A Room for London

A Room for London

Architect
Designers' Alcove for Art & Architecture
Location
London, United Kingdom
Project Year
2011
Category
Pavilions

A Room for London

Designers' Alcove for Art & Architecture as Architects

The challenge was to create a room on one of the most visible sites in the British capital, where up to two people at a time could spend a unique night in an exemplary architectural landmark. Alongside public booking, the Room is intended play host to a guest programme of special visitors - artists, writers and cultural commentators of all kinds. These ‘thinkers-in-residence' will be invited to stay and encouraged to muse on the city at a moment in time, through writing, image-making, online postings or live webcasts from the Room itself as their own idiosyncratic entries in the logbook.


The Project requirement was a temporary structure that could be easily erected/dismantled and moved to/from another site. The concept was primarily based on creating a space that would enable the users to accentuate their thoughts and stay and be encouraged to muse on the city at a moment in time, through writing, image-making, online postings or live webcasts from the Room itself as their own idiosyncratic entries in the logbook. The room provides an extremely dynamic mix of indoor-outdoor space that can be used in accordance with different seasons and times of the day. The indoor spaces flow incessantly into the terrace and the orientation of the rooms allows the best views of the riverside. The canvas canopies ensure a protected environment. The structure is a light weight metal frame covered with PVC & Polycarbonate membrane. The skeleton anchors to the existing terrace with the help of fischer plates welded on site. All-in-all, the room allows the users to engage in their own world and yet be able to view the city as a loner.

Share or Add A Room for London to your Collections
Uliveto Woodside Garden
next project

Uliveto Woodside Garden

Residential Landscape
Woodside, CA, USA - Build completed in 2018
View Project