Parametric design

An overview of projects, products and exclusive articles about parametric design

Project • By SPDGHotels

Panzhou International Hotel

Located in the Central Business District of Gaozhou in Maoming, Guangdong Province, the project is planned to be a high-rise city landmark with a height of 150m. The site is next to the largest shopping mall in the local area, and given the fact that this project is the final development phrase of the plot, all other volumes have been completed and put into use from the very beginning of intervention. SPDG was commissioned to redesign the façade, circulations, and interiors of the 2/3 built tower in 10 months. SPDG This is a project of atypical urban regeneration, as it is facing a ‘renovation’ object that has not yet been entirely completed but has been formed as a whole. A thorough study of major urban issues in t... More

Project • By Tenon ArchitectureOffices

Office Renovation

The project entails the renovation of an office space located at one of the main buildings of a group of companies in Athens. The guiding principle was to create a timber interior that innovatively juxtaposes organic forms and clean lines. Spyros Hound Photography Spyros Hound Photography Covering the two pre-existing load-bearing columns and parts of the ceiling, the main element of the scheme is a sculptural plywood structure that draws inspiration from the ocean floor. The design fluidly unfolds and enfolds the space as it functions as a unifying gesture above eye-level. In stark contrast, the custom-made furniture was conceived in strong, geometric shapes that address the functional needs of a focused workspace as well as a c... More

NewsDetail • 7 Sep 2023

Detail: Architect Guto Requena’s Terrace Apartment

Estudio Guto Requena has completed the Terrace Apartment, a biophilic and hyperconnected home in São Paulo, Brazil. The apartment is part of the Albina apartment building, an icon of Brazilian modernism designed in 1962 by Botti Rubin Arquitetos. In a conversation with Guto Requena, the architect describes the Terrace Apartment’s design and development. Requena’s own home, he sets out how the apartment is something of an experiment for his approach to architecture: a combination of biophilia, hybrid design, and parametric design. The result is, in many ways, a study in Guto Requena’s vision of the future. Maíra Acayaba   The Terrace Apartment “I’ve been dating this building since... More

Project • By GG-loopOffices

Illyrius

Illyrius was born by the request for a high-density residential project just outside the first urban circle, on an empty lot on the Rruga Dritan Hoxha artery, which connects the city center to Tirana International Airport, and to the coast of the Adriatic Sea. Caption To the ambitious brief, GG-loop responds using the parametric tool “Mitosis” launched in November 2020. The determined solution consists of 4 compact towers, tapered in a way that allows optimal light conditions in the courtyard and in the towers’ apartments.  Caption A modular and parametric system of generous balconies and terraces extends the apartments outwards and integrates greenery into the building. A system of continuous balustrades... More

Product • By Estudio Guto RequenaDelírios Armchair

Delírios Armchair

Delírios is an armchair that uses both craftwork and digital ways of production. Its basis was digitally designed using parametric waffle programming, which is some kind of 3D modeling that creates a flow structures made with fittings. This structure was digitally made by CNC.  The name Delírios was chosen as a tribute to Flávio de Carvalho (1899-1973), the Brazilian artist who mixed in his creations design, painting, performances, set design and architecture as powerful social criticism. His creations inspire to date the Estudio Guto Requena.    Designed upon invitation of +55 Design. 2020  Concept: Estudio Guto Requena Creative Direction: Guto Requena Development: Bruno Baietto, Bernardo Yono Material: Multi... More

Project • By Studio ISATransports

Skywalk at The New Delhi Railway Station

New Delhi Railway Station is a major transportation node with approximate average foot fall of 450,000 people daily. The Airport Express line and the Yellow line of the Delhi Metro also have a subterranean underground station at the Ajmeri Gate side in-between the railway station and the Parking building . On the surface there is the Bhav Bhuti Marg and the drop off Zone of the Railway station. ISA Project consulting Pvt LTD ( STUDIO ISA) won the competition for the design of the Bridge addressing all the requirements in a creative, unique and modular way. The highly creative architecture design firm used cutting edge technology using Grasshopper , Rhino , Unreal engine to provide a unique structure with a Zinc Fish skin roof and cover ove... More

Project • By archelabBars

Anemos beach bar

The proposal aimed at the formation of a unique identity for the café Anemos Kourouta through the design of its interior implementing a singular system in its internal envelope.  This was pursued by the creation of a continuous inner “skin”, which derived from wind flow diagrams and was based on the name of the café (Ανεμος is wind in Greek). This interior surface covered the interior walls with a total length of 45 meters and surface of 230 m2. Caption The structure is a composite multi-leveled surface that extends gradationally upwards, towards the interior. The frame was composed by curved steel beams and the cladding was made out of orthogonal wood pieces with a gra... More

Project • By OFFTECHospitals

emergency operations center

Kaira Looro Architecture Competition 2020 More

Project • By GG-loopResidential Landscape

Mitosis - XS

Mitosis is the follow-up of a multi-awarded pilot project completed by GG-loop in 2019: Freebooter, a pair of prefabricated CLT (Cross Laminated Timber) apartments in Amsterdam, wrapped in a parametric timber louvered facade. The building was created using biophilic principles, connecting architecture with nature in order to improve the life quality of the people who use the building. GG-loop’s ambition to bring these qualities to multiple scales has resulted in Mitosis. The name Mitosis refers to the biological process of a single cell dividing itself into two identical daughter cells. It represents the modularity and the long-term adaptation of the system and serves as a metaphor for a flexible co-living organism where each residen... More

Project • By GG-loopResidential Landscape

Mitosis - XL

Mitosis is the follow-up of a multi-awarded pilot project completed by GG-loop in 2019: Freebooter, a pair of prefabricated CLT (Cross Laminated Timber) apartments in Amsterdam, wrapped in a parametric timber louvered facade. The building was created using biophilic principles, connecting architecture with nature in order to improve the life quality of the people who use the building. GG-loop’s ambition to bring these qualities to multiple scales has resulted in Mitosis. The name Mitosis refers to the biological process of a single cell dividing itself into two identical daughter cells. It represents the modularity and the long-term adaptation of the system and serves as a metaphor for a flexible co-living organism where each residen... More

Project • By TARIK ZOUBDI ARCHITECTESecondary Schools

concrete phrontistery

“ This space is about knowledge forever engraved in concrete ” Tarik ZOUBDI      The OCP institut for socio-educationnel promotion is a high school project, emerged from a desire to provide a new teaching building, fit for the 21st century education, for the children of OCP group workers in El Jadida  , Following a growing number of primary and middle school students last few years.       With a vision to encourage learning, sharing and interaction, the newly built high school was designed to link  the old middle school built in 2017 and the OCP residential developments nearby.     To ensure the safety of students and reduce traffic flow, the car park was designed... More

Project • By Powerhouse CompanyExhibition Centres

Loop of Wisdom

An Informal IconLiving up to the suggestiveness of its name, the Loop of Wisdom embodies a timeless architectural concept. Powerhouse Company’s design for a technology museum and reception center for a new neighborhood in Chengdu, China, is much more than an exuberant landmark. In addition to its obvious aesthetic appeal and cultural program, the fluid structure incorporates a spectacular public space – an undulating rooftop trail. This addition makes the Loop of Wisdom an accessible icon, rather than a remote beacon. It invites people to explore it and make it part of their regular walking or jogging routine.   Designed as a continuous ring, the loop’s form is archetypal and universal; organic and geometric; enigma... More

Project • By Quinzhee ArchitectureRestaurants

Parklet Miyagi

DesignThis unusual installation grew out of the desire of the Miyagi’s owners to expand their restaurant’s terrace in a unique way by occupying the parking space available in front of their business. From the very start of the design process, #teamquinzhee has partnered up with atelier mock/up which specializes in parametric conception and digital fabrication in order to transcend the limits of the project.  Inspired by the bistro’s identity and the rice terraces, the parklet catches the eye of the passers-by with its multiple openwork plans in organic and sinuous shapes while letting light through. The large bar runs the entire length of the facility and crisscrosses the massive black volume of the rice fields,... More

Project • By OWIU DESIGNOffices

Addp Office Transformation

The main ideas of the ADDP Office project are customization, brand identity and material exploration.  90% of the elements in the lobby design for ADDP Architects were customized and material choice played a large role in the visual and spatial layout of the office. The dark wood texture of the lobby extends into the reception area, where the ADDP Logo prominently rests above the desk. It is a design identity that immediately transports visitors into the world of ADDP, a firm built on legacy and strong principles but remains classic and relevant even as time passes.”   ADDP Architects is an Architecture firm from Singapore that is well-known for their widespread work all over the country, with a key focus on high-rise resi... More

Project • By Tomi atelier architectRestaurants

CAFÉ BURATINO

Café Buratino is located nearby central area of Vientiane, called Banh Nongbuathong. It is one of our interior design project for an office space that covers the total area of 83 sqm. The main design concept has been developed from a client’s brief, which is to create a space that uses local materials as much as possible, so that there is a strong connection between an interior space and a locally produced organic coffee beans that will be brought-in to the Café from Southern part of Laos. Hence, we have come up with a concept of “Maximize the Sense of Local Materials”. VATTAKAN OLEZ Since Rattans and Bamboos are the two command materials found in Laos, we have decided to use it as our main materials for the design... More