MALLERO HOUSING

act_romegialli as Architects

The project is situated in the italian Alps in the outskirts of the city of Sondrio, in between the Mallero torrent and areas of industrial warehouses.


The area, apart from Mallero to the south-east, does not have any important presence that could direct the overall urban planning of the area. Based on the requirements of the client's brief that the project have four independent residential buildings blocks and considering the low quality of the existing built environment except for the presence of the Mallero torrent, a decision was made to design free and independent volumetric spaces. The four blocks were designed to generate a focal point, creating a sense of strong identity within the existing urban plan. The residential blocks converse with each other via alignment, perspective gaps, and proximity producing new urban spaces. New urban space connections via pedestrian paths and frontage onto the banks of the Mallero torrent.


To bind the four residential blocks an internal pedestrian path was created. The internal path is placed -150cm below the main street level. The variation in levels is designed in relation to the internal public space and the entrance to each individual apartments units. The courtyard and garden create an acoustic barrier from the street for the new communal spaces conferring a strong sense of intimacy. The landscaping of the lawns emphasize the desire for privacy.The lowering of the path and entrance to the individual units by -150cm also allowed an increase of volume within each unit. With the first floor at +150cm above the street level the design confers an emphasized sense of privacy, further enhanced by stone walls enclosing private gardens.The top level of the residential blocks are treated in two different ways. Two of the blocks are duplex with an internal patio, the other two blocks are attics with roof gardens. The plan of each unit and the design of the facades give a recognizable identity to each apartment.

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More