14 social housing units and 2 commercial premises

14 social housing units and 2 commercial premises

Architect
Mobile Architectural Office
Location
32 bis, rue des Trois Frères, Paris (18ème arrond.), France | View Map
Project Year
2021
Category
Social Housing
Luc Boegly

14 social housing units and 2 commercial premises

Mobile Architectural Office as Architects

FAUBOURG REINVENTED

Near Sacré Coeur, the site is located within a dense urban fabric marked by the steep relief of the Butte Montmartre. A corner plot, one facade is on rue des Trois Frères, another on the rue Drevet stairway.

The building facades apply a faubourg architectural vocabulary to integrate within the neighbourhood:

- regular grid of solids and voids

- vertical 120cm wide openings

- facades on both sides of the corner site - zinc roof with multiple pitches, folding persian shutters, ornate guardrails.

photo_credit Luc Boegly
Luc Boegly

Clean volumes, subframes that emphasise the facade thickness, white brick with delicate mouldings which converse with the rust-coloured openings give the project its contemporary expression. Each with their own expression in facade, the two shops on the ground floor harmonise with the diverse shopfronts along the rue des Trois Frères.

photo_credit Luc Boegly
Luc Boegly

To render the high-density plot habitable - 14 units in the programme - to increase the facade length, the project provides a central courtyard as well as another courtyard aligned with the neighbouring courtyard. Housing units thus have double, triple or quadruple orientation - kitchens and several bathrooms have daylight. To fully exploit the built volume, duplexes  are located in the attics - the roof is also an opportunity to provide additional skylight windows.

photo_credit Luc Boegly
Luc Boegly

Furthermore, the central courtyard creates a passage that enables it to be seen from the street. The courtyard is paved and its white façades, (painted concrete, timber/aluminium joinery, railings and blinds) with many windows, are reminiscent of the adjoining 18th arrondissement workshops. They increase the day light inside and support false climbing jasmines. Located on the sides of the courtyard are staircase A, with its large landings which could be gainfully shared by neighbours, and the external staircase B, whose grey tone, contrasts with this volume.

photo_credit Luc Boegly
Luc Boegly
photo_credit Luc Boegly
Luc Boegly
photo_credit Luc Boegly
Luc Boegly
Caption
Caption
Caption

Material Used :
On the street:
1. Hand-Molded White Brick: WIENERBERGER
2. Aluminum Wood Joinery - Mars Color: BIEBER
3. STEEL Shutters - Native Rust Tint:  FRANCE FERMETURE
4. Powder Coated Steel Railing - Native Rust Color: TDM SERRURERIE 

On the courtyard:
1. Poured Concrete - White Paint
2. Concrete Staircase - Anthracite Gray Paint
3. Aluminum Wood Joinery - White Color BIEBER
4. Canvas Blind - White Color: GRIESSER + TOILE FERRARI

This story is available in multiple languages
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Hand-Molded White Brick Wienerberger
Aluminum Wood Joinery - Mars Color Bieber SAS
STEEL Shutters - Native Rust Tint FRANCE FERMETURES
Canvas Blind - White Color Griesser AG
Product Spec Sheet
Hand-Molded White Brick
Aluminum Wood Joinery - Mars Color
STEEL Shutters - Native Rust Tint
Canvas Blind - White Color
Subterranean Private Villa in Antiparos
next project

Subterranean Private Villa in Antiparos

Private Houses
Antpiaros Island, Cyclades, Greece - Build completed in 2021
View Project