450 Elizabeth Street_Lighthouse

450 Elizabeth Street_Lighthouse

Architect
Elenberg Fraser Architecture
Location
Melbourne, Australia | View Map
Category
Apartments
POINTILISM

450 Elizabeth Street_Lighthouse

Elenberg Fraser Architecture as Architects

This new 69 storey beacon on the northern edge of Melbourne’s CBD is a twisting helix that seems to defy the laws of physics. Appearing to turn on its trajectory, the building has no corners. How do you dissolve the corners of a skyscraper when that is where all sheer forces are normally resolved? We discovered the answer lies in traditional masonry techniques for turning corners using bricks.


This three-dimensional kaleidoscope not only twists and undulates on its axis but its façade is a moving object. The effect of constant motion is amplified by the iridescent contrasts of the goniochromism panels (which change colour depending on your perspective), which enhance reflectivity and create a coloured mosaic, refracting back the surrounding urban environment. You may have seen this paint effect on cars before, but never on a building!


Naturally, these external flourishes are not merely art, but also science, a considered urban response driven by the marriage of architecture and interior design. They create a form that addresses all aspects: maximising natural light and ventilation, whilst carefully balancing privacy and views. Each room is pronounced in the façade, offering the occupant exclusive panoramic views framed by bay windows, which look out beyond the immediate context. Together with the orientation of these windows, the interiors create an experience where apartments are as unique as their owners, as every room accentuates a different view out over the Melbourne landscape.


Three interior design schemes feature a natural palette of materials – neutral tones play a calm, supporting role to those spectacular views. The ‘signature’ upgrade includes timber veneers, natural stone benchtops, full height doors, an integrated T.V. unit, wardrobe with integrated storage and zoned mood lighting. But it’s not all about the private life – residents of this building have access to incredible common spaces, such as lounge and dining rooms, a gym with outdoor exercise terrace, plus an indoor pool and outdoor spa.


Sometimes bigger is better, and with this unconventionally extraordinary skyscraper that’s definitely the case.

Product Spec Sheet

Klostergasse Studio
next project

Klostergasse Studio

Offices
AT-6900 Bregenz, Klostergasse 9a, Austria - Build completed in 2019
View Project