Parametric design

An overview of projects, products and exclusive articles about parametric design

Projet • By OFFTECHôpitaux

emergency operations center

Kaira Looro Architecture Competition 2020 En savoir plus

Projet • By GG-loopPaysage résidentiel

Mitosis - XS

Mitosis is the follow-up of a multi-awarded pilot project completed by GG-loop in 2019: Freebooter, a pair of prefabricated CLT (Cross Laminated Timber) apartments in Amsterdam, wrapped in a parametric timber louvered facade. The building was created using biophilic principles, connecting architecture with nature in order to improve the life quality of the people who use the building. GG-loop’s ambition to bring these qualities to multiple scales has resulted in Mitosis. The name Mitosis refers to the biological process of a single cell dividing itself into two identical daughter cells. It represents the modularity and the long-term adaptation of the system and serves as a metaphor for a flexible co-living organism where each residen... En savoir plus

Projet • By GG-loopPaysage résidentiel

Mitosis - XL

Mitosis is the follow-up of a multi-awarded pilot project completed by GG-loop in 2019: Freebooter, a pair of prefabricated CLT (Cross Laminated Timber) apartments in Amsterdam, wrapped in a parametric timber louvered facade. The building was created using biophilic principles, connecting architecture with nature in order to improve the life quality of the people who use the building. GG-loop’s ambition to bring these qualities to multiple scales has resulted in Mitosis. The name Mitosis refers to the biological process of a single cell dividing itself into two identical daughter cells. It represents the modularity and the long-term adaptation of the system and serves as a metaphor for a flexible co-living organism where each residen... En savoir plus

Projet • By TARIK ZOUBDI ARCHITECTEÉcoles secondaires

concrete phrontistery

Cet espace est un savoir gravé à jamais dans le béton »Tarik ZOUBDI      L'institut OCP pour la promotion socio-éducative est un projet de lycée, né d'une volonté de fournir un nouveau bâtiment pédagogique, adapté à l'éducation du XXIe siècle, pour les enfants des travailleurs du groupe OCP à El Jadida, à la suite d'un nombre croissant de primaire et les collégiens durent quelques années.      Avec une vision pour encourager l'apprentissage, le partage et l'interaction, le lycée nouvellement construit a été conçu pour relier l'ancien collège construit... En savoir plus

Projet • By Powerhouse CompanyCentres d'exposition

Loop of Wisdom

An Informal IconLiving up to the suggestiveness of its name, the Loop of Wisdom embodies a timeless architectural concept. Powerhouse Company’s design for a technology museum and reception center for a new neighborhood in Chengdu, China, is much more than an exuberant landmark. In addition to its obvious aesthetic appeal and cultural program, the fluid structure incorporates a spectacular public space – an undulating rooftop trail. This addition makes the Loop of Wisdom an accessible icon, rather than a remote beacon. It invites people to explore it and make it part of their regular walking or jogging routine.   Designed as a continuous ring, the loop’s form is archetypal and universal; organic and geometric; enigma... En savoir plus

Projet • By Quinzhee ArchitectureRestaurants

Parklet Miyagi

ConceptionCette installation inusitée est née du désir des propriétaires du Miyagi d’agrandir la terrasse de leur restaurant de manière unique en occupant l’espace de stationnement étant disponible devant leur commerce. Dès le début de la conception, la #teamquinzhee s’est allié à l’atelier mock/up qui se spécialise en conception paramétrique et en fabrication numérique afin d’élever le projet à un autre niveau.  S’inspirant de l’identité du bistro et des rizières en terrasses, la parklet attire le regard des passants avec ses multiples étages ajourés aux for... En savoir plus

Projet • By OWIU DESIGNBureaux

Addp Office Transformation

The main ideas of the ADDP Office project are customization, brand identity and material exploration.  90% of the elements in the lobby design for ADDP Architects were customized and material choice played a large role in the visual and spatial layout of the office. The dark wood texture of the lobby extends into the reception area, where the ADDP Logo prominently rests above the desk. It is a design identity that immediately transports visitors into the world of ADDP, a firm built on legacy and strong principles but remains classic and relevant even as time passes.”   ADDP Architects is an Architecture firm from Singapore that is well-known for their widespread work all over the country, with a key focus on high-rise resi... En savoir plus

Projet • By Tomi atelier architectRestaurants

CAFÉ BURATINO

Café Buratino is located nearby central area of Vientiane, called Banh Nongbuathong. It is one of our interior design project for an office space that covers the total area of 83 sqm. The main design concept has been developed from a client’s brief, which is to create a space that uses local materials as much as possible, so that there is a strong connection between an interior space and a locally produced organic coffee beans that will be brought-in to the Café from Southern part of Laos. Hence, we have come up with a concept of “Maximize the Sense of Local Materials”.   Since Rattans and Bamboos are the two command materials found in Laos, we have decided to use it as our main materials for the design features.... En savoir plus

Projet • By Atelier Alter ArchitectsCentres sportifs

BIT Sports Center

Au cours de la modernisation, l'éducation en Chine se détache de la mentalité obsolète axée sur les tests et adopte progressivement un apprentissage complet à la place. L'Institut de technologie de Pékin tente d'inventer un modèle d'apprentissage intégré qui unit la science et les arts libéraux.   Situé à Liangxiang, la ville satellite de Pékin, le centre sportif du BIT, achevé en juillet 2019, ainsi que le stade du BIT, encadrent une entrée du campus étendu du BIT dans l'ex-bourgade. Le projet répond à l'horizontalité intégrée dans le site : avec le paysage panoramique de la cha&ic... En savoir plus

Projet • By Architectural Services DepartmentPavillons

The Serpentine, A Stargazing Facility

Design PhilosophyThe design is inspired by nature and for admiring nature. The curved ergonomics stargazing profile not just resembles the dynamics of the scenic shoreline of Sai Kung, but becomes a harmonic overtone of nearby landscape. A tranquil and comfortable spot for the busy Hong Konger to lie down and feel the beauty of the night sky at the middle of a country park trail. The light wood color with a touch of timber grain blends the design into Mother Nature.   As a counterpart to the vivid city, the project serves as a window to unveil the natural side of Hong Kong to local and tourist hikers. The conscious organic necklace-form respected the existing vegetation line of the abandoned campsite; which not just allows 360 degree... En savoir plus

Projet • By RSDACentres de bien-être

Vurve Signature Salon, ECR

A destination for relaxation and rejuvenation, Vurve Signature Salon located in Palavakkam, Chennai enunciates splendour in both design and experience. The architects have envisaged the two- storeyed space to radiate opulence that serves as an exquisite escape from the humdrum of the city, housing various services that the users can avail. The entrance to the salon is through an iconic red door that rests against the subtle facade. The lift lobby encountered at the entrance leads to the first floor of the salon. Parametric forms combined with a vibrant theme create an exclusive experience for the visitors while endowing the salon with a distinct identity. The main hallway is a softly lit space with a parametrically-designed ceiling perched... En savoir plus

Projet • By Mailen DesignSalles d'exposition

Knauf Showroom

Showroom, workplace and event space in Clerkenwell, London   Knauf Clerkenwell is a space for architects and a space to inspire architects, by presenting Knauf products and systems in a series of innovative ways. There's space here to sit down, pop up a laptop, have a coffee and to collaborate. Working closely with the product supplier Knauf's products are implemented in a multitude of ways throughout the interior, from the reception desk and furniture to the floors, walls and ceilings.   Supporting this background are a series of architectural installations around the showroom. A fan-like structure provides a window display drawing the eye through into the showroom. The installations attempt to show the innovation of the prod... En savoir plus

Projet • By SCHMIDHUBERPavillons

German Pavilion– Expo Milano 2015

At the German Pavilion at the EXPO in Milan, a modern design vocabulary with slender technologies, intelligent constructions, traditional materials and a climate concept based on economic dealings with resources and space flow together. “Field of Ideas” already conveys sustainable and creative responses in construction execution to the questions asked at the Expo 2015 Milano, whose theme is “Feeding the Planet, Energy for Life”.   Construction execution in eight stepsAfter the preparation of the grounds, the construction of the German Pavilion began with the assembly of a rigid frame construction made of standardised system steel.   For the second step, lightweight construction walls made of plasterboar... En savoir plus

Projet • By Softroom • Architecture and DesignTerminaux de passagers

Turkish Airlines Lounges at Istanbul Airport

A flowing, ribbon-like wall has been installed in the new Istanbul Airport that unites a suite of lounges, forming an intuitive route through space that transcends barriers of language and culture. Designed by Softroom for Turkish Airlines, the Flow Wall is over akilometre long, making it one of the longest parametric interior forms in the world. It provides the visual signature that weaves through the six new lounges, creating a series of unified areas that cater for the differing needs of passengers.   The wall and the 19,000 sqm of lounges that it knits together are the result of an international competition won by Softroomto create physical spaces thatembody Turkish Airline’s new brand philosophy of ‘flow’ withi... En savoir plus

Projet • By Dmytro Aranchii ArchitectsBureaux

Tween Coexistence

Tween Coexistence is a project of business park hall, absolutely white, that incorporates accurately defined functioning fluidity and provides form curvature expression by shadow transitions. The purpose of reception desk transforms into waiting zone, which, in turn, transmutes into the elevator hall.   NAME: Tween Coexistance WORK NAME: PRKLOCATION: Europassage Business Park, Prakhovykg Family str., Kyiv, UkraineAREA: 111 m2DATE: 2018PROGRAMME: Creation of expressive and functional image of the entrance hall denoting contemporary goals of the clientCLIENT: EurosouvenirCONTRACTOR: NeoconPHOTO: Alik Usik, Serhii NikiforovSTATUS: Implemented ARCHITECTURE:Dmytro Aranchii ArchitectsPROJECT TEAM: Dmytro Aranchii, Vadym Mylostiuk, Aliona... En savoir plus