Aesop Shibuya

Aesop Shibuya

Architect
TORAFU ARCHITECTS
Location
Shibuya, Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2018
Category
Shops
Courtesy of Aesop

Aesop Shibuya

TORAFU ARCHITECTS as Architects

We performed the interior design of a street-level store of the Australian skincare brand Aesop which newly opened in Shibuya. It occupies the first floor of a building along Meiji Avenue and features a space with a frontage of 7m and depth of 12m.


We thought of a space where foundation and finish would coexist, taking a cue from the atmosphere of Shibuya, which continues to change every day and where old and new mix together. 


Taking apart the existing interior revealed a concrete skeleton space with signs of repeated repairs. While using the space as it is, a roundabout plan centered on a large sink and product shelves on the wall side organized like a tiered gallery by exploiting the size of the counter encompass the store interior.


The wooden parts of fixtures use entirely domestically produced chestnut wood, and since we aimed for a finish like that of high-quality furniture, we commissioned the furniture maker Karimoku to handle production. In contrast with the parts that would be in contact with customers which were finished with smooth details that make one want to caress them, the parts that wouldn’t be in contact with customers have an exposed framework like unfinished furniture that is still in production. Including the framework, we used steel materials to give the sink and façade a corrosive-resistant molten zinc coating and impart unity to the feel of the materials in the metal fittings. As for the floor, we spread a cashmere carpet on the existing concrete floor only in areas where customers would walk to give an impression of softness starting at the feet whenever people enter the store from the hard road surface.

The bench curves as stroking the corner at the window side and creates an intimate space with a sink set aside. 


Serving as the face of the street-level store, the façade was designed to inherit the existing environment by adding eaves that appear to repeat the arch-shaped gate applied to the entrance of the next-door building. 


As though in response to the continuous renewal of Shibuya, we aimed to create a store space that possessed a dynamic contrast between the old and the new.


Material used:

1. Wood - Chestnut Wood

2. Metal - Corrosive-Resistant Molten Zinc Coating

Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More