Two eras meet in a fusion between an original log cabin and contemporary addition

Two eras meet in a fusion between an original log cabin and contemporary addition

2 Dec 2020 News

Situated on a rocky point that juts out onto the lake, the owners of an existing cabin that had been in the family for 40 years wished to renovate and expand their cabin so that it could take better and full advantage of its beautiful lakeside location in Quebec.

3.jpg
Raphaël Thibodeau

Proximity to the lakeshore was a decisive site constraint resulting in the cabin extending upward with a second story, instead of outward. Only a small extension on the ground level, a new screened porch on the south side, was considered feasible. Rather than erasing the line between the existing cabin and new second floor, Paul Bernier Architecte instead chose to celebrate the difference, clearly distinguishing old from new. 

1.jpg
Raphaël Thibodeau

Old and new play off each other throughout the design. While the original cabin remains rustic overall in appearance with the original overhangs, stonework and log work, the second story addition is a clean and monolithic volume – but with material echoes through the use of wood that tie back to the original cabin. A beautiful massive stone fireplace was restored and is now visible on all sides while a new staircase is light and minimalistic in contrast. 

2.jpg
Raphaël Thibodeau

Being a second story addition, the design of the roof structure was key. The cathedral ceiling of the old cabin was to be retained - even if a second floor was to be added above. To accomplish this, the old roof was completely removed and replaced by a Douglas Fir structure replicating the slope of the original roof while supporting a new floor above. The cabin’s original roof profile remains visible from outside. 

Raphaël Thibodeau

Cleverly, the addition on the roof also helps to illuminate the ground floor via a large vertical opening on the east side, upstairs. This allows morning light to filter down to the lower walkway through a floor made of translucent glass.

Raphaël Thibodeau

A large window at the top of the new staircase further draws in light, bringing in views of the sky as one moves upstairs. The new screened porch is also fitted with 2 skylights to ensure maximum natural light. Inside, surfaces are mainly white, thus maximizing light reflection. 

Raphaël Thibodeau

While the inclination for an original cabin such as this may ordinarily be to extend outward on the ground level, the complication of adding a second storey here has the added benefit of providing spectacular views and registering a unique relationship between old and new. 

Related Content
Latest News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Featured Products
Featured Projects