744 Viscosistadt Lucerne University

744 Viscosistadt Lucerne University

Architect
Harry Gugger Studio
Location
Emmenbrücke, Emmen, Switzerland
Project Year
2019
Category
Universities
Florian Amoser
Product Spec Sheet

ElementBrand
Lighting system - TectonZumtobel Lighting Gmbh
Entrance light installation - FEZBaltensweiler
Facade Cladding – Natural EV1BWB Group
Acoustic Treatment - DuripanelETERNIT
Floor finishingWalo Bertschinger

Product Spec Sheet
Lighting system - Tecton
Entrance light installation - FEZ
Facade Cladding – Natural EV1
Acoustic Treatment - Duripanel
by ETERNIT
Floor finishing

744 Viscosistadt Lucerne University

Harry Gugger Studio as Architects

Viscosi-Stadt, Arts and Design Department Building for the University of Applied Sciences of Lucerne

The new building for the Arts and Design Department of the University of Applied Sciences of Lucerne is built on the site of the former MonoSuisse factory the now called Viscosistadt in Emmenbrücke, located outside of Lucerne.


The building consists of various teaching facilities and multiple workshops ranging from fully equipped woodwork, steel work and printing ateliers to studios for design and manufacturing of jewellery as well as hi-tech facilities for computer aided manufacturing, common spaces and a publicly accessible room that houses one of the Switzerland’s largest collection of natural and synthetic pigments.


The proposal for the Arts and Design Department Building for the University of Applied Sciences Lucerne, illustrates our approach to working in close collaboration with representatives of the University’s various chairs, in order to ensure that their individual spatial requirements are met and exceeded, toward successful, inspiring and innovative teaching environments.


Our proposed strategy is two fold. Besides the focus on each individual programmatic requirement for the building within it, attention is given to its wider contribution to its broader context. The facade of the building, derived by a modern interpretation of the existing industrial buildings, complements its integration to its unique, industrial setting, while certain ground level areas are made publicly accessible, exposing the function of the building to its surroundings.


Material Used :

1. Zumtobel – lighting system - Tecton
2. BWB – Facade Cladding – Natural EV1
3. Eternit – Acoustic Treatment - Duripanel
4. Baltensweiler –entrance light installation - FEZ
5. Walo – floor finishing

This story is available in multiple languages
Project team
The Rock
next project

The Rock

Offices
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2009
View Project