Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
ACASUS

ACASUS

Architect
Denc! Studio
Location
Pannestraat 142, Veurne, Belgium | View Map
Project Year
2020
Category
Workshops
denc!-studio

ACASUS | 'sustainability' with dignity!

Denc! Studio as Architects

ACASUS is more than a building. It is an inspiration and knowledge center with a specific concern for sustainability building and renovation.

It focusses on particulars, companies and public organizations, from a common initiative of the Provincial Development Agency of West Flanders.

ACASUS will share knowledge about sustainable construction and entrepreneurship on the basis of exhibitions, masterclasses and theme days. It will provide support through workshops, personalized advice and the provision of infrastructure to start-ups.
But ACASUS will overall inspire by its own establishment, as an expert by experience.

The earlier unreadable, non-functional, dark and self-contained establishment change itself into an inviting, accessible, contemporary, dynamic, full of daylight, open, flexible, green center.

ACASUS will propagate and radiate 'sustainability' with dignity!

The site is enclosed between a secondary road and a neighborhood road. The existing location lacked daylight and outside view, functionality and interaction between the diverse functions. The centrally positioned buildings showed a lot of low points and because a renovation approach could not heal the site sufficiently, a partial demolition was carried out. The house was kept for renovation.

Thanks to a smart central intervention the design presents now a maximum of functionality, towards a minimum in circulation space and/or residual space that is difficult to use. The long, space-consuming and therefore expensive corridors, where it was also difficult to orientate, were replaced by a new central building volume which connects different functions. The "new beating heart" is characterized by an open plan layout and includes reception function, demo-point, exhibition and meeting space.

The roof surfaces have different inclinations and slopes in order to be able to connect with the surrounding buildings. Suspended ceilings have been avoided from a 'shell construction = finishing' approach. The structure is readable and expresses the architecture.
DENC! -STUDIO is taking sustainable construction out of the alternative atmosphere with the project. The architecture reads wonderfully clearly and shows itself powerfully.

No architecture without sustainability; no sustainability without architecture. 

Because there was an obvious lack of green, the placed was prepared to green it up. The new heart is smaller than the demolished middle section.

More with less!
By disconnecting the building from the parcel frontier, an extra south-facing façade could be created. The windows are space-wide and reach from floor to ceiling. The central meeting point takes value from the elementary spacious and compository quality. Without the need of (expensive) finishing or extra gadgets. Through the transparency the green on the side is visually connected.

Given the fact that durable construction will only root thanks to a broad market integration, DENC!-STUDIO deemed it important to give the building a pleasant feel. Beyond Green! No durability without architecture. 

 

Material selection was made based on the environmental impact and the durability. The evaluation happened as much as possible based on technical data sheets, LCA-analysis, NIBE-Environmental profile, C2C-certification or other certifications. The VITO executed an additional OVAM TOTEM study for the roof constitution. The big green roof functions as a water buffer and drainage system. It has a big condensation capacity and has a cooling effect. Furthermore, it protects the roof skin against aging processes due to UV-radiation. The acoustic advantages and air-purifying advantages are also to be considered. And it helps the biodiversity.

Share or Add ACASUS to your Collections
Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Hodb House
next project

Hodb House

Apartments
Brussels, Belgium - Build completed in 2020
View Project