Marylebone Apartment

Marylebone Apartment

Architect
Proctor & Shaw
Location
W1W, London, UK | View Map
Project Year
2019
Category
Apartments
Ståle Eriksen
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Cabinetry finishesInvestwood
Floor/timber screen supplierDinesen
Lighting suppliersAccessori
Automist sprinkler systemBlue Light Safety
Concrete worktopsForma Studios
Shower room finishesLondon Microcement

Product Spec Sheet
Cabinetry finishes
Floor/timber screen supplier
by Dinesen
Lighting suppliers
Automist sprinkler system
Concrete worktops
Shower room finishes

Marylebone Apartment

Proctor & Shaw as Architects

South London based architects Proctor & Shaw have completed the full interior renovation of an apartment in a period block in Marylebone, London. The challenging brief required re-configuring the inefficient existing one bedroom, one bathroom layout to incorporate two double bedrooms each with ensuite facilities, along with a generous open plan kitchen, dining, and living space.

photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen

“The top floor of the existing building had been rebuilt following bomb damage during the war”, explained architect Mike Shaw, “which meant the existing spanning concrete structure allowed a complete reconfiguration of the non-load-bearing internal walls to suit the client’s aspirations for the space.” The beautiful cantilevered communal stair in terrazzo from this earlier 1950s refurbishment also set the tone for a crafted approach rich in material texture.

photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen

The chosen design solution incorporated a series of fixed furniture interventions that structured a newly orientated layout maximising every square inch of the property’s modest 75 msq footprint. Ensuite bedrooms are organised behind a finely detailed full height timber profiled screen wall to allow a consolidated street-facing living space running the full length of the apartment. The wall incorporates all storage and service requirements for the apartment, including kitchen appliances and hanging cupboards, resulting in a highly efficient plan.

photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen

Lye-washed batten profiles modulate the organising wall to create a subtle texture enlivened by the characterful grain of the Douglas Fir timber. Flush finished frameless doors and discreet machined handles are concealed in the timber profiles adding a sense of craft and delight to the touch. The screen is complemented by 5m long full length solid Douglas Fir floor boards, both supplied by Dinesen, where the vertical rhythm of the screen and seamless floor emphasise a sense of height and depth to the space.

photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen

The main living space is anchored at each end with bespoke wall to wall furniture units in ultra-matt clear sealed dark grey through-coloured MDF, topped with black pitted bespoke concrete worktops. At one end kitchen cabinetry, the other a cantilevered wall bench unit with integrated drawers, these bolder elements reinforce the lightness of the timber screen and frame a quartet of existing street-facing sash windows.

photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen

Simply finished bedrooms with flush faced built-in hanging cupboards and bespoke Douglas fir bedside cabinetry are each accompanied by ensuite shower rooms, finished in a seamless microcement finish to walls, floor, ceiling and cabinetry to create a sensuous cocoonlike atmosphere. Bespoke concrete vanity units with integral sinks and brushed stainless steel fixtures feature in both spaces alongside through-coloured MDF lined cabinetry. Proctor & Shaw also designed bespoke loose furniture for the space, including an eight person dining room table with a thin framed powder coated steel base finished with a matt black MDF table top to match fixed furniture cabinetry.

photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen

Ultra matt dark grey through-coloured MDF cabinetry is surface finished in microcement to blend wall and cabinetry. This is again complemented by the rich elegance of matching bespoke dark pitted concrete vanity units with integral sinks.

photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen

Attention to detail in the craft of the black concrete kitchen worktop is celebrated through the seamless integration of backsplash and basin, bespoke matt black finished Quooker boiler water tap, flush fitted black induction hob and colour matched flush wall sockets.

photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen

Appliances are built in throughout, and services integrated to provides optimum performance and comfort without impacting on the visual qualities of the space.

photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen

Existing and Proposed Layouts
The inefficient existing one bedroom, one bathroom layout is reorganised to accommodate two bedrooms each with ensuite facilities, along with a generous open plan kitchen, dining, and living space. A series of fixed furniture interventions restructure a new layout maximising every square inch of the property’s modest 75 msq footprint. Ensuite bedrooms are organised behind a finely detailed full height timber profiled screen wall to allow a consolidated street-facing living space running the full length of the apartment. The wall incorporates all storage and service requirements for the apartment, including kitchen appliances and bedroom cupboards, making a highly efficient plan.

photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen

Design Development
At Proctor & Shaw all projects are developed into a 3D digital model to test ideas and to ensure that clients have a clear understanding of the design intent. These drawings capture the final design prior to the Techincal Design phase. All of the key elements are now in place; materiality, layout, and lighting strategy are all expressed.

photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen
photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen
Caption
Caption

Material Used :
1. Floor/timber screen supplier: Dinesen
2. Concrete worktops: Forma Studios
3. Shower room finishes: London Microcement
4. Cabinetry finishes: Valchromat
5. Sanitaryware: Lusso Stone
6. Lighting suppliers: Viabizzuno, Accessori
7. Automist sprinkler system: Bluelight
8. Quooker tap bespoke finishing: Yardley Bespoke

Read story in PortuguêsDeutschItalianoEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More