Vienna

An overview of projects, products and exclusive articles about vienna

Project • By BEHF ArchitectsApartments

Apartment H.

BEHF Architects has transformed the interior of a historical bel étage apartment from the Gründerzeit era located in the heart of the historic centre of Vienna, only a few minutes walk from St. Stephen’s Cathedral.   The architects have created a home with a series of spacious spaces and carefully completed and restored unique parts of the original design such as floors, ceilings and doors. The apartment that boasts a mix of contemporary and historical features consists of bright, high-ceilinged rooms with parquet floorings which add detail and texture to the space. The walls of the entire apartment are painted white and feature the original stuccos which are preserved.    Behind the doors, every room ha... More

Project • By ArchisphereHotels

Hotel Altstadt Vienna

The rooms and suites in the 1902 Hotel Altstadt Vienna are varied and unique. Thanks to this diversity and the extensive collection of contemporary art, the hotel in Vienna’s vibrant seventh district is widely considered a hotbed of creativity. In 2014 Archisphere added two rooms with the intention of reflecting this.   Whether designed by an international architect such as Matteo Thun or a contemporary fashion icon of the caliber of Lena Hoschek—no two rooms in the Hotel Altstadt Vienna are identical. However, they all have one thing in common: Vienna’s well-known and widely praised comfort and atmosphere. Part of the goal of Archisphere’s design was to complement the colorful spectrum to be found here with a... More

Project • By BWM Architekten und PartnerShops

A.E. Köchert Juweliere

The historic salon of Theophil Hansen has been restored by BWM down to the smallest detail and adapted for contemporary functions.Where once the jewellery for Empress Sisi was designed, BWM architects, following the principle of a casket, merged the existing historical structures with the new components of the interior into an architectural unit.A true architectural gem The Viennese jeweller A.E. Köchert is a family-owned company steeped in tradition. For 200 years it has been creating elegant jewellery of the highest quality. The Köchert jewellers delivered jewellery to the Viennese royal court and were the personal imperial jewellers of Emperor Franz Joseph. Empress Sisi caused a stir with her jewellery, and her star-shaped hai... More

Project • By BWM Architekten und PartnerShops

LGV-Gärtnergschäftl

Somewhere between market stall and greengrocer: the new LGV farmers’ store   Vienna’s market gardeners produce fresh fruit and vegetables every day. The LGV farmers’ store, near the centrally located Naschmarkt in Vienna, was created with the aim of reinforcing and promoting them as a brand. The goods sold here are fresh, seasonal produce delivered daily by Vienna’s market gardeners, as well as special baked goods, dairy products and a wide range of regional products. The 100m2 shop is located in a historic listed building. A staircase leads from the gallery in the main sales room down to the cool dairy section (the “Meierei” ) in the basement. This original iron staircase reinforces the atmosp... More

Project • By BWM Architekten und PartnerBars

Salon Sacher

BWM Architekten have tastefully inserted elements from the 1920s and 1950s into the newly designed Salon Sacher and have created a cohesive unit that marries the past and the present. Following the redesign of the Sacher Eck at the end of 2017, BWM Architekten have now also redesigned the former Sacher Stube, now known as the Salon Sacher. The black and coral colour scheme and the 1920s and 1950s elements congenially complement one other. Arched globe lights highlight the bar’s role as a centrepiece, and tinted mirrors, black lines and metallic effects perfectly round off the overall look. The preserved stucco ceiling is an absolute eyecatcher: Previously hidden behind the dropped ceiling, this historic jewel was discovered in the co... More
Plan Saint Charles

Project • By BÜRO KLKShops

Saint Charles

Cosmothecary in Vienna The Saint Charles Apothecary was founded more than 130 years ago and has its philosophy deeply rooted in the traditional European Medicine. For the first monobrand store for first-class natural cosmetics Saint Charles Cosmothecary in Vienna's first high-rise building, a new exhibition concept was realised laying the focus on the customers' visual, kinaesthetic, olfactory and gustatory experience of the products. Natural materials such as wood and raw steel do justice to the honest look of the brand. The unpretentious design of the products with brown apothecary bottles and white labels pervades the entire product range. In order to show the products in their best light, whitewashed wooden pedestals are arranged again... More

Project • By Architekten Tillner & Willinger ZT GmbHRestaurants

Restaurant Kiang

The restaurant Kiang, located in a historic building in the center of Vienna, was designed by Helmut Richter in 1984. At the time of its opening it represented a radically new approach to interior design, especially compared to the dominant style of Chinese restaurants with dark wood and red lampions.Although it lacked the traditional Viennese „Gemütlichkeit“, it expressed a new sensitivity and became immediately an architectural icon. 34 years later the owners hired architects Tillner & Willinger for the remodelling of the historic room, contemporary illumination and the design of an extension. The new central room features the atmosphere of a dining kitchen where guests can watch the preparation of cold dishes. A new... More

Project • By Architekten Tillner & Willinger ZT GmbHHousing

Mautner Markhof Gründe

“With us you get more than just an apartment.” - This is the central message of the large community-oriented housing project in central Vienna. Mautner-Markhof Gründe is a neighborhood of 90 residential units in two distinct buildings, built in accordance with the high environmental standards of the Passive House practice, including 74 subsidized rental apartments as well as Senior housing units. The project aspires to foster a diverse community of different age groups and multicultural backgrounds living harmoniously together. Fundamental to the design, is the promotion of a community-based way of living and tolerance of other lifestyles and social values. Working with a sociologist to conduct an in-depth study of cultur... More

Project • By Architekten Tillner & Willinger ZT GmbHStudent Housing

Messecarree B

Messecarree B is a ten-storey student dorm in the second district of Vienna. The shared facilities (Learning Lounge, seminar rooms) as well as commercial premises (Restaurants, Start-Up offices, Fitness Center) are located on two elevated basement levels of the building.These basement levels are spanned by redsidential floors and can be entered either via the plaza or a surrounding green landscape.Three staircases as well as elevators are placed in the center and on either side of the building with the main entrance on the north-eastern side connecting the plaza level.The inner and outer staircases are inserted through the glazed fassace and connect both sides with each other. In contrast the southern and centered staircases lead straight... More

Project • By Architekten Tillner & Willinger ZT GmbHOffices

Messecarree Wien

Messecarree volume A consists of a two-armed parallel building surrounding a freely formed courtyard.The architectonic shape shows the new image of the quarter and symbolises an “opening towards the suburb” by a decentralizing structure, transparency and a connecting green area.To the west the building opens up, in the east the two wings are united and windig up the courtyard whereas the lower levels open up and allow the construction to project out freely above the outside staircase.Horizontal zoning:The level beneath the plaza includes retail spaces and a central hall to combine the different usages with the public space, the parking deck and the plaza level.The two elevated basement floors above the plaza level contain office... More

Project • By Architekten Tillner & Willinger ZT GmbHOffices

Praterstern

The office building lies on the edge of bustling Praterstern square and traffic circle in the immediate vicinity of Vienna Prater, the most attractive open space resource in the city. The eight-storey building is organized into two main building volumes – one running along the railway tracks, the other along Nordbahnstrasse. The forms are bridged by clasp-like transparent spaces which house the main circulation area and meeting rooms, intended as flexible areas for informal communication and socializing. An existing fixed public passage, that connects the train station with the adjacent district, cuts the ground floor in two and presented an interesting design challenge. In response, the ground floor is left partially accessible to t... More

Project • By Architekten Tillner & Willinger ZT GmbHOffices

Skyline Spittelau

Hovering above the now-obsolete Heiligenstadt railway line and following the curve of its track, Skyline Spittelau ensures the cultural preservation of Vienna’s historic viaducts while signaling the area’s rejuvenation. Skyline Spittelau stands as the northernmost bastion of Architekten Tillner & Willinger’s URBION project, Vienna´s revitalization of the Gürtel (ring road), injecting new life into a previously maligned urban barrier. Situated at the splitting of the city´s elevated railway, the challenging site is wedged between the former Heiligenstadt track and the active Spittelau Line. The project demanded a creative solution that was simultaneously accessible to the general public as well as attr... More

Project • By Architekten Tillner & Willinger ZT GmbHMasterplans

Urban Loritz Platz

The Urban Loritz Platz on the Gürtel is a centrally located public space and a major public transportation hub, where several street cars and subways connect. Transforming the formerly unappealing and entangled traffic hub into an attractive, contemporary urban space, the new design for the Urban Loritz Platz heralds the revitalization of the entire Gürtel region. The design reorganized the traffic patterns of streetcars, cyclists and pedestrians to achieve a clearly ordered public space. A light and airy steel structure with a membrane roof shelters the main paths and waiting areas. The overarching cover not only protects the square from the elements, but also emphasizes a sense of general unity and urban orientation. At night th... More

Project • By Architekten Tillner & Willinger ZT GmbHParks/Gardens

Wientalterrasse

The Vienna Terraces are one of the new design measures developed in the Vienna Valley Urban Development Plan that addresses the urgent localized need to provide more public open space for the 5th and 6th Viennese districts. Bridging over the entrenched U4 subway line, the terraces expand the existing public space directly to the edge of the Vienna River. The pedestrian and cycling routes along the south bank of the Vienna River are reconceived as a welcoming, linear public space with recreational and social qualities. The design elements and materiality, i.e. abundant planters, natural vegetation and integrated wooden seating, invite public use while also fostering a positive connection with nature and water recreation. Overall, the project... More

Project • By BEHF ArchitectsShowrooms

ARTSPACE

An age-old alliance between art and the inherent beauty that exists in nature has been a source of inspiration for BEHF Architects when designing the ARTSPACE. The centre of the concept is an arts depot nestled smoothly into a lush greenery on top of an existing residential building facing an inner courtyard.The starting point for the design has been to convert the conventionally built existing space into the arts depot and amplify its connection with the surroundings through the use of materials. By exploring the conflict between openness and enclosure, the architects have developed a design strategy that blurs the traditional boundaries between inside and outside.A minimalist cubicle in a striking, vivid flame red colour has been placed a... More