Cala House

Cala House

Architect
Alberto Campo Baeza
Plaats
Madrid, Spain | View Map
Bouwjaar
2015
Categorie
Particuliere woningen
Javier Callejas Sevilla
Product specificatie overzicht

ElementBedrijf Product Name
LightingiGuzzini
Plumbing fixturesGROHE
Plumbing fixturesVOLA
Bathroom fixturesRoca
FabrikantenJung HQ
Roller blindsBandalux

Product specificatie overzicht
Lighting
Plumbing fixtures
by GROHE
Plumbing fixtures
by VOLA
Bathroom fixtures
by Roca
Fabrikanten
by Jung HQ
Roller blinds

CALA HOUSE - A Raumplan house

Alberto Campo Baeza als Architecten

The house is located on a sloping plot with a landscape of distant horizon none other than Madrid’s western mountain range viewed. At ground level it doesn’t appear to be anything special, but as we go up we feast our eyes on a panoramic view of the urban landscape of the east of Madrid. From the four towers to the left to the Madrid tower to the right. Beautiful, and curious also.  Logically the more public parts of the house will be at the upper levels to frame and enjoy the stunning views.

Caption
photo_credit Javier Callejas Sevilla
Javier Callejas Sevilla

 

Complying with prevailing regulations we are required to work with a square ground plan of 12x12 m that is divided into four 6x6 m squares. Following this pattern, the ground planes are raised, square by square, with a simple helicoidal movement. The spaces are of double height and intersect with one another producing diagonality which is also helicoidal. The result very well explains the proposal we set out with, namely that 2+2+2 is more than just 6.

Caption
photo_credit Javier Callejas Sevilla
Javier Callejas Sevilla

Thus in this house a known spatial mechanism is employed, the Raumplan, with the concatenation of spiraling double spaces. Each two double spaces are connected by vertical displacement so that a diagonal space is created. If, as we go up, we turn 90 degrees and connect it with the other two, and if we continue to go up turning a further 90 degrees, we get an amazing spatial structure: the concatenation of three spiraling diagonal spaces, just like a corkscrew, which further explains our statement that 2+2+2 is much more than 6.

Caption

Once the house is built and the appropriate openings are made, just like those of a musical instrument, so that it is filled with light, and once that instrument is tuned, we can highlight the movement of the solid light of the sun throughout the day. The rooftops planted with jasmine and vines will be a delightful feature, their large spaces framing this strange Madrid landscape. Similarly framed with vines and jasmines will be the porches below opening onto the garden. 

Caption
photo_credit Alberto Campo Baeza
Alberto Campo Baeza
photo_credit Alberto Campo Baeza
Alberto Campo Baeza

 

Dit verhaal is beschikbaar in meerdere talen
Deel of voeg Cala House toe aan uw collecties
Project Credits
Alkmaar City Office
volgend project

Alkmaar City Office

Kantoren
Alkmaar, Netherlands - Gerealiseerd over 2018
Bekijk project