Salaino 10 residential building
Amendolagine Barracchia

Salaino 10 residential building

ACPV ARCHITECTS Antonio Citterio Patricia Viel come Architetti

The operation calls for the urban renewal of the area and its conversion for residential use. The total reconfiguration of the volumes of the area has been made possible by the autonomous character of the construction, which is now an isolated building inside an enclosed garden, with walls along the street, and bordered by a transparent enclosure toward the greenery, permitting the residents to perceive it as a single green zone continuous with the Solari Park. The main entrance remains at Via Salaino 10, a low volume that reflects the footprint and profile of the existing building, and controls vehicle access to the main volume, in the courtyard, while permitting pedestrian access sheltered by a pergola with plantings, and access to the underground garage. This building is organized with a series of patios and raised gardens that transform its horizontal levels into spaces with greenery rather than roofs, thanks to the construction of planters for small trees; the basement levels contain cellars, parking facilities and technical spaces. The facade on the street has been treated with decorative concrete, with a texture and a pattern of perforations that evoke the Liberty motifs of the finest building in the surrounding context, underlining the private residential character of the complex. The main volume, taken to a height of 8 above-ground levels plus an attic, is aligned in height with the buildings of Via Solari and Via Valparaiso. The elevation has been completely redesigned, creating a facade with a double skin, overlooking the city with a discontinuous surface of golden bronze-tone screen-printed glass panels that protect the loggias and a continuous balcony along the whole perimeter of the building on all levels. Textile sunscreens are inserted to protect the entire volume. The detail of the continuous balcony accentuates the layered composition of the volume, leaving the metal floor-marker profile highly legible; the glass/textile exterior skin protects and conceals the perforated internal facade, with the marked recessing of the loggias. The aim is to offer a building with an absolutely contemporary language that expresses its residential character through the apparently random composition of the decorated glass panels and the presence of the white fabric behind the glass, while at the same time offering elegant decorum in its use, thanks to the privacy provided by the set-backs in the facades and the protective screening.


Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Surman Weston veils self-build Peckham House in hit-and-miss brickwork
22 mag 2024 Notizie
Surman Weston vela la casa autocostruita di Peckham House con mattoni di qualità e di scarsa qualità

Lo studio di architettura londinese Surman Weston ha completato il suo primo progetto di autocostruz... Altro

Key projects by Woods Bagot
22 mag 2024 Notizie
Progetti chiave di Woods Bagot

Woods Bagot è uno studio di architettura globale noto per il suo portafoglio diversificato di... Altro

Klaksvik Rowing Clubhouse by Henning Larsen celebrates Faroese sporting and cultural heritage
21 mag 2024 Notizie
La sede del club di canottaggio di Klaksvik di Henning Larsen celebra il patrimonio sportivo e culturale delle isole Faroe

Lo studio di architettura danese Henning Larsen figura nella classifica di Archello 25 migliori stud... Altro

WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House
21 mag 2024 Notizie
I pavimenti e le finiture di WOODlife aggiungono calore e consistenza alla casa di Oslo

Il marchio olandese di pavimenti WOODlife è stato incluso nell'elenco di Archello dei 25 migl... Altro

Knox Bhavan completes energy-efficient and accessible house using prefabricated timber cassette system
17 mag 2024 Notizie
Knox Bhavan completa una casa efficiente dal punto di vista energetico e accessibile utilizzando un sistema prefabbricato a cassette in legno

Lo studio di architettura londinese Knox Bhavan ha completato una casa efficiente dal punto di vista... Altro

Wangen Tower is first multi-level and climbable structure to use self-shaped timber components
17 mag 2024 Innovazioni
La torre di Wangen è la prima struttura multilivello e scalabile a utilizzare componenti in legno autoformati

La Wangen Tower è la prima struttura multilivello e scalabile a utilizzare componenti struttu... Altro

Lumi Shala by IBUKU is a sculptural bamboo-grid-shell yoga center in Bali
16 mag 2024 Notizie
Lumi Shala di Ibuku è un centro yoga scultoreo con griglia di bambù a Bali.

Lumi Shala è uno spazio di benessere artigianale presso l'Alchemy Yoga Centre di Bali, proget... Altro