A Draped Wall in Ikebukuro

A Draped Wall in Ikebukuro

Architect
Tailored design Lab.
Location
Tokyo, Japan
Project Year
2017
Category
Apartments
Yuji Nishijima
Product Spec Sheet

A Draped Wall in Ikebukuro

Tailored design Lab. as Architects

This project is to renovate 19-year-old apartment in Minami-Ikebukuro. The building is located in very convenient and busyneighborhood, which is a few minutes walk from one of biggest terminal station in Tokyo.


The client is a young double-income couple, who wish to have a child in near future, however, they are currently pursuing their careers. Because ofsuch busy lifestyle, they need a space to relax at home.


The apartment has three windows facing south, north and east, which is very privileged for central Tokyo, and thus we wanted to respect the view over looking city scape and Mt. Fuji, breeze and natural light. However, on the same walls, there were also items that we wanted to hide, such ass ash, beams and airconditioner.


So we inserted a drape-like wall inside the existing building, and made "Alcove" which became spaces for a bedroom and kitchen etc. Then, we created openings like Proscenium arch for theater on the drape wall to dramatize everyday walking through the living room to the “Alcove”. By doing so, we could maintain a sense of unity as a whole living room while respecting indivisuality of bedroom and kitchen spaces.


Inner side of "drape wall" is the central place for living, and the necessary functions such askitchen, workspace, bedroom and future child's room are allocated in the “Alcove”. Looking through the arches of the drape wall, even miscellaneous household goods can be seen as props in the play that makes life colorful. Everyday vibes in the Alcove is transmitted from smallar ches to the whole, as if the play performed on the stage is conveyed to the audience seating. The light from the windows also spreads reflecting the color inside the alcove.


For a busy working couple, this space where you can always feel each other while having your own time and space will enrich their new life in central Tokyo.


Material Used :

1. Koizumi - lighting
2. Lixil Corporation - kitchen
3. Sanwa - sink
4. Silent Gliss
5. Toto - toilet

Share or Add A Draped Wall in Ikebukuro to your Collections
Project team
Lighting Designer
Textile Designer
Los limoneros - house over a garden
next project

Los limoneros - house over a garden

Private Houses
Marbella, Spain - Build completed in 2014
View Project