BIRCHGROVE HOUSE

BIRCHGROVE HOUSE

Architect
NOBBS RADFORD ARCHITECTS
Location
Sydney, Australia | View Map
Category
Housing

BIRCHGROVE HOUSE

NOBBS RADFORD ARCHITECTS as Architects

The house is located in the inner Sydney suburb of Birchgrove in close proximity to the harbour.The original section of the house is a simple timber weatherboard cottage.The rationale was to improve the house by simplification and maximise the outdoor experience on atight site with neighbours in very close proximity.


One solution was to replace all upper level external walls to the courtyard with a fully operable facade,when closed this emulates the weather boards of the original cottage.The main bathroom spills out onto the upper balcony, the doors completely retreating within the wallcavity, creating a private outdoor bathroom experience.


The stairs were replaced with a new elongated stair spine along the southern boundary connecting thethree levels. Joinery wraps under and over the stair filling the cavities with much needed storagespace.The stairs are bounded by a smooth concrete stucco wall which disperses shadows and light from theglazed roof overhead.


The approach to materials has been to develop a palette that is reflective of the site and origins.Concrete references the solidity of the sandstone footings and boundary retaining walls. A 5.1 metrelong concrete bench terminates in an end cantilever. This is repeated in the courtyard as a bench seatand bbq plinth. The contrasting use of timber reinforces the primary structural and cladding materialof the cottage, reinforcing the essence of the cottages’ materiality.


The original front two bedroom remain in tact, while the reminder of the house has been reorganisedto address the courtyard and increase the perception of space. On the upper level windows have beenexpanded to appreciate the the outlook across the harbour to the iconc Sydney Harbour Bridge. Thewalls on the ground floor were removed and replaced with a sliding glazed panel system.


A small level shift of three stairs demarcates the kitchen from the main living and dining rooms. Therelationship from the living room to the courtyard is slightly sunken. A joinery unit edges thistransition, doubling as a bench seat on grade with the courtyard. The dining room joinery reinforcesthis datum through a change in material creating a horizontal split.


The reinvention creates a generous new spatial experience of the house and takes advantage of it’sunique location.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
PendantFlos
Product Spec Sheet
Pendant
Boiler House Libčice nad Vltavou
next project

Boiler House Libčice nad Vltavou

Cultural Centres
Areál Šroubáren 860, 252 66 Libčice nad Vltavou - Build completed in 2017
View Project