Cent15 architecture opts for simple use of raw materials to renovate Papier Tigre store

Cent15 architecture opts for simple use of raw materials to renovate Papier Tigre store

6 Nov 2019 Materialization

Cent15 architecture renovated the Paris stationary store Papier Tigre with a minimal material palette of stainless steel display modules combined with corrugated translucent polyester ceiling. The store is divided in three areas, a shop area, a space for custom products and the workshop.

Tigre paper
Christophe Caudroy

The steel store facade has an open and inviting character. It intents to blur the boundary between inside and outside and seamlessly attract the passer-by into the shop. 

Tigre paper
Christophe Caudroy

The free plan shop area displays the stationary products on six movable stainless steel modules. They can easily be rearranged for different product presentations. The cable trays support the iGuzzini Tecnica Pro lighting fixtures and are arranged in a way to accentuate the layout of the modules.

Tigre paper
Christophe Caudroy

The custom product area has a more intimate and warmer quality. Shoppers can create custom stationary here. The space is marked by a french pine counter and a translucent corrugated polyester ceiling.

Tigre paper
Christophe Caudroy

The workshop area is reserved for employees and separated by a plastic curtain that still gives visitors the opportunity to observe the craftsmen working the machinery.

Tigre paper
Christophe Caudroy

More from the Architects:

Papier Tigre, a contemporary stationery brand, is rehabilitating its showroom on rue des Filles du Calvaire in the Marais, in the heart of Paris. It brings together a sales area, a space dedicated to custom products and the workshop in the back.

The modularity of the space is the guiding thread of the architectural concept developed by Cent15 architecture. The architects’ desire is to find a legible solution that highlights the Papier Tigre products by simple use of raw materials. They transform the existing building and gives it a new writing that brings image and renewal.

Tigre paper
Christophe Caudroy

The free plan highlights the various presentation modules of the products that come to inhabit it. These are mobile for a better distribution and appropriation of the place by its users and interchangeable in order to easily rearrange the presentation proposals.

Adapted to the existing slope of the store, the modules offer a dynamic to the project; a real ascent of the visitor. The furniture, key element of the project, provides a screened area between architecture and sculpture.

Tigre paper
Christophe Caudroy

The architecture proposes an experience. The passer-by identifies the shop from the outside thanks to the new enlarged and lightened facade. It clears the border between outside and inside and invites the public to enter in to the shop.

Three spaces are created within the showroom. They are at the same time independent of each other and unified by a singular spatial Scenography.

The first space is public, it is the shop. The products of the stationery are presented on six mobile modules in vibrated stainless steel 160cm (l) x 80cm (L). This modular system exposes the objects, organizes the space and defines the circulations in the heart of the shop. In the lower part, the furniture has a closed storage space. In the upper part, stackable tubular frames on top of each other support the ribbed glass sheet shelves. They can be deployed in two different frames, the entire width of the module, or the half. The cable trays, on which hang a light system, are lowered one meter from the ceiling of 3m40. They accentuate the visual perspectives created by the modules and allow to obtain a precise and directional light on the exhibited object.

Tigre paper
Christophe Caudroy

The second space is actually more intimate. Here, the user creates his own custom objects. A counter of a french pine essence emphasizes the change of space and use. It is accompanied by a substructure of the ceiling in corrugated sheets of translucent polyester, recycled material. The spirit of the place is confined, the materials warmer, the light more diffused and immersive.

By playing on different intensities, the compression and expansion of space, architects offer an experiential and sensitive architecture, a buffer zone that starts the last space: the stationery manufacturing workshop.

Tigre paper
Christophe Caudroy

This last sphere is reserved for employees. A large part is bathed in natural light by zenithal supply of glass blocks, trace of an old Parisian courtyard in the heart of the project. The expansion is at its maximum, it encourages the visitor to observe the machines, the craftsmen, the savoir-faire of Papier Tigre through a curtain with flexible and transparent plastic straps. The views are clear. The workshop, visible from the street, participates in the transversal reading of the showroom and the opening of it to the outside.

Cent15 architecture takes the side of minimalism to highlight Papier Tigre’s highly distinctive identity by working particularly on the homogeneity of materials, lighting atmospheres and visual perspectives.

Recommended Articles
Enjoyed reading this article? Share or Add it to your Collections