Corten steel

An overview of projects, products and exclusive articles about corten steel

NouvellesNouvelles • 26 nov. 2021

HB Trapper & Stål manufactures most parts for their HQ redesign by BIG on-site

The new HB Trapper & Stål’s HQ is a showcase of their steel manufacturing capabilities. The company who primarily manufactures steel stairs and balconies, has expanded into bespoke wall, floor, and ceiling solutions. The facilities to manufacture and assemble most parts of the building were already on-site. BIG, who collaborated with HB Trapper & Stål before on steel parts for VM Houses, the Mountain, and most recently the Marsk Tower, co-designed the project with HB Trapper & Stål, who also acted as the main contractor.     The close collaboration between designer and manufacturer allowed for bespoke steel designs that could be quickly mocked up and tested on site. This resulted in custom-... En savoir plus

NouvellesNouvelles • 17 oct. 2021

La Calma House: An expressive concrete shelter in the woods

Located just outside Barcelona on a steeply sloping forested site, La Calma House by Ramon Esteve Estudio provides a sheltered place of refuge where one can retreat from the busy pace of city life. The home’s heavy exterior walls form a protective shell, sheltering the living space from the access road and neighbouring properties while expansively opening the main living space up to the surrounding trees and sloping landscape. Mariela Apollonio In response to the steep slope, the house volume is compact with outside terraces designed to accommodate a pool, barbeque area and several gardens. The colour of the concrete, an off-white, blends with the local stone that surrounds while wood and corten steel accents highlight the tones... En savoir plus

Projet • By Studio FluidBars

Raft Sloboda

The Raft Sloboda is located in Belgrade, at the delta of the Sava and the Danube rivers. As there was no particular location at the beginninig of the process (we just knew the raft would be on the river), it seemed to us that old and rusrty industry boats, that pervade whole coastal area, suited best to tihs strand. Caption We decided that the raft should be made of rasty steel and unpretentiously take a posture of an old timer and, thanks to its charm, offer warm athmosphere to its future visitors. Naturally, its design is subordinated to modern architecture and modern users'needs. One of the input data was the purpose of the facility. It was intended for the Disco Raft Sloboda to change the athmospheres throughout the day - from af... En savoir plus

NouvellesNouvelles • 27 août 2021

Ferrum 1 Business Centre among the first buildings in Russia to be constructed with a sculptural Corten steel facade

Situated on the historic site of the former Rossiya factory in St Petersburg, office building Ferrum 1 (Block 16) by TCHOBAN VOSS Architekten is one of the first buildings in Russia to be constructed with a sculptural Corten steel façade. Corrosion-resistant and extremely durable, the characteristic rust-red patina and texture of the material give a striking and expressive appearance to the building.  The name of the office building – Ferrum – is Latin for iron and references the material structuring the façade as well as the history of the former industrial history of the site.   Ilya Ivanov Constructed in a geometric grid, the façade presents itself as a coherent, dynamic, organically flowi... En savoir plus

Projet • By Form4 ArchitectureCentres communautaires

Corten Ribbon

Reinvigorating Reuse in Walnut Creek, California by Form4 Architecture Programme: San Francisco-based studio Form4 Architecture was responsible for the architectural renovation and interiors of a 24,000 sqft 2-floor community building that is part of a 50-year-old commercial office complex in Walnut Creek, California.  Within the community building, Form4 designed a café, five new conference rooms, a reception lounge/collaboration area, bike lockers/public restroom, and a shower/locker facility on the ground floor.  John Sutton Design:Form4 Architecture’s mission to modernise and reinvigorate a 50-year-old commercial office building in Walnut Creek, California, was to maximise the building’s potentia... En savoir plus

Projet • By BIG - Bjarke Ingels GroupTours de surveillance

Marsk Tower

The 25-meter-high Marsk Tower – translated as “Marsh Tower” due to its location in the marshlands of Denmark’s popular National Park, Wadden Sea – offers expansive views of the natural environment. Appearing as a sculptural art object rising out of the landscape, Marsk Tower will function as an observation lookout that facilitates community as a key tourist landmark. A wheelchair-accessible tower, an elevator located in the core of the tower provides access via the ground level ramp. The tower’s simple design, defined by Corten steel materiality, exudes a natural aesthetic that blends with the surrounding environment while simultaneously becoming a new, visible destination in Denmark. Rasmus Hjortshoj... En savoir plus

Projet • By Architects+CoMaisons privées

RC House

With a privileged view of the ponds and woods of Fazenda Boa Vista, in Porto Feliz, Sao Paulo, in Brazil, the Boa Vista RC house was designed to see the sun all day long in the leisure area. In the 950 m² of constructed area, the authorial design of architects Caio Bandeira and Tiago Martins, from Architects+Co, stands out. Fernando Guerra The façade reveals the Arc+Co wood panel, an element that allies aesthetics, allows ventilation and natural light in the environments, while guaranteeing privacy to the interiors. With organic paging that takes advantage of the wood scraps cut during the manufacturing process, it is also an ecological panel, since it reduces, with design, the waste of material. Fernando Guerra The... En savoir plus

Projet • By petrjanda/brainworkMaisons privées

Lazy House

L'idée de la maison va au-delà de sa forme physique et se construit de l'intérieur vers l'extérieur sur le principe de la connexion spatiale avec l'environnement dont elle est issue et qu'elle surplombe. Le concept est basé sur la relation entre la maison et la ville, la maison et le jardin, et le jardin et la ville. Ce schéma relationnel se répète à l'intérieur de la maison. La partie commune intérieure qui traverse toute la maison se prolonge vers l'extérieur et toutes les parties privées séparées ont leurs propres relations extraverties. L'apparence visuelle de la maison est définie par sa nature intérieure et la perm&ea... En savoir plus

Projet • By Michael Muraz PhotographyParcs/jardins

James Canning Gardens

Janet Rosenberg & Studio recently redesigned James Canning Gardens in Toronto and commissioned me to photograph it this summer. The gardens feature a canopy of existing trees, a playground, custom corten steel archways and beautiful urban furniture. Michael Muraz It was important to capture the park in use, so we made sure to include as many people as possible in the images. During daytime, the trees shield the park from the heat, and at night, the lights from the lampposts and the archways provide soft lighting to enjoy the space. Michael Muraz Michael Muraz Michael Muraz   En savoir plus

Projet • By Estudio Galera ArquitecturaMaisons privées

Galatea House

Galatea is a vacation home built in Constancia neighbourhood, in a four-block-appendix in the south of Cariló, a seaside town situated 400 km from Buenos Aires. A coastal home is generally uncluttered, reflecting a rustic holiday lifestyle. This house was built to be rented during the year, so there was not a specific program of needs except from some conditions of accessibility and circulations. On an almost-level corner lot and slightly lifted from street level, the L-shaped house opens to the west liberating the centre of the lot at the time that places the prisms nesting the functions, as permeable edges towards the city.  The residence presents an ambiguous relationship with the outside. The visual continuity of the inte... En savoir plus

Projet • By ArchitectsatWorkBureaux

Engineer's Station

Project Name: Engineer’s Station   The 329 sqft carpet area comprises of a engineering office with integrated material palate and urbane interior. Exposed wall textures with highlighting wooden panel running across the wall gives a symbolic element to the space. The functional separation is provided by glass partition enabling visual comfort and synthesis of aesthetic details. Fundamental concept is to incorporate the site components in design visuals and bring liveliness to the function. Client being engineer, I- girder is used to support the directors table in uplifting the structure and bringing raw contemporary look to the furniture. A rare view of tmt bar ceiling with wood is complementing the corten steel partition over... En savoir plus

Projet • By Signum ArchitectureMaisons privées

Aperture Cellars

Grâce à son approche unique de la fabrication du vin, Jesse Katz innove dans la vallée de Sonoma. L'un des jeunes vignerons les plus passionnants du pays, Jesse a été sélectionné par le " Wine Spectator " comme une " étoile montante " qui " change la façon dont le monde boit du vin ". Il est le fils du photographe de renommée mondiale Andy Katz qui, grâce à ses photos, a changé la façon dont le monde voit le vin. Jesse a passé son enfance à parcourir le monde avec son père, absorbant à la fois son amour du vin et sa perspective visuelle singulière. Notre intention était de donner une voix à la visi... En savoir plus

Projet • By LEVS architectenRestaurants

Bensdorp

Depuis 2004, LEVS architecten travaille sur des projets dans la zone ferroviaire sud de Bussum. Le développement de l'ancienne chocolaterie Bensdorp sera la dernière phase de la transformation de ce site autrefois inaccessible en un lieu de vie, de travail et de culture exceptionnel. LEVS architecten Histoire           Dans la conception de Bensdorp, l'accent est mis sur son caractère industriel et sur l'importance de la zone pour la ville de Bussum. Au fil des ans, des transformations drastiques décennales ont défini le visage de l'ancienne chocolaterie. L'agitation incessante de la fabrication industrielle a donné naissance à des b&ac... En savoir plus

Projet • By Citizens Design BureauMusées

Manchester Jewish Museum

Après près d'une décennie de planification et deux ans de fermeture, le musée juif de Manchester est ravi de rouvrir enfin ses portes ce vendredi 2 juillet 2021. Le nouveau musée - situé dans l'un des quartiers les plus multiculturels de la ville, Cheetham Hill - explore les expériences universelles de voyages, de communautés et d'identités du point de vue de l'histoire juive de Manchester. Le bâtiment de la synagogue, classé Grade II*, a été entièrement rénové et restauré pour servir à la fois d'artefact vivant d'une authentique synagogue espagnole et portugaise et d'espace culturel étonnant dans lequel le mus... En savoir plus

Projet • By Carlo Cretella ArchitettoRural

Ipogeo in Valpolicella

The project deals with the insertion of a swimming pool and an underground space inside a property located in Valpolicella. The will has been to respect the naturalistic space of the place, integrating the lines of the marogne in the new project building on the traces of the existing ones the hypogeum space used as changing room of the swimming pool. The excavation and construction of this hypogeous space allowed to visually maintain the existing morphological conformation. The external covering, including the access door, have been covered with stones typical of the area to allow a constant dialogue with the garden. The large windows reveal the interior of the dressing room that has been finished all in the same color of the land in whic... En savoir plus