Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.

Natural light

An overview of projects, products and exclusive articles about natural light

NewsNews • 10 Jun 2021

Two wooden blocks gently harmonize with their lakeside surroundings

On a rocky outcrop overlooking Lake Memphremagog, Quebec, two blocks of wood gently harmonize with their surroundings. The two rectangular volumes, positioned one atop the other, form the volume of the house by YH2_Yiacouvakis Hamelin Architectes. Maxime Brouillet The lower volume acts as a plateau, straddling a natural gully that accommodates runoff from heavy rains. The upper volume, which appears to float above, is a solid looking white cedar clad volume with pierced vertical openings that contrast with the expansive windows of the lower ground level volume.   Maxime Brouillet The upper block rest on the lower, but it is offset, hovering the lower volume on two side and thus enabling the provision of sheltered outdoor sp... More

Project • By AshariArchitectsApartments

Shimigiah Residential Apartment (Double Side)

“Double Side”-Shimigiah Residential Apartment was a building with no residents for years. At first, the new owner had decided to make some minor alterations in terms of improving the building’s elevations; but under the discussion between our team and the client, we could convince him to renovate all the interior and outdoor spaces.  The northern and southern access to the apartment was completely different. Considering the variety of effective factors on the elevations and also the inconsistency of two facades, each side is determined to have a unique but consistent design Regardless of all differences, some specific elements, materials and a unique color were shared on both sides, in order to provide single charac... More

Project • By GKD Metal FabricsCommunity Centres

Liverpool Catholic Club

This multifunctional sports complex includes an ice rink, restaurants, hotel and other buildings. In a recent renovation, priority was given to allowing natural lighting but mitigating the hot Australian sun. A GKD solar management system encapsulates the building and displays custom screen-printed logos. More

NewsNews • 27 Jan 2021

Pure and simple geometry defines the House of Jabuticabeiras

With its pure and simple geometry, natural materials such as concrete, wood and stone, House of Jabuticabeiras offers a warm and welcoming environment.   Felipe Araújo Designed by mf+arquitetos, the composition of the house comprises two parallel volumes on the ground floor and then another transverse volume above these two. The volumes result in an internal patio.   Felipe Araújo The lot itself has an exit to two streets, with the house then divided into two sectors with two entrances: being social and service. The layout of the house was established according to the family’s day-to-day living needs with an emphasis placed on the importance of the kitchen. Another important aspect wa... More

Project • By brg3sSecondary Schools

Youth Villages

Youth Villages is an organization which originated in Memphis, TN with a mission to provide rehabilitative and educational services for children with behavioural health challenges. In the early 2000’s the firm, then under the title of TRO Jung Brannen, designed and constructed two other residential treatment centers and an educational facility. This is the third, 72-bed, residential building on the campus designed by the firm, now under the name of brg3s. It was named 'Bill's Place' for the CEO's late father who made his own way through the foster care system.  This 105,000 SF, single story addition provides living and treatment space for adolescents who have been placed at Youth Villages because of social and behavioral concern... More

NewsNews • 19 Jan 2021

E2211 demonstrates the potential of architect-led design

In Austin, Texas, this house is a project by Ravel Architecture - who also acted as client and developer. An example of architect-led development, the designers explain the house shows the potential of otherwise overlooked sites. Here, the site is 50% smaller than the average Austin site and additionally fronts onto Austin's Lightrail track.  Chase Daniel In response to the site conditions, the building is pushed to the rear of the lot while a concrete wall is positioned at the front. The massive concrete wall not only serves to maximize privacy but also operates as an effective sound barrier. The architects note their delight at seeing the train pass by from the second-floor loft.  Chase Daniel A large glazed double-s... More

Project • By Timur Designs LLPPrivate Houses

Lotus Avenue House

Incorporating elements of the tropical house in an intermediate terrace house is a totally different challenge from other landed housing types because it has to depend on only the short front and rear facades for natural light and ventilation.  In many intermediate terrace houses, including the conservation shophouse, the airwell is often introduced to bring in daylight and air near the middle section of the house. This house at Lotus Avenue, however, is too long for the front and rear windows to provide sufficient natural light and effective natural ventilation, and also, not long enough to introduce an airwell or courtyard at the centre, without losing too much usable floor area. Our solution was to “pull away” parts of... More

Project • By Mathews + Associates ArchitectsOffices

Oaktree Studio

Located in an area that has recently been densified by new town planning proclamations, the project is situated in a fast-changing neighbourhood with all adjacent properties being rezoned. The project consists of additions and alterations to create a mixed-use typology. 40 Oaktree functions as a studio and residential space where the client can live, work and play. An old non-descript house was transformed by adding a first floor and three courtyards to the original house. The aim of the project was to make the building adaptable and versatile for multiple future possibilities. The design needs to be able to easily transform in the future without much intervention to make adaptive re-use possible. The existing ground floor plan was retain... More

Project • By WE ArchitectsApartments

SHL

An apt. in Giva'atain which went under a makeover and turned into a magazine worthy flat with a unique Nordic vibe.The flat had an excellent structure, permanent carpentry items and most importantly amazing natural light.It was hard not to fall in love :)The lovely client, Lihi, has a great eye for details and an exquisite taste. She wanted a fresh start which we achieved by replacing all of the furniture, textile, light fixtures and accessories. One unique challenge we needed to resolve was the location and setting of the TV. We wanted the living room to stay in its previous location and layout but also wanted the TV to be seen from the kitchen and dinning area and from the workspace. The creative solution was found in a product we sp... More

Project • By FAKROHousing

Cosy place full of natural light

The attic in private house from the ‘80’s gained modern look and extra space with an abundance of natural light thanks to the FAKRO EDT dormer. Nowadays, the inhabitants can enjoy a beautiful view of the polder of Amsterdam. The house is situated in a row of similar houses in the city of Zaandam (near Amsterdam). Beautiful view of Amsterdam ‘Last year we bought a house erected in the 80’s. We both love to do odd jobs and thought it was a good challenge to make this house more contemporary. When our son was born, we decided to make the attic a real ‘mom and dad’ paradise. The first thing we did, was replacing the old dormer with a modern one so we could finally enjoy the view of the polder of Amsterdam.'... More

Project • By Archi-TectonicsPrivate Houses

Chelsea Townhouse

EXTENSION // the existing 3400 sf  [316 m2] brownstone townhouse is a Landmark, located in Chelsea, NY.  The townhousewas gut-renovated and a 550 sf [52 m2] two-story garden extension was added with a roof terrace.   FLUIDITY // The new garden extensionis conceived as a light, airy space which acts as a connective device between interior floors and garden space. The townhouse is also extended overall; it was raised on the top floor and lowered at the basement floor, greatly extending the spatiality of the house. The folded glass and steel façade structure incorporates large window planes, and pivoting doors accessing the garden from the lower level libraryand from the master bedroom’s roof terrace, allowing visual glimpses up and down. On... More

Project • By MaposOffices

Saje Natural Wellness

Saje Natural Wellness is a Canadian retail brand that was experiencing explosive growth over the last 5 years. While the brand’s focus was on the development and expansion of their proprietary health and wellness lifestyle products, one of their biggest differentiators in the crowded wellness market has been their focus on smart and beautiful design. When it came time to find a new headquarters which would allow the company to expand five-fold, finding a design agency that could understand and express the connection between design and wellness was an imperative. This is what led them to us after an extensive international search. The massive scale change for the company introduced multiple challenges with the design of the space: How d... More

Project • By Alumil S.AHotels

Akti Imperial Deluxe Resort & Spa

Overlooking the Aegean blue, the architectural canvas allows the synthetic choices to develop freely a synthesis that can create a special, kind of futuristic, hotel complex in Ialysos, Rhodes. Nine luxurious storeys are raised in absolute symmetry. The Greek elements appear in every single aspect, from the smooth curved moves that strive to sculpt the enormous volume of the building, to the combination of intense and vibrant colors of the natural flora and the earth elements. On the east side, one of the largest conference venues in Europe, whose image resemble a small stadium and also express its gathering capacity. Keeping Greek elements as its main architectural language, the intense white color provides plenty of natural light into the... More

Project • By Alumil S.APrivate Houses

Country Houses at Kos Island

On an island in the Aegean Sea, where exorbitance has no reason to exist, simplicity dominates and becomes the source of inspiration. Built according to the owner's activities and his aesthetic pursuits, the two country houses express the simplicity of luxury and the joy of architecture as a sequence of spaces. A linear design approach composes a flat and smooth shape which is effortlessly integrated into the landscape, letting the building's lines to disappear into the skyline. This character is strongly enhanced by the presence of the local flora at the perimeter of the houses, thus creating a fully functional courtyard, which is directly connected to the Greek culture and emphasizes the sense of freedom. Simple and easily recognizable ge... More

Project • By TheLoveTriangleArt Galleries

TheLoveTriangle Gallery

Design collective TheLoveTriangle has designed and completed its off-grid pavilion in Baabdat, Lebanon. The pavilion aims to provide its members with a space for experimentation, exhibitions and art residencies.The designers aimed to create a peaceful space, a gesture that would not compete with the surrounding landscape and would provide a neutral canvas for the artists and exhibitors.therefore, the design of the pavilion was stripped down to a pure and primitive architectural form – a rectangle of 96 sqm (1033 sqft), discreetly nested in a clearing between the pine trees. The structure’s transparent glazing allows for a natural connection with the site.The pavilion sits in a location that was historically used for agricultural p... More