Oberholz mountain hut

Oberholz mountain hut

Architekt
Peter Pichler Architecture

Pavol Mikolajcak
Standort
Obereggen, Italy
Projektjahr
2016
Kategorie
Privathäuser
Geschichten von
Peter Pichler Architecture

Metall Ritten
Oskar Dariz, Jens Rüßmann
Produkt-Spezifikationsblatt

ElementMarkeProduct Name
LampArtemide
UNTERLINDEN | Brass pendant lamp
FurnitureLignoalp - Damiani Holz & Co.
X-lam
SwitchJung HQ
manufacturer metal finishMetall Ritten
HerstellerHAY
HerstellerRothoblaas

Produkt-Spezifikationsblatt
Lamp
UNTERLINDEN | Brass pendant lamp nach Artemide
Furniture
Switch
nach Jung HQ
manufacturer metal finish
Hersteller
nach HAY
Hersteller
nach Rothoblaas

Oberholz mountain hut

Peter Pichler Architecture als Architekten

Peter Pichler Architecture, in collaboration with Arch. Pavol Mikolajcak, won a competition to design a new mountain hut at 2.000m in the Italian Dolomites in 2015.


The new hut contains a restaurant and is located next to the cable station Oberholz in Obereggen with direct connection to the ski slope.


The cantilevering structure grows out of the hill like a fallen tree with three main branches creating a symbiosis with the landscape. Each of them is facing towards the three most important surrounding mountains. At the end of the branches a large glass facade frames the surrounding mountains from the interior of the hut. The sloped roof shape of the glasses takes his inspiration from typical huts in the area,while the branching roof and complex structural interior expresses a new and contemporary interpretation of the classic mountain hut.


The interior is defined by a complex, curvilinear and visible wood structure that gradually fades into walls and creates so called “pockets”for intimacy. It could also be seen as a new open space interpretation of the classic “Stube”, well known in typical structures of the area.


The entire hut is constructed with wood: structural elements and interior in spruce, the facade in larch, furniture in oak- all typical woods from the area.A homogenous sculpture with local materials.


The ground floor of the hut consists of the main restaurant / lounge area. The bar is located next to the entrance and is directly connected to the restaurant. Kitchen and food storage / delivery space are also on the ground floor. Main restrooms, staff room and technical facilities are located on the -1 floor. The outdoor space is defined by a big terrace oriented towards the southwest.

Rifugio Oberholz

Metall Ritten als manufacturer metal finish

In the middle of the World Heritage Dolomites, at 2,096 m, the Oberholz mountain hut with its sunny 360° terrace blends perfectly into the mountain landscape.


The design plays with the surrounding environment and tries to capture it through 3 shop windows, each aligned to a different mountain group. The cantilevered volumes of the 3 shop windows, which are formally designed as a typical saddle roof, merge into a complex and compact structure in the interior through curvilinear ramifications.


The entire structure consists of wooden portals that remain visible in the interior in order to spatially express the complex, curvilinear geometry even more. The intermediate areas, which are variable in size and distance, are lined with wooden panels. The entire outer façade consists of larch slats, the supporting structure and the interior panelling of spruce wood.

Featured Projects
Latest Products
News