Mountain Architecture

An overview of projects, products and exclusive articles about Mountain Architecture

NewsNews • 31 Aug 2021

Custom designed Colorado home responds to family living and the lifestyle of the Rocky Mountains

Custom designed by Tumu Studio, the Foothills Residence in Boulder, Colorado is a serene retreat with a soft, comfortable interior and expansive views outward to the Rocky Mountain Foothills.  David Lauer Central to framing the stunning views and creating a seamless feeling of indoor to outdoor living space is a 30’ wide operable glass wall that allows for the open plan living area to be flooded in natural light.  David Lauer Throughout the home, custom built-ins and furniture respond to family functions and needs. In the breakfast nook next to the kitchen, banquette seating and a large table informally accommodate the whole family while in the living room, a walnut table was designed for more formal affairs. And... More

Project • By NENMARApartments

CL Penthouse

The project started from the client's desire to completely remodel the spaces to give priority to the living area in order to be able to entertain guests without constraints, and to prioritise the views towards the valley while maximising daylight. The penthouse was located in a 1940s building in the upper part of Celerina, a small village close to St. Moritz which enjoys more hours of sunshine than any other town or village in the Engadin. The approach was to think of the interior as a boat where every empty/full space was made into a functional space. The existing kitchen was moved away from the main façade.  This unlocked the plan to free up priority space for daily use and connected the user with the main view. Moving th... More

Project • By BCW CollectiveCultural Centres

Bivacco Brédy

Bivacco Bredy is the winning proposal from an invited competition organized by YACademy and Cantieri d’Alta Quota on behalf of the Brédy family. Developed by BCW Collective, the design is a specific solution for a high altitude site in the Italian region of Valle d’Aosta, near the Laghi di Dzioule, two small alpine lakes at 2500m elevation in the secluded Vertosan Valley. The competition sought detailed designs of a bivouac to celebrate the memory of Claudio Brédy, a well-known politician and alpinist from Valle d’Aosta who tragically lost his life in a climbing accident at the end of 2017. Inspiration from the life of Claudio Brèdy and the mountains he was so passionate about motivated the memorial architecture quality... More

Project • By Oliver Christen ArchitektenPrivate Houses

Ferienhaus Aulina

The building, precisely situated on the site, nestles at the foot of the slope of the topographical elevation of the Aulinakopf and is located on the foothills of a plateau. From one of the last buildings of the scattered settlement, the almost unrestricted view extends to Lake Walen and the Churfirsten. The compact replacement building with just 53 m2 of living space is designed like a casket. It blends unagitatedly into the landscape. From the outside, the wooden building presents itself with an elaborately detailed façade cladding with vertical formwork. This has different depths and gives the facade a playful delicacy. The house is characterized by different faces. Thus, when abandoned, it appears shot and only the fixed glazing... More

Project • By Evoke International DesignPrivate Houses

Whistler House

This house is 3900 square feet over three levels in Whistler, BC. The owners are a very active family of four and relocated from Vancouver to make Whistler their home. The primary focus was to develop a design that would support the outdoor activities and lifestyle of the family while ensuring that a sense of permanent - rather than recreational - home was created. Further, the house siting was to embrace nature, by engaging both the connection to mountain forest upon which it sits and the ski hill views beyond. The site is heavily sloped and there was also a desire to connect between indoors and outdoors on multiple levels. Southern exposure was to be utilized on the upper floor to bring much needed sunlight deep into the space on long win... More

Project • By Thomas SchläpferPrivate Houses

Extension Holiday Home in the Swiss Alps

The Holiday Home stands high above Urnäsch with a breathtaking view on the Säntis massiv and the tender slopes of Appenzell. The dialog between this unique landscape and the inside of the building is the main theme of the project.   Material Used: 1. Basement extension: concrete 2. Construction extension: timber 3. Walls, Floor, Ceiling: plywood panels 4. Facade: larch wood 5. Windows: Larch Wood 6. Roof: cooper 7. Furniture: plywood panels 8. Heating: wood stove     More

Project • By WoodtoneHousing

2020 PNE Prize Home

This year, the PNE Prize Home is a jaw-dropping, 3,188-square-foot modern mountainside masterpiece. Its location is in picturesque Pemberton – just 25 minutes from Whistler, BC. The exterior features Woodtone RusticSeries™ siding in Winchester Brown on James Hardie™ cedar mill siding and the soffit is Fineline in Single Malt. More

Project • By Team4Theme Parks

CONTRABAND

CONTRABAND is a project developed within the "Riabitare le Alpi" Atelier. The team was assigned the number 4, hence the title TEAM4. It consists of a network of mountain routes that go back to the routes of smugglers moving between Italy and France. The information on smuggling in Valle Stura comes mainly from the direct testimonies of those who lived those experiences on their own skin. The video "La Couòntrobando, un mestíer per viure", shot in 2013 thanks to the contribution of local authorities, in which those who were the smugglers, and also an ex-financier, told facts and anecdotes was of fundamental importance for the investigation of their life.   We must understand the border not as a limit but as an area in... More

Project • By Virginia LorelloApartments

home in Valtournenche

Valtournenche, at 1500 meters above sea level, is famous for its skiing facilities that connect to Cervinia. The typical local house is very low, extremely small in size, completely covered in wood and with warm and feeble lightings. Externally it is possible to find the typical combination of gray stone and wood, of which the local vernacular architecture "rascard" is an exemplary case. The project, instead of enclosing itself in a wooden cocoon, brings into the interior this strong relationship of splitted stone and honey wood. Light colors on the walls, new windows with reduced frames and the open-space kitchen, favor the entry of the snowy landscapes and their lights.  The grey color, applied to some walls and fabric elements, is... More

Project • By Skylab ArchitectureHotels

skylodge

Designed to serve as a catalyst for a sustainable, densely planned residential village, Skylodge is a 5,500-square-foot event center built on a 10,000-acre ski mountain in Utah.  By using modular and prefabricated construction, the design and construction timeline for Skylodge were compressed into an impressive 5-month window. To pull off the quick creation, a series of modules, based on 100-square-foot triangles, were fitted with finishes, mechanical and electrical simultaneously and prepared on-site, resulting in a geometric layout with two rotundas, connected at the core resulting in dramatic mountain views at 8,900 feet elevation. Nearby, a third rotunda features a dining room that seats 80 with a bar and fully equipped kitchen that... More

Project • By SKOS - Szybejko ArchitekciPrivate Houses

MOUNTAIN VILLA

The site is located on the southern side of the Izerskie Mountains, just above the Wojcieszyce village in the Jeleniogórska valley. The sloping and south facing site offers excellent exposure to the natural lighting of the sun as well as magnificent views, what makes it a perfect location for the owner’s dream holiday house. It was very important for us to realise the full potential of this location.The simple, geometric form of the building is characteristic of our practice. However, for this project, we have decided to break it up in order to angle views from all the living spaces towards the most beautiful, interesting points of the Izerskie Mountains skyline. The architectural appearance of the building was also strongly influenced by t... More

Project • By Abramson ArchitectsHousing

Sapire Residence

An entrepreneur and family with a passion for health living requested a large home on their dramatically sloping 2-acre site. They specifically wanted an informal layout that could be woven into the topography of the property. Wanting to enjoy as much of the site as possible, the client requested the inclusion of steps and landscape pathways to allow for access to more distant parts of the steep site.   Situated on a promontory jutting into the canyon below, the hillside retreat boasts multiple vistas of the surrounding canyon and the Pacific Ocean beyond. Since covenants, conditions, and restrictions associated with the property allowed for only a single story above street level, many of the home’s rooms are located on a lowe... More

Project • By OV-AHotels

Apart-hotel Svatý Vavřinec

The suite houses were built on the lot of a former store from the 80s. Four of the houses are located on the „meadow“ - a green roof above the shops in the parterre of the building. The space between the individual houses offers views of the far horizons of the mountain meadows. The atmosphere among these houses is intimate but neighbourly. The roof garden covers commercial spaces and garages.The mountain town and ski resort Pec pod Sněžkou originated from the earlier original buildings in the valley, that expanded toward the surrounding hills. Slowly, large tourist accommodation and hotels emerged. The core character of the area is shaped by the individually standing buildings along the main street that are in close contact with the surrou... More

Project • By Studio BressanExhibition Centres

Congress and Exhibition Center

The project is situated in a green area outside the city center, in an alpine landscape featured by well recognizable natural and anthropic signs. Although positioned outside the urban settlement, it has a strong strategic nature and it’s well connected to the public network (schools, leisure centers, infrastructures).The building hosts several different functions, like get-together activities for the local community, shows and entertainment. It will be used for concerts, theatrical performances, conventions, conferences, art exhibitions and expos. The project looks at Agordo’s typical landscape and urban morphology to create a new language. The structure is characterized by a repeated pitched roof which draws a recognizable sign through th... More
Corner Detail
Side View-Evening
Side View Detail-Evening
Rear View-Daytime

Project • By ELLIPSIS ArchitecturePrivate Houses

Snow Shed House

The Snow Shed House was designed as a place of solace and escape; a tool to reengage with the natural environment. Modest dimension on the street facade gives way to grand verticality on the downhill side, providing expansive views of the nearby mountain ranges. The building form is a tightly-wrapped, robustly-insulated box cloaked with a thin, refined roof line that cascades down to the ground to provide privacy screening of the facade from the adjacent access road. The main living level, containing living, dining and cooking areas as well as a guest suite, is stacked atop a garage and utility floor. A master suite occupies the third floor and overlooks the floor below. More