Kitchensolutions

An overview of projects, products and exclusive articles about kitchensolutions

Project • By Larissa Johnston ArchitectsPrivate Houses

Islington Maisonette

Situated in a Conservation Area in Islington, this Victorian maisonette has been reconfigured and extended to create a spacious, light and modern family home. Prior to the alterations, the bedrooms were located to the lower floor which felt dark and enclosed. On the upper floor the kitchen and living room lacked any relationship with the rear external courtyard, which consequently felt detached and unusable. The scheme reverses the location of accommodation to provide a large open plan living, kitchen and dining area on the lower floor. All of the existing internal partitions have been removed and the new supporting steel structure is concealed within the walls and floor to create a simple, uninterrupted space. The rear external wall at... More

Project • By McLaren.ExcellPrivate Houses

Park Corner Barn

Set in the Chiltern Hills, Park Corner Barn was originally part of the neighbouring farm estate and used for agricultural purposes until the1990s. Built in traditional brick and flint in the late eighteenth century, the barn was enlarged to twice its original size thanks to a Victorian addition in 1864 Our client purchased the barn in 2009, twelve years after the first residential conversion of the building, with the intention of stripping the building back to its basic structure and starting again. We agreed on a strategy to create a series of light, open spaces, Scandinavian in feel, with a sense of calm continuity. The barn had to accommodate his passion for, and collections of, classical music and books, and provide a new focal li... More

Project • By Erbar MattesPrivate Houses

Harvey Road

Situated on a quiet residential street in Crouch End, London, the existing building - a three story Edwardian terrace - is the home of a family with two young children. The ground floor has been reconfigured and extended, forming a tripartite arrangement that refocuses the attention towards the rear of the house. The garden facing extension serves as the new heart of the house, integrating kitchen, dining and playroom. This new space is defined by the load bearing structure which frames three openings: a roof light running along the full length of the room, a door providing level access to the garden, and a large rectangular opening with window seating - corresponding with the depth of the bay window above. The drawing room was refur... More

Project • By APPAREIL architecturePrivate Houses

ÎLE BLANCHE Residence

APPAREIL Architecture Offers a Tone-on-Tone Decor for a Residence Between City and Nature. The young Montreal firm was offered a magnificent challenge when it was mandated to update the interior of this spacious Île des Soeurs home. The team’s meticulous work made it possible to refine, optimize and above all modernize the space, where light and modernity now reign. All under the Nordic and clean signature of APPAREIL architecture. The firm team took up the challenge of giving the premises a second life and, above all, endowing them with a resolutely contemporary and luminous aesthetic. The owners also wished to revisit the space to adapt it to their needs, namely creating a space as friendly as it is soothing to host friends and raise a f... More

Project • By blgp architekten agOffices

Rosenhuegel

The annex with the new main entrance ties in with the existing structures.The public facilities – chapel, cafeteria, dining hall, administration – are located on the new ground floor.The open foyer leads on to all nursing wards.The angular construction creates a courtyard between the old and new buildings which serves as the new centre of the complex. The new building is marked by its facade of exposed masonry.Deliberate simplicity informs both interior and exterior, with exposed concrete, limestone and oak ensuring clear aesthetics.Bricks are usedinside the chapel as well, providing a sense of security in this room of devotion.The entire complex is compact by design, but thanks to panoramic windows, particularly at the ends of the corri... More

Project • By Stark Architecture Ltd.Private Houses

Indigo Lane

A crazy site! But one of the greatest things about Architecture is having lots of constraints. The more constraints, the more inventive you have to be. The existing site can be viewed from Sharryn and Tobias' existing house. The site drops steeply from the road, almost a 25 ft sheer drop down to a flat site, with retaining walls below. The site has incredible views South-West back towards Whistler and over the Rainbow development. Rather than doubling up on site work, we turned the building into a giant retaining wall, holding back the road. Inside, the building steps down three levels, with the main floor having a mixture of single and double height spaces. The spaces with interconnecting bridges are filled with light.. The bedrooms are... More

Project • By ZONA ArchitekciApartments

Apartment for a guy and even two of them

In this world everything is clear– a simple form, minimalistic colors selection, natural materials. This concept of design has been dictated by the male point of view from the very beginning. The apartment was purchased in the fall and when the architects entered it, they noticed an exceptional view of the old trees in the neighborhood. Yellow, red and brown colors were the perfect background. The first step was to demolish the walls at the entrance of the apartment. This provided maximum open space. In this way, while taking the first step in the apartment you can enjoy the sunshine through the big windows. Another spatial change was the modification of originally provided by the developer curved stairs leading to the mezzanine.... More

Project • By i.s.m.architectenPrivate Houses

TDH house

"This freestanding family house to the north of Brussels, is situated on a plot which due to its irregular shape remained unsold for a long period of time. The base shape of this house is an offset of this particular form. The outer and inner walls are constructed in the same material, in situ concrete, leading to a monolithic volume. The interior organization of the house tries to follow a similar consistency. The perforations in the facades are dependent on orientation and privacy. The street-side is kept completely closed harboring the circulation areas and the bathroom. As an exception, on the upper floor, the roof folds open towards the street to take full advantage of the view. The backside of the house contains all liv... More

Project • By Harrison InteriorsPrivate Houses

Richmond Residence

Harrison Interiors collaborated with local architect Geoffrey Woodstock to bring to life a young family’s home. Geoffrey’s vision for broadening the spatial offerings of the house was to create a link between the original single storey terrace and a separate building located at the block’s rear with a light-filled connecting corridor. The approach to the interiors began with a subdued palette of dark timber floors and sandblasted oak joinery accentuated with clean whites. The front section of the house stays true to its heritage then moves through into an open-plan living, dining and kitchen area. Timber joinery and crisp white benchtops span the kitchen and dining, cohesively marrying the two areas. The palette continues in the main... More

Project • By Garde HvalsøeShowrooms

Dinesen kitchen showroom

Behind Garde Hvalsøe are three cabinetmakers and an architect with a shared professional pride, rooted in the Nordic design tradition, and a common passion. A ‘Tale of Life and Craf’, is the motto embedded in their logo, and these words capture the full breadth of Garde Hvalsøe’s universe. Their efforts to create simple, honest designs and achieving highly aesthetic functionality without superfluous ornamentation is driven by a strong mindset. Similarly, the shared passion for wood forms both a common thread and a natural point of departure With this background in cabinetmaking and the Danish craft and design culture, Garde Hvalsøe is driven by a profound love of wood. Garde Hvalsøe works in solid wood, including maple, elm and American... More

Project • By Tham & Videgård ArkitekterPrivate Houses

House Krokholmen

The site is a promontory on the relatively small island of Krokholmen in Stockholm's outer archipelago: a typical archipelago landscape with windswept dwarf pines and soft mountain outcrops produced by the inland ice. The plot benefits from open views, in the east all the way out to the lighthouse Almagrundet in the open sea, and it is at times exposed to strong winds. The family wanted a maintenance-free vacation home in one level with social space both inside and outside. We proposed a two-part plan. Through a central wall holding the fireplace, a narrow opening gives access to bedrooms, bath and storage, that are oriented to the forest in the west. The large family room with kitchen and entrance could thus face out towards the sea wit... More

Project • By Wespi de Meuron Romeo ArchitectsPrivate Houses

Conversion house in Ascona

The existing house, which had to be converted, is situated in an interesting urban context close to the historical core of Ascona. It’s accessible by car and by foot directly from the village and it has a romantic palm tree garden with a spectacular view over the roofs towards the Lake Maggiore and the mountains. HannesHenz, architecture photographer Due to its steep slope, this areais strongly influenced by high retaining walls, which are usually made in traditional natural stone. The existing house doesn’t have any relation to the architecture of the surroundings; its relation to the garden has a certain quality. HannesHenz, architecture photographer The project responds to the location and to the terraced garden w... More

Project • By Personeni Raffaele Schärer ArchitectesPrivate Houses

Two shelters in the Alps

Transformation of a barn into asecondary residence. The refurbishement fits into the existing volume and preserves the external appearance of the barn. Construction on the same site of a tiny cottage serving as a guest room. Grange et Cabane, Vallée du Trient, Valais Transformation d’une grange en résidence secondaire. La nouvelle construction s’inscrit dans le volume existant et préserve l’aspect extérieur de la grange. Construction d’une cabane servant de chambre d’invités. More

Project • By NOBBS RADFORD ARCHITECTSHousing

BIRCHGROVE HOUSE

The house is located in the inner Sydney suburb of Birchgrove in close proximity to the harbour.The original section of the house is a simple timber weatherboard cottage.The rationale was to improve the house by simplification and maximise the outdoor experience on atight site with neighbours in very close proximity. One solution was to replace all upper level external walls to the courtyard with a fully operable facade,when closed this emulates the weather boards of the original cottage.The main bathroom spills out onto the upper balcony, the doors completely retreating within the wallcavity, creating a private outdoor bathroom experience. The stairs were replaced with a new elongated stair spine along the southern boundary c... More

Project • By mwworksPrivate Houses

Laurelhurst MidCentury

Designed by Ibsen Nelsen in 1961, the layout of this home was very well considered but the character and flow between spaces wasn't a good fit for the daily patterns of the new owners. High on the owner's wish list were increased physical and visual connections between rooms and to the outdoors. A central feature of the original design was a courtyard garden, experienced primarily through the living room. Careful reconsideration of the openings surrounding this space reframed it as a tranquil organizing element of the house, central not just to the living room but also to the entry, the daily circulation paths and the more informal spaces of the home. Single pane windows were replaced and extended floor to ceiling. Upgraded insulation and h... More