225 Polk

225 Polk

Architect
Hastings Architecture
Location
Nashville, TN, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Eric Laignel
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
GlassAlexander Metals
Custom MillworkCumberland Architectural Millwork, Inc.
MarbleIntrepid Enterprises, Inc.
TerrazzoRosa Mosaic
LightingSESCO Lighting

Product Spec Sheet

225 Polk

Hastings Architecture as Architects

After laying dormant for 18 years, the Nashville Public Library Building in downtown Nashville gets a new life as a creative office space. The exterior of the building was restored to its original 1960’s New Formalist state, while the interior presented an opportunity to celebrate the library’s heritage though a more modern form of storytelling.

photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel
photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel

This prominent landmark structure, completed in 1965, served as Nashville’s Main Public Library for more than 35 years. After the Main Library was relocated in 2001 the building remained dormant for long periods until private owners purchased it with the intent to restore the original structure and give the building new life as a multi-tenant creative office space.

photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel
photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel

The revitalization of this architectural treasure relied on a fierce commitment to the original design intent. The Georgia Cherokee marble panel façade was cleaned, repaired, and replaced when needed with new marble from the original quarry. The original curtainwall frames were left in place, replacing the glass with modern, high-performance glazing. The original terrazzo floor in the lobby was refurbished, as was the terrazzo-clad monumental stair which connects the two main floors.

photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel
photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel

The interior space offers an open and authentic workplace comprised of the original concrete columns, shear walls, and pan-slab floor and ceiling structures which were stripped, cleaned, and left exposed to reveal the beauty of the original craftsmanship. Modern architectural intervention, as part of the adaptive reuse adheres to a strictly black and white color palette to forefront the historic design.

photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel
photo_credit Eric Laignel
Eric Laignel

The workspace offers varying degrees of privacy from individual call rooms and focused workspace to a large café and open studio. A walnut slat wall—directly inspired by a similar wall in the library’s original auditorium—delineates between public spaces and the studio. Illuminating the history of the building, linear pendant lights run diagonally across the ceiling of the open studio in reference to the book stacks which once ran the same direction.

 

Team:
Civil Engineer: Barge Cauthen & Associates; 
Structural Engineer: EMC Structural Engineers, P.C.; 
MEP Engineer: Power Management Corporation; 
Electrical Subcontractor: Volunteer Electric; 
Acoustic Consultant: Charles M. Salter Associates; 
Landscape Architect: HDLA; 
General Contractor: Carter Group, LLC

 

Material Used:
1. Custom Millwork: Architectural Millwork
2. Marble: Intrepid Enterprises
3. Glass: Alexander Metals, Inc. 
4. Terrazzo: Rosa Mosaic
5. Lighting: Sesco Lighting

Featured Projects
Latest Products
News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More