of the natural environment to cultivate a place where children commuting from far away could have ample opportunities to intermingle. MIKAMI Architects The site used to be nearly 5 hectares of mountain forest and farmland on the hill near the center of Hokota City, located in the Kanto region of Japan. It is made up of the relatively flat farmland of the summit and the surrounding tree-covered slope. There is a 12 - 20 m difference in elevation with the na... More

NewsNews • 21 Oct 2021

OMA reveals internal Tenjin Business Center activities with excavated atrium

Office buildings are typically quite sober and withdrawn from the public. This introverted typology hides its best assets, atriums and lobbies, behind a formal opaque screen. OMA’s approach excavates the facade to reveal the internal activities and draw the public in. Tomoyuki Kusunose The pixelated facade shapes a six-story atrium. The pixelation is an attempt by the architects to break the 90 meters high tower down to a human scale. The carved corner increases the inside-outside visual connection. Tomoyuki Kusunose Local Japanese developer Fukuoka Jisho commissioned OMA to design a freestanding housing block in Japan’s seventh biggest city Fukuoka. A Fukuoka native, OMA partner Shohei Shigematsu, shaped the program... More

Project • By MIKAMI ArchitectsPrimary Schools

Hitachi City Hidaka Elementary School

Hitachi City Hidaka Elementary School is located in Hitachi City, where Hitachi, one of the world's top 500 companies, was founded. As a renovation project for the  school building, we defined the design concept of the school as "a school that nurtures children's future dreams". Koji Horiuchi Koji Horiuchi Koji Horiuchi The existing school building is located on the south side of the site, and the playground is on the north side. The challenges were to keep classes at the existing school in session while constructing the new building and give careful consideration to the residents of the neighboring area on the north side. In addition, use of the pool and gymnasium had to remain unencumbered. Koji Horiuchi Koji... More

NewsNews • 26 Apr 2021

Design of Ebisu Tokyo house developed through a clever three-dimensional game

In Ebisu Tokyo, this house by Tetsuo Yamaji Architects is designed to accommodate a family spanning three generations.  As such, the design emphasizes creating a variety of different spaces that provide independence and respond to a range of different working, living, play and socializing requirements. Kenta Hasegawa The architects began with the legally allowed maximum volume, which was divided into five 1.7 x 2.2-meter modules. The columns and beams, composed of 100mm x 100mm H-steels, created a lattice structure. Then, together with the family, the architects began to insert floors – like a three-dimensional game. Kenta Hasegawa As the floors are inserted, each member can freely choose, climate, usages, human relat... More

NewsNews • 1 Apr 2021

Jun Aoki wraps Louis Vuitton Ginza Namiki in rippling dichroic glass

The transformation of Louis Vuitton Ginza Namiki is the third collaboration between Jun Aoki & Associates, now Aoki & Shinagawa + Associates, and Louis Vuitton after completing Louis Vuitton Maison Osaka Midosuji in 2020 and Louis Vuitton Ginza Matsuya in 2013. © Daici Ano For the Ginza Namiki store, occupied by Louis Vuitton since 1981, Jun Aoki was inspired by the reflections of water and translated the phenomenon into a rippling glass facade. The undulating surface made up out of two layers of dichroic glass reflect shifting colors onto the staircase and interiors. © Daici Ano The corner is opened up with a double height shop window fitted with curved glass. The signature Louis Vuitton window display is the... More

Project • By Fumihiko Sano StudioRestaurants

Sukiyaki Jyuniten

Considered the gateway to Tokyo, the project is located in a commercial complex near Tokyo Station. Sukiyaki Jyuniten is a restaurant specializing in sukiyaki, a traditional Japanese dish that is prepared and served in a Japanese hot pot. The name “jyuniten” refers to the Buddhist term “12 heavens” and is a reference to the 12 levels of A5 grade Japanese style beef.Due to the layout of the fireproof compartment of the kitchen, the depth of the façade was shallow. To make use of the shallow space, the storefront was designed with sukiya-style Kitayama cedar logs and a refrigerated display case for the different cuts of beef. The storefront was designed like a butcher shop so that people passing by could see the... More

Project • By Fumihiko Sano StudioRestaurants

Japanese Cuisine Tokiwa

This project is a new store reopened by a chef who has been operating a Japanese restaurant in Ginza for about 20 years. The interior design is a Sukiya style to reflect the chef’s personal fondness of tea ceremonies.The entire area is divided into an entrance, a private room, a counter, a table area. The design and materials were selected to differ in the nature of the space, based on the aesthetics of a traditional Japanese tea ceremony room. The door of the façade is made from a 350 year old single piece of Kirishima cedar with a brass frame, a design fitting to represent the design of the restaurant. For the approach from the entrance to the dining area, the light is narrowed in the entrance space with a combination of bur... More